Mielipide

Sharksin on onnistuttava sukupolvenvaihdoksessa – Marleau jätti valtavat saappaat täytettäväksi

NHL / Kolumni
San Jose Sharksin suoritustaso romahti viime kaudella. Edelliskevään Stanley Cup -finalisti selviytyi viimeisten joukossa pudotuspeleihin, vain pudotakseen heti ensimmäisellä kierroksella. Tällä kaudella Sharksilta puuttuu seuraikoni ja monivuotinen tehohyökkääjä Patrick Marleau, joten nuoremman kaartin on noustava esiin.

Keväällä 2016 San Jose Sharks pelasi Stanley Cupin finaaleissa. Kokeneet hyökkääjät Joe Thornton ja Joe Pavelski olivat maali- ja pistepörssien kärkikymmenikössä. Myös Joonas Donskoi pelasi hyvän tulokaskauden, ja nuori tshekkihyökkääjä Tomas Hertl jatkoi kehittymistään.

Viime kauteen joukkue lähtikin kovin odotuksin. Hyökkäystä oli vahvistettu entisestään tanskalaishyökkääjä Mikkel Bødkerillä, ja nuorten esiinmarssin uskottiin jatkuvan. Toisin kuitenkin kävi.

Bødker teki vähemmän maaleja kuin yhdelläkään aiemmalla kokonaisella NHL-kaudellaan. Donskoi ja Hertl kärsivät vammoista, ja molempien tehot jäivät vaatimattomiksi. Kokeneempienkin hyökkääjien tehot putosivat, ja Sharksin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Kuluneen kesän aikana Sharks ei tehnyt uusia hankintoja, joten Joukkueessa on kova usko, että suoritustaso lähtee uuteen nousuun.

Alkava kausi on ensimmäinen 20 vuoteen, kun Patrick Marleau -niminen kanadalaishyökkääjä ei pelaa Sharksin kokoonpanossa. 38-vuotias Sharks-legenda jäi vapaaksi agentiksi ja tarttui Toronto Maple Leafsin tarjoukseen.

Marleau on ikämiehenäkin ollut Sharksin parhaita maalintekijöitä ja johtava pelaaja sekä pukukopissa että kaukalossa.

Kuluneen kesän aikana Sharks ei tehnyt uusia hankintoja, mutta veteraanisentteri Thorntonin sopimusta jatkettiin vuodella. Joukkueessa on siis kova usko, että suoritustaso lähtee uuteen nousuun yhden notkahduskauden jälkeen.

Sharksilla on myös palkkakatossa tilaa yli kahdeksan miljoonaa dollaria, mutta mahdollisesti kaupattavat pelaajat ovat vähissä.

Päävalmentaja Peter DeBoerilla on edessään tiukka haaste piiskata viime kaudella alisuorittanut joukkue kovempiin tehoihin. Sharks teki viime kauden pudotuspelijoukkueista Ottawa Senatorsin jälkeen toiseksi vähiten maaleja.

Marleaun jättämää johtajuusvajetta täyttävät Sharksin konkaripelaajat, mutta maalintekoon joukkue tarvitsee kipeästi apua nuoremmalta kaartilta. Valokeilassa ovat erityisesti viime kauden epäonnistujat Bödker ja Donskoi. Myös Timo Meier ja Kevin Labanc kärkkyvät omaa tilaisuuttaan.

Kenestä on täyttämään Marleaun tyhjäksi jättämä tontti?

» Lähetä palautetta toimitukselle