Mielipide

Seuraa heitä: Grabovski ja muutama tulevaisuuden nimi

MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonien maakuntakierros ennen kotikisoja jatkuu viikonloppuna, kun vastaan asettuu kahdesti Valko-Venäjä. Tukevasti paikkansa isojen maiden haastajana ottanut maajoukkue tulee Kari Heikkilän johdolla Suomeen yllättävänkin nimekkäällä ryhmällä. Jatkoaika nosti muutaman mielenkiintoisimman pelaajaan seurattavaksi.

Suurimmalta osalta KHL-seura Dynamo Kiovan pelaajista koostuva Valko-Venäjän maajoukkue saapuu Kari Heikkilän johdolla Suomeen varsin mielenkiintoisella kokoonpanolla. Joukkue saapuukin Raumalle jo lähes valmiilla MM-kisajoukkueellaan.

Mielenkiintoisen kokoonpanon suurin tähti on selvästi Mihail Grabovski, mutta hänen taakseen Heikkilä on koonnut kiinnostavan kattauksen nuoruutta ja kokemusta sekä kovuutta ja taitoa. Jatkoaika kokosi Rauman ja Tampereen miehistön mielenkiintoisimmat nimet.

Vitali Koval

Kokeneella torjujalla on vahva kausi takana – jälleen kerran. Torpedo Novgorodin maalilla kaudella torjunut valkovenäläinen osoitti kuuluvansa yhä eurooppalaisten kärkitorjujien ryhmään. Torjuntaprosentti oli sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä yli 93 tasolla ja ratkaisupeleissä konkari olikin joukkueensa parhaimmistoa.

Pitkällä urallaan niin Venäjän kuin Latvian ja Valko-Venäjän liigoja nähnyt Koval on tuttu nimi maansa maajoukkueesta. Rauhallisella tyylillä torjuva ja peittävyyteensä luottava Koval on myös tulevissa kisoissa ykkösnimi Valko-Venäjän maalin suulle.

Haastajaksi Koval saa Minskin ykköstorjuja Andrei Mezinin. Pieni kilpailuasetelma maalinsuulle tuo myös harjoituspeleihin lisämotivaatiota. Todennäköisesti kumpikin torjuja saa yhden pelin alle Suomea vastaan.

Viktor Kostjutšjonok

Nuorella puolustuksella Raumalle tulevan Valko-Venäjän takalinjoilta kannattaa bongailla kokenut ja marinoitunut isokokoinen nimihirviö, Viktor Kostjutšjonok. Viime kevään kisoissa joukkueen kapteenistoon kuulunut puolustaja on tämän joukkueen kokeneimpia pelaajia ja puolustuksen nestori.

Vaikkei Kostjutšjonokin tapauksessa voida puhua mistään suuresta kiekollisesta lahjakkuudesta, toimii mies erinomaisena esimerkkinä joukkueen nuorille puolustajille. KHL:ää monesta eri joukkueesta nähnyt puolustajalla on terve ja onnistunut kausi takana, joten mies on myös näissä peleissä kovaa valuuttaa.

Muita kokeneita kevään kinkereiden kiertäjiä ovat Vladimir Denisov sekä Nikolai Stasenko, jotka molemmat tulevat pelaamaan paljon myös tulevissa kisoissa ja harjoitusotteluissa.


Nikolai Stasenko kuuluu jo nyt joukkueen tärkeimpiin puolustajiin.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Mihail Grabovski

Valko-Venäjän kiekkoilun kirkkain tähti on Toronton tiputtua pudotuspeleistä jälleen MM-joukkueen mukana. Kevään kisoissa jo useammin mukana olleen keskushyökkääjän pitäisi liittyä jo Suomessa joukkueen mukaan.

Taitavan ja väkkärämäisen Mihail Grabovskin viime kaudet ovat olleet vaihtelevia. Kolme kautta sitten tullut vamma rikkoi kautta ja varjosti hetkittäin jopa miehen koko uraa. Sen jälkeen suunta on ollut kuitenkin ylöspäin. Valkovenäläinen on osittanut olevansa NHL:ssä varma 50 pisteen ja 20 maalin mies.

Kevään MM-kisoissa hyökkääjä on tuntunut pääsevän isossa kaukalossa jopa enemmän oikeuksiinsa. Mikäli Valko-Venäjä mielii tänä keväänä rakentaa yllätystä, vaatii se myös Grabovskin täydellistä onnistumista. Viime kevään kisoissa tullut kapteenin merkki kuvaa miehen tärkeyttä koko joukkueelle.

Raman Hrabarenka

Isokokoinen voimahyökkääjä on Valko-Venäjän todellinen outolintu. 1992 syntynyt laituri lähti jo nuorella iällä Pohjois-Amerikan sarjoihin pelaamaan, ja on ehtinyt jo kierrellä muutaman vuoden hakien vielä omaa paikkaansa. Kulunut kausi sujui Kanadan juoniorisarjoissa.

Raman Hrabarenka pelasi jo vuodenvaihteessa U20-kisoissa Valko-Venäjän paidassa Pohjois-Amerikassa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka tappelurintamallakin kunnostautunut kaappi sopeutuu Euroopan isoihin kaukaloihin. Lahjakkuutta voimahyökkääjällä ainakin piisaa. Taistelee paikoista kevään MM-kisoihin.

Muuten Valko-Venäjän hyökkäys on Helsingissä varsin mielenkiintoinen. KHL-pelaajien lisäksi mukaan on päässyt muutamia Valko-Venäjän sisäisen sarjan pelaajia, joilla on melkoinen näytönpaikka jo KHL:kin ajatellen.

Vaikka nippu jää helposti Leijonien varjoon, kannattaa myös punapaitojen otteita seurata niin joukkueena kuin yksilöinäkin. Kuinka Heikkilän uusi pelityyli on otettu joukkueessa vastaan? Onko Valko-Venäjällä oikeasti resursseja pelata hyökkäävää ja iloista jääkiekkoa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös