Mielipide

San Jose Sharksille todellinen näytön paikka

NHL / Kolumni
Viime kaudella Sharks taisteli tasapäisesti lännen finaaleissa Coloradon ja Detroitin kanssa. Tuosta kolmikosta kuka tahansa olisi voinut olla se joukkue joka lännestä finaaleihin meni. Tälle kaudelle Sharksien tavoite medioissa on olla tuo finaalijoukkue, ei lainkaan perätön toive.

San Jose on ollut kesällä, tapansa mukaan, varsin hiljainen siirtomarkkinoilla. Joukkueen nimimiehistä lähtivät vain Gary Suter, Stephane Matteau sekä Alex Korolyuk, kaikki pelaajia jotka voidaan paikata seuran omista varauksista. Vaikein paikkaaminen tulee olemaan veteraanipuolustaja Gary Suterin kohdalla jonka pelikokemus on vuosien saatossa ollut arvokasta oppia junioreille. Matteau siirtyi vapaana agenttina Floridaan ja Korolyuk kyllästyi ja palasi kotimaahansa. Tärkein hankinta seuralle oli jatkosopimus Teemu Selänteen kanssa. Selänne suostui ottamaan pari miljoonaa taalaa pienemmän palkan pysyäkseen potentiaalisessa voittajajoukkueessa. Suterin paikkaajaksi nostetaan Jeff Jillson. Yliopistokiekon tähtipakki pelasi viime kaudella jo kourallisen pelejä ja osoitti varsinkin ylivoimalla olevansa todellista tähtiainesta. Korolyukin ja Matteaun paikalle peliaikaa kärkkyy lähinnä Jonathan Cheechoo ja myös viime kauden tulokas Matt Bradley voi odottaa peliajan lisääntymistä. Tässä olisi ollut oiva paikka myös Hannes Hyvöselle mikäli hän olisi Kaliforniaan jäänyt, Floridassa pelipaikka löytynee kuitenkin paljon helpommin.

Pelaajapulaa ei Sharks tule kokemaan mutta joka syksyinen palkkaneuvottelu-rumba on kiusaamassa myös Sharkseja. Kaksi avainpelaajaa odottaa tätä juttua kirjoitettaessa uutta sopimusta. Maalivahti Evgeni Nabokov sekä nuori puolustaja Brad Stuart. Molemmat ovat seurassa avainasemassa. Varsinkin Nabokovin sopimustilanteessa ollaan kaukana toisistaan. Pari viime kautta Kazakhstanilaismaalivahti on torjunut kiekkoja reilun 400.000 dollarin alijäämäpalkalla. Tälle kaudelle Nabby hakee palkkaansa moninkertaista korotusta, eikä täysin ilman syytä. GM Dean Lombardi on tosin tunnettu siitä että pelaajat saavat sopimuksen ennen kauden alkua, vain hyvin harvoin on seurassa pelaajat olleet sivussa sopimusasioiden takia. Nabokovin mahdollinen poissaolo ei suomalaisia varmasti haittaa paljoakaan koska nokkimisjärjestyksessä tulevat seuraavana Miikka Kiprusoff ja Vesa Toskala. Stuartin tilapäistä tyhjiötä on paikannut useimmiten Shawn Heins.

Erikoistilanteissa Sharks on vaarallinen. Ylivoimalla löytyy tulivoimaa sekä kiekollista taitoa myös siniviivalta, alivoimaan voidaan luisteluttaa useista pelaajista lähes kenet tahansa tappamaan rangaistuksia. Mikäli nämä osa-alueet pysyvät kunnossa on Sharks takuulla kärkipäässä kun kausi on ohi.

Mitä Sharkseilta voidaan odottaa? Oikeastaan mitä vain. Lännessä tilanne on tasoittunut ja kärjessä on paljon enemmän ruuhkaa kuin ennen. Sharks kuitenkin on hyvin nuori joukkue ja pelaajat ovat pelanneet yhdessä jo kauan, tämä helpottaa aina joukkueen peliä. Sharksien on kuitenkin näytettävä että se on joukkue joka voi voittaa playoffseissa kenet tahansa. Aikaisemmin Sharks on aika ollut kova mutta se jokin joukkueelta vielä puuttuu. Onko se kokemus? Onko se maalivahtipeli? Onko se valmennus? Ehkä ei mikään, eikä kaikkia yhdessä. Finaalikokemusta joukkueessa on sillä monella pelaajista on Stanley Cup plakkarissa jo aikaisemmilta vuosiltaan, valmennus on huippuluokkaa ja maalivahtipeli on osoittautunut toimivaksi. Kuitenkin vastustajat ovat olleet aina jollakin osa-alueella juuri ratkaisevan verran parempia. Onko tänä vuonna tilanne toinen? Kukaan tuskin suuremmin ihmettelee jos kauden jälkeen The Kannu tuodaan pällisteltäväksi Quadalupe River Parkin lavalle.

Harjoituspeleissä Sharks ei ole pahemmin juhlimaan päässyt. Vain kaksi voittoa ei alkuun hyvää lupaile mutta kyseessä on kuitenkin vain harjoituspelit. Sharks on keskittynyt peluuttamaan potentiaalisia ylös nostettavia pelaajia aika paljon ja joka ottelusta on muutama nimimies ollut sivussa. Kauden alkuun mennessä kuitenkin, Nabokovin ja Stuartin palkkaneuvotteluista riippumatta, joukkueen pitäisi olla täydessä iskussa.

Oletettavat ketjukoostumukset aloitusiltana:


Graves – Damphousse – Nolan

Sturm – Marleau – Selänne

Thornton – Ricci – Sundström

Cheechoo – Smith – Harvey


Rathje – Hannan

Marchment – Jillson

Heins – Ragnarsson


Kiprusoff (Toskala)

Miten joukkue menestyy:

Runkosarjassa lännen neljän sakkiin, playoffseissa lännen finaalissa.

Seuraa heitä:

- Jeff Jillson. Viime kaudella teki debyytin haipaidassa eikä pettänyt. Isokokoinen mutta taitava pakki saa ylivoimalla paljon peliaikaa koska on Marchmentin ohella ainoa rightin pakki. Lisäksi viivalla on Suterin kokoinen aukko ja alkukaudesta Stuartin sopimustilanne saattaa tuoda lisää vastuuta.

- Jonathan Cheechoo. Junnusarjojen kova tekijä päässee tekemään debyytin heti alkukaudesta. Harjoitusleiri ja harjoitusottelut ovat menneet penkin alle mutta Cheechoo ei koskaan ole ollut parhaimmillaan silloin kun ei ole tosi kyseessä. Syttyy peleihin. Miten uusi pelipaikka vasemmalla laidalla sujuu?

- Miikka Kiprusoff. Saanee elämänsä parhaan näytön paikan kun Nabokov taistelee palkastaan. Sharks on varma että Kipper on ykkösmaalivahdin tasoa, nyt pitää näyttää vielä suurelle yleisölle sama. Ollut harjoitusotteluissa hyvä.

» Lähetä palautetta toimitukselle