Mielipide

San Josella edessä pitkä kausi

NHL / Kolumni
Viime kauden päätteeksi naurettavaksi yltänyt San Jose Sharksin menestymättömyys pudotuspeleissä takaa joukkueelle ja sen kannattajille pitkän runkosarjan. Millään muulla kuin pudotuspelimenestyksellä ei ole enää mitään merkitystä. Vaikka runkosarjassa ei tulisi tappion tappiota, joukkueen arvostelijat kiinnittävät huomiota ainoastaan viime kausien pudotuspelipyllähdyksiin.

Kauden 2008-09 epäonnistumisen jälkeen toimitusjohtaja Doug Wilson julisti muutoksia tapahtuvan. Pitkään tosin näytti, että muutokset rajoittuvat alempien ketjujen marginaalipelaajiin, mutta lopulta Wilson räjäytti pommin ja hankki Ottawaan kyllästyneen maaliruisku Dany Heatleyn joka on urallaan kahdesti yltänyt 50 maalin rajapyykille. Vastakkaiseen suuntaan pelaajakaupassa lähtivät Milan Michalek sekä kovassa laskusuhdanteessa viime kaudet pelannut Jonathan Cheechoo.

Lisäksi kolmos- ja nelosketjut ovat varsin erinäköiset tällä kaudella, kun Marcel Goc, Jeremy Roenick, Mike Grier, Tomas Plihal ja Lukas Kaspar siirtyivät muihin organisaatioihin tai lopettivat peliuransa. Paikkaamaan on hankittu Manny Malhotra, Scott Nichol ja Benn Ferreiro. Lisäksi koko viime kauden runkosarjan loukkaantuneiden listalla viettänyt Torrey Mitchell palaa kokoonpanoon, vaikkakin aloittanee jälleen loukkaantuneiden listalla lievän jalkavaivan takia.

Nabokov paljon vartijana

Maalinsuulle palaa tuttu nimi, kymmenennen NHL-kautensa aloittava Jevgeni Nabokov, joka saa taustatukea saksalaiselta Thomas Greissiltä jonka NHL-kokemus rajoittuu kolmeen otteluun. Greiss pelasi kuitenkin viime kaudella erinomaisesti AHL:n pudotuspeleissä, joten on kypsä aika katsoa mihin hänen rahkeet riittävät.
Nabokovilla on hänen sopimuksensa viimeinen kausi käynnissä, ja keskinkertainen suoritus saattaisi ajaa hänet muualle organisaation kohdatessa isoja ongelmia mahduttaa kaikki pelaajat palkkakaton alle seuraavien vuosien aikana. Nabokov pelaa todennäköisesti olympialaisissa Venäjän joukkueen maalilla, joten ottelurupeama on tälle kaudelle melkoinen. Myös Greiss nähtäneen Saksan joukkueen maalilla.

Puolustuksen materiaali kaventui

Sharks joutui lähettämään viime kauden vakiopuolustajat Christian Ehrhoffin ja Brad Lukowichin Vancouveriin saadakseen pelaajat mahtumaan palkkakaton alle. Paikkaajaksi organisaatio löysi Kent Huskinsin näyttöihin nähden varsin rahakkaalla sopimuksella. Lisäksi farmiorganisaatiosta nähdään jo viime kaudella kourallisessa otteluita esiintynyt Derek Joslin sekä kovaluinen Mike Moore ja ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava Nick Petrecki. Myös Islandersista hankittu Joe Callahan saattaa pelata joitain pelejä Sharksissa. Harjoitusleirityksellä mukana ollut Mathieu Dandenault ei saanut joukkueelta sopimusta.

Pakiston kärjen muodostavat kokeneet Dan Boyle ja Rob Blake, lisäksi taustalla tukea tarjoavat Marc-Edouard Vlasic sekä Doug Murray. Vlasic nosti jo viime kaudella profiiliaan erityisesti kiekollisessa pelissä, ja tällä kaudella saatetaan nähdä tason nostoa isokokoiselta Doug Murrayltä, joka tekikin yhdessä harjoitusottelussa hattutempun pelatessaan Dan Boylen parina. Miksikään pistelingoksi Murray tuskin kuitenkaan yltyy, miehen avut ovat kovassa taklauspelissä ja puolustuspään pelaamisessa.

Kärkiketjuissa on voimaa

Heatley-kaupan myötä Sharksin ykkösketjussa on yksi liigan parhaista pelintekijöistä ja yksi liigan parhaista maalintekijöistä. Riippumatta siitä, nähdäänkö toisessa laidassa Setoguchi, Marleau tai Clowe, on kyseessä ehdottomasti liigan taitavimpiin kuuluva kokonaisuus. Setoguchin kanssa ketjussa olisi kaksi vaarallista maalintekijää, Marleau toisi puolestaan puolustuspään vastuullisuutta ja Clowe puolestaan on yhtä hidas luistelija kuin ketjun muutkin pelaajat. Lisäksi Clowe on iso ja fyysinen pelaaja joka ei aristele fyysistä kontaktia.

Alaketjuihin tuli loppuhetkillä mainio lisäys, kun Manny Malhotra teki vuoden mittaisen sopimuksen joukkueen kanssa. Kolmosketjun keskushyökkääjän rooli on hänelle varsin tuttu, ja laitureiksi on tarjolla kaksikko joiden kanssa jopa liukkaalla Malhotralla on töitä pysyä vauhdissa mukana – Jamie McGinn ja Torrey Mitchell ovat nopeita ja energisiä hyökkääjiä jotka yhdessä Malhotran kanssa muodostavat varsin hyvän kolmosketjun jolta voidaan odottaa pisteitäkin.

Nelosketjun keskushyökkääjäksi on kaavailtu Scott Nicholia. Hänen laitureikseen todennäköisesti päätyvät pugilisti Jody Shelley, toinen pugilisti Brad Staubitz tai harjoitusotteluissa erinomaisesti pelannut Benn Ferreiro. Harjoitusleirillä mukana ollut veteraanihyökkääjä Dan Hinote ei saanut Sharksilta sopimusta.

Kokonaisuutena joukkueessa on enemmän ”hiekkapaperia” kuin viime kaudella, mutta jos viime kauden loukkaantumissuma iskee jälleen, on kolmos- ja nelosketjujen miehitys todella kyseenalaista tavaraa. Farmihyökkääjistä parin vuoden takainen ykköskierroksen varaus Logan Couture sekä kovaluinen Frazer McLaren saattavat nähdä loukkaantumisten johdosta peliaikaa.

Runkosarjassa tiedossa menestystä, mutta ketä kiinnostaa?

Kuten alussa tuli mainittua, Sharks voisi tällä kaudella voittaa vaikka jokaisen runkosarjaottelun, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Joukkueen oikea kausi alkaa vasta pudotuspeleissä, joissa aikainen tipahtaminen merkitsee todennäköisesti toimitusjohtaja Doug Wilsonin erottamista. Ainoastaan joukkueen esiintyminen Stanley Cup finaaleissa pitänee Wilsonin joukkueen lankojen nykijänä tämän kauden jälkeen. Jos joukkue tipahtaa jälleen ennen konferenssin finaaleja, lienee Wilsonin lisäksi lähtijöiden listalla kapteeni Marleau ja maalivahti Nabokov, joiden sopimukset päättyvät tähän kauteen.

Suurin mielenkiinto runkosarjassa kohdistunee siihen, miten supersentteri Thornton ja tähtimaalintekijä Heatley pelaavat yhteen. Harjoitusotteluissa jälki ei vielä ollut mitään mahdottoman tuhoisaa, mutta Thornton on raporttien mukaan tullut leirille teräksisessä kunnossa. Heatley puolestaan vietti kesän ex-kiekkoilijaisänsä kanssa harjoitellen kunnes sai tahtonsa läpi ja siirtyi Sharks-organisaatioon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös