TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Saukon ja ilveksen välinen kateuden kaivo

MESTIS / Kolumni
Kun Tampereen Ilves maanantaina ilmoitti Lempäälän Kisalle, että se haluaa purkaa yhteistyösopimuksensa Kisan kanssa perustuen Ilves-pelaajien vähäiseen peluuttamiseen, tuli tämä täytenä yllätyksenä koko sinimustalle organisaatiolle. Todellinen yllätys kuitenkin odotti itseään.

Kun Lempäälän Kisa ja – toisin kuin esimerkiksi Veikkaaja tiesi alkuviikosta kertoa – molemmat Tampereen liigajoukkueet sopivat kaksivuotisesta farmisopimuksesta 25.maaliskuuta 2011, kaikki oli Pirkanmaalla vielä entisellään. Molemmat liigajoukkueet laahasivat tasaiseen tahtiin SM-liigan peräpäässä ja Ilves oli toiminut jo kokonaiset kolme kautta LeKin Mestis-joukkueen virallisena yhteistyöseurana. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

Tähän kauteen tultaessa, joukkueiden pelilliset suunnat erosivat. Jukka Rautakorven paluu Tapparaan loi Hakametsän C-päätyyn todellista nostetta ja LeKi kasasi tasaiseen tahtiin itselleen vaarallisen joukkueen kohti kuluvaa Mestis-kautta. Tapparan kokoonpanon ollessa lähes ennätyksellisen laaja, Kisa on saanut alkukaudesta nauttia poikkeuksellisen kovatasoisista lainapelaajista ilman pelkoa siitä, että pelaajat palaavat emoseuraansa odottamattomalla hetkellä.

Olli Palolan, Jussi Halmeen ja Niclas Luceniuksen kaltaiset tähdet ovat todellisia huippuvahvistuksia ja Kisa johtaakin tällä hetkellä Mestistä viiden pelatun ottelukierroksen jälkeen.

Ilves ei kuitenkaan ole pysynyt kilpatilanteessa mukana ja moni onkin naureskellut Lempäälän jäähallin lehtereillä, että LeKin ja Ilveksen välinen tasonmittelö olisi katsomisen arvoinen tapahtuma.

LeKin kokoonpano on jopa niin kovassa tikissä, että Ilves ei ole kyennyt saamaan haluamilleen nuorille, kuten hyökkääjilleen Anssi Köykkä-Luovalle, Miiko Hintzille ja Tomi Wileniukselle, haluamaansa peliaikaa. Jokainen jääkiekosta ymmärtävä on selkeästi nähnyt, että ainoana runkosarjaotteluihin pukenut Wileniuskaan ei täytä pelipaikkaan oikeuttavia kriteereitä nyky-LeKissä.


Tomi Wileniusta ei LeKi-paidassa nähdä, ennen kuin Ilves ja LeKi sopivat tilanteensa.
Miikka Jääskeläinen - miikka.jaaskelainen@jatkoaika.com

Virallisesti Ilves ilmoitti maanantaisen esiintulonsa syyksi juuri omien pelaajiensa peluuttamisen vähyyden. Seurojen väliseen yhteistyösopimukseen kun on kirjattu, että tupsukorvilla on joukkueessa neljä pelaajapaikkaa käytettävänään. Tähän vetoamalla Ilves kuitenkin unohti, että sopimuksessa lukee myös kohta, jonka mukaan LeKi saa urheilullisin perustein valita itse joukkueensa.

Näin ollen LeKillä on perusteltu kanta peluuttaa omia miehiään yhdessä kovatasoisten Tappara-lainojen kanssa, mikä varmasti kismittääkin kateudenkipeää Ilves-johtoa.

Mainittu Ilves-johto lupasi aiheesta tiedotteen ensin maanantai-iltana, mutta sen ajankohta siirtyikin lopulta tiistaiaamuksi. Tiedotteen aihe ei kuitenkaan ollut luvattu, sillä tiedote kertoi koko Ilves-johdon irtisanoutuvan tehtävistään ilman sanaakaan tilanteesta Hakametsän ja Lempäälän välillä.

Tilanne on vaikea LeKille monestakin syystä. LeKillä ei ole tilanteen vuoksi edes teoreettista mahdollisuutta peluuttaa yhtäkään Ilves-nuorta ennen kuin tilanne on selkeytynyt ja Ilveksen maksaessa muun muassa LeKin päävalmentajan, Marko Keskisen, palkan voitaneenkin pohtia oliko Ilveksen riitautumiselle Lempäälän suuntaan myös taloudellisia syitä.

Olisikin melkoinen sensaatio, mikäli Keskinen joutuisi jättämään työpaikkansa LeKin päävalmentajana, työnsä jäljen kuitenkin johtaessa sarjaa. Raumalaislähtöiseltä päävalmentajalta vaaditaankin tilanteessa rautaisia hermoja, hieman samaan tapaan kuin viime kaudella Kiekko-Laserin konkurssiuhan alla hyvää työtä tehneeltä Mikko Mannerilta.

LeKin kannalta olisi tärkeää, että Ilves setvisi sisäiset riitansa nopeasti ja antaisi LeKille sen ansaitseman työrauhan. Todennäköisesti Ilveksen mahdollinen tuleva johto kuitenkin haluaa välttää ajatusta siitä, että LeKi luiskahtaisi täysin Tapparan ikeen alle. Välit Kissanmaalle kun ovat olleet historian aikana toimivat.

LeKin pelaajisto näytti jo keskiviikkoisessa Jukurit-voitossa, ettei sen esityksiin vaikuta taustalla jylläävä häly. On kuitenkin selvää, että Keskisen työpaikan ollessa pitkään uhattuna, tilannetta ei voida kovin stabiilina pitää myöskään pelaajien kannalta.

Tulevaisuuden epäselviä näkymiä kuvasivat hyvin Jukurien päävalmentajan, Jarno Pikkaraisen sanat keskiviikkoisen ottelun lehdistötilaisuudessa.

- (Jukka) Rautakorpi on saanut LeKistä hyvän farmin itselleen. Vai onkos LeKi nykyään Tapparan alaisuudessa, kysyi Pikkarainen asiaan havahduttuaan.

Kysymys herätti tilaisuudessa rutkasti kiusaantuneita ilmeitä ja hymähdyksiä. Syystäkin, sillä tulevaisuus on Tampereen toista liigajoukkuetta myöden auki. Toivottavasti tilanne saa pikaisen ratkaisunsa positiiviseen suuntaan. Tapparan, Ilveksen ja etenkin erinomaisesti kautensa aloittaneen Lempäälän Kisan vuoksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös