Mielipide

Sarjanousijan syksy

LIIGA / Kolumni
SM-Liiga on alkanut Oulun Kärpille 11 vuoden korpivaelluksen jälkeen luvalla sanoen lupaavasti. Kärppiin kohdistuneet odotukset ovat lunastettu, niin kotona pohjoisessa kuin kaukana etelässä.

Kärpät ovat tarjonneet just sitä herkkua, jota oululaiset ja pohjoissuomalaiset kannattajat ovat monta vuotta liigalta odottaneet: oman joukkueen SM-Liigan parrasvaloissa. Joukkue on vastannut huutoon melkein 100%:sti, tarjonnut pääsääntöisesti hyvää kiekkoa suomalaisen jääkiekon ystäville.

Sarja alkoi Kärpiltä ailahdellen, voittoja seurasi pitkä tappioputki, mutta marras-joulukuussa otteet tasoittuivat. Kärpät päätti alkukauden kuuden pelin tappiottomaan putkeen, josta on hyvä jatkaa tauon jälkeen.

Valmentaja Juhani Tamminen on onnistunut hyvin tehtävässään. Kärpillä on pelitapa, joka on aktiivinen, liikkuva, taitava ja näyttävä. Se on tyypillinen oululainen tapa pelata jääkiekkoa. Ehkä pieni miinus tulee lukuisten suht selvän johtoaseman menettämisestä, mutta menkööt se vielä kokemattomuuden piikkiin.

Joulutauolla Kärpät kuitenkin julkisti melkoisen uutispommin: Juhani Tammisen sopimusta ei jatketa päättyvän kauden jälkeen. Tätä on selitetty mm. menneellä pitkällä kolmen vuoden yhteistyöllä ja ties vaikka millä, mutta varmaankaan julkisuuteenkin kiirineet tiedot Tammisen ja pelaajien välillä ilmenneestä luottamuspulasta eivät ole potkujen pienin syy. Yhteistyön katkeaminen ei ollut yllätys, vaan julkaisuajankohta. Eräs kevään mielenkiintoisimmista kiekkokysymyksistä on, kenestä tulee Aurinkokuninkaan seuraaja ja mihin menee Tami? Keskustelu aiheesta käy kiivaana, mutta sisäpiiri pysyy vaitonaisena...

Kärpät on mielestäni selvinnyt hyvin liigan fyysisestä pelistä. Ennen kautta fyysisyydessä spekuloitiin olevan Kärppien heikkous, mutta niin kuin totesin, Kärpät on selvinnyt siitä hyvin. Hyökkääjät ovat vastanneet siiheen liikkeellä ja taklauksilla, ja puolustuksen kovuuteen on panostettu parilla pelaajahankinnalla sekä tiukemmalla puolustustaktiikalla.

Joukkueen hyökkäys saa alkukaudesta hyvän arvosanan. Joukkue on tehnyt maaleja sarjassa kolmanneksi eniten ja ylivoimapeli on toiminut kohtuudella. Puolustus ja viisikkopuolustus ovat Kärppien akilleen kantapää. Jos Kärpät kykenee parantamaan peliään ns. "sota-alueella", Kärppien playoff-paikka on selviö. Hyökkäys kyllä hoitaa oman tehtävänsä.

Juhani Tamminen on aiheesta korostanut junioreiden nostamista liigaympyröihin. Liigassa pelanneet Kärppä-juniorit ovat täyttäneet paikkansa, siitä osoituksena ovat Lasse Kukkosen, Mikko Lehtosen, Jari Viuhkolan ja Tuomo Harjulan hyvät otteet. Vaikka puolustukseen on hankittu kesken kauden Pekka Kangasalusta ja Oleg Romanov, ei sitä ole tehty junioreiden kustannuksella. Nämä hankinnat ovat olleet pakon sanelemia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös