Mielipide

Sharks jälleen matkalla kohti pudotuspelejä

NHL / Kolumni
San Jose Sharks on ollut yksi kauden suurimpia yllättäjiä, ja joukkue lähteekin kohti kauden viimeistä kymmentä ottelua oman divisioonansa kärkipaikalta. Vielä viime kuussa johto Dallasiin oli vielä seitsemän pistettä, mutta nyt eroa on enää neljä pistettä.

Nimettömän joukkueen valttikortteja on ollut läpi neljän ketjun löytynyt tasaisuus, jonka myötä yhden ketjun jäädessä pimentoon on ratkaisijoita löytynyt muista ketjuista. Joukkue välttyi myös vakavilta loukkaantumisilta kunnes saksalainen Marco Sturm loukkasi nilkkansa. Joukkue hankki kauppatakarajalla loppukauden sivussa olevan Sturmin korvaajaksi Buffalosta hyökkääjä Curtis Brownin, joka oli ennen kauppaa pelannut koko NHL-uransa Buffalon organisaatiossa. Brown on tehnyt kolmannessa ketjussa pelatessaan kahdesti 20 maalia, ja Sharks varmasti toivookin löytäneensä jälleen Nils Ekmanin ja Wayne Primeaun kaltaisen piilotetun aarteen.

Sharksin divisioonavoitto näytti jo melko varmalta muutama viikko sitten, mutta sittemmin Dallas on iskenyt kirivaihteen silmään, ja toisaalta Sharks on hävinnyt otteluita enemmän kuin normaalisti. Alkukaudesta erittäin varmasti toimineet maalivahti- ja puolustuspeli ovat alkaneet yskimään, ja kun hyökkäyspää ei ole pystynyt korvaamaan puolustuksen puutteita, tappiosarake on paisunut hieman liikaakin. Tällä hetkellä joukkueella on kuitenkin vielä kolmen pisteen johto, joten etulyöntiasema pitäisi vielä olla hallussa.

Kauppatakarajalla joukkueeseen lisättiin jo mainitun Brownin lisäksi hieman kovaa kokemusta takalinjoille, kun Minnesotan viimekautisen pudotuspelimenestyksen avainmies Jason Marshall hankittiin viidennen kierroksen varausvuorolla. Entinen Minnesotan fanien suosikki Marshall on marinoitu monessa liemessä, ja tuo sopivan lisän puolustukseen jossa 29-vuotias Mike Rathje oli kokenein pelaaja.

Paljon yllätyksiä hyökkäyksessä

Joukkueen hyökkäyksen suurin yllätysnimi on ollut ehdottomasti Ekman, joka hankittiin Rangersista viime kesänä vaihdossa Chad Wisemaniin. Ekman on tällä hetkellä joukkueen pistepörssin kakkonen. Ketjukavereina hänellä on ollut viime aikoina Venäjän liigasta joukkueeseen täksi kaudeksi palannut Alexander Korolyuk, joka on ollut aiemmin epävarma mahdollisuuksistaan joukkueessa, mutta Ron Wilsonin myötä hänelle on siunaantunut uusi mahdollisuus näyttää osaamistaan. Ketjun sentterinä pelaa viime kaudella Nolan-kaupassa hankittu Alyn McCauley, joka on myös ollut erinomainen lisä joukkueeseen.

Kakkosketju ei ole ainoa yllättäjä, sillä myös kolmosketjusta löytyy melkoinen yllättäjä, oikea laita Jonathan Cheechoo on tehnyt jo 20 maalia tällä kaudella, ja lisää on varmasti tulossa. Pelatessaan Scott Thorntonin ja Mike Riccin kanssa cree-intiaani oli tehokkaimmillaan, mutta Riccin loukkaannuttua ketjukaverit ovat vaihdelleet. Cheechoo tuo peliin paljon muutakin kuin maaleja, sillä hänen aggressiivinen karvaus saa usein vastustajan puntit tutisemaan.

Puolustuksessa reikiä

Alkukaudesta tiiviiseen puolustukseen on ilmestynyt kauden ratkaisuvaiheilla ihmeellistä sekasortoa. Ron Wilsonilla onkin vielä hieman töitä joukkueen hiomisessa mahdollisimman terävään kuntoon pudotuspeleihin. Ultrafyysinen puolustaja Kyle McLaren palasi hiljattain sairastuvalta tositoimiin saatuaan kiekon kasvoihinsa, ja nyt puolustuksessa pitäisi hiljalleen löytää yhteinen sävel tosipelejä ajatellen.

Brad Stuart on ollut puolustuksen ykköspistemies, mutta erityisesti edukseen on erottunut Scott Hannan, joka on illasta toiseen oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja pelaa väsymättä vastustajan ykkösviisikoita vastaan. Hannanista onkin kehittynyt joukkueelle juuri niin hyvä pelaaja kuin kuusi vuotta sitten kaavailtiin. Vaikka Hannan on ollut jo pitkään joukkueen mukana, hän on silti hyvä esimerkki siitä, kuinka pitkään puolustajalla saattaa kestää nousta korkealle tasolle NHL:ssä.

Nuorista puolustajista viime kesänä Coloradon yliopistosta vapaana agenttina hankittu Tom Preissing on ollut vakuuttava. Hän pelaa jykevän Rathjen kanssa, joten välillä voi vaikka tehdä virheenkin eikä sitä tarvitse pelätä. Oppimisympäristö on siis loistava. Rob Davisonin rooli on ollut pienempi, mutta hän on täyttänyt sen esimerkillisesti. Hanskat ovat tippuneet kun sitä on vaadittu, eikä maalin edustalta ole ylimääräisiä seisomapaikkoja löytynyt. Saksalainen Christian Ehrhoff pelaa tällä hetkellä Clevelandissa AHL:ää, mutta on osoittanut olevansa kovatasoinen lupaus.

Pudotuspeleihin, mutta miten

Sharks menee melkoisella todennäköisyydellä vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Tässä vaiheessa on vielä hieman liian aikaista sanoa, kuka tulee vastaan ja kenellä on kotietu, mutta divisioonan kärkipaikka ja sitä myötä lännen kolmossija on vielä tällä hetkellä hallussa. Nuorella joukkueella on hyvä työetiikka ja pudotuspeleihin sopiva joukkue josta löytyy useita ratkaisijoita. Patrick Marleau on ollut hyvä pelaaja ratkaisupeleissä, ja Brown muistetaan hyvistä otteistaan Buffalon kausiltaan. Myös veteraaneilla kuten Vincent Damphousse ja Ricci on varmasti sanansa sanottavana.

Damphousse ja Ricci saattavat olla vielä pelaamassa viimeisiä kausiaan San Josessa, sillä joukkueesta löytyy nuoret korvaajat molemmille. Samalla Sharksin kilpailukyky uuden työehtosopimuksen aikana paranee ennestään.

Loppukaudesta on luvassa tuttuun Sharks-tyyliin äärimmäisen mielenkiintoinen, ja lopulliset sijoitukset saattavatkin selvitä vasta viimeisten kahden pelin aikana. Ei muuta kuin hyvää pudotuspelien odotusta kaikille Särkifaneille!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös