TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00
Mielipide

Salomäki Hodgman-taklauksesta: ”Ei todellakaan mikään tahallisuus”

LIIGA / Kolumni
Pelicansin ja Kärppien välinen puolivälieräsarja herätti kovasti keskustelua eri tapahtumien johdosta. Isoimmin pinnalle nousi Miikka Salomäen törmäys Justin Hodgmaniin, josta SM-liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi langetti alun perin kolmen ottelun pelikiellon Salomäelle. Tuomio muuttui yhdeksi, mutta tunteita tapaus herättää edelleen.

Pelicansin ja Kärppien puolivälieräsarjan viidettä ottelua on pelattu 40 sekuntia vaille täydet 60 minuuttia. Lahdessa vierasjoukkue Kärpät on maalin tappiolla ja se hakee tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Pelicans-puolustajan purun johdosta kiekko on korkealla keskialueen ylhäällä, jolloin kolahtaa ja kunnolla. Kärppien nuori hyökkääjä Miikka Salomäki törmää Pelicansin taiturihyökkääjään Justin Hodgmaniin, joka jää makaamaan jäälle.

”Nouto!” ”Taponyritys!” Rajunnäköinen taklaus saa liikkeelle hurjan määrän ylilyöntikommentteja ja samalla Salomäki ohjataan pukukopin puolelle. Jo ottelun jälkeen tilanteessa Hodgmanin yli ajanut Salomäki vannoi tilanteen olleen täysi vahinko. Eikä mielipide ole muuttunut.

− En ehtinyt tehdä yhtään mitään. Se oli enemmän ”kohta pamahtaa ja pam”, kertasi Salomäki tilannetta muutaman päivän jälkeen sarjan päättymisestä.

SM-liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi tuomitsi Salomäelle kolmen ottelun pelikiellon tapauksen johdosta. Kärppien valituksen kautta tuomio muuttui yhteen otteluun ja samalla puheet törkeästä taklauksesta jätettiin kurinpidon puolelta historiankirjoihin. Salomäen mukaan hän ei missään nimessä pyrkinyt taklaamaan tilanteessa.

− En todellakaan. Ei siinä tilanteessa tullut todellakaan mieleen mikään tahallisuus. Haimme tasoitusta siinä, mutta tuommoisia vaan sattuu ja niin kuin sanoin, pitää olla enemmän hereillä jatkossa.


Salomäen törmäys Hodgmaniin puhututti edelleen.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Käsi kiinni kropassa

Myös Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta ihmetteli taklauskohua ja kertoi tilanteen taustoja.

− Ylhäältä otetusta kuvakulmasta, jota näytettiin paljon, voi saada sellaisen kuvan, että kädet jotenkin nousisivat tilanteessa, mutta se tulee siitä horjahduksesta. Se näyttää siitä kuvakulmasta ihan hurjalta, totesi päävalmentaja tilanteen tahallisuudesta.

− Päähän siinä on ihan hirveän alhaalla. Sieltä löytyi sellainen kuvakulma alempaa, mitä me koitimme jo ensimmäisessä vaiheessa kurinpitäjille välittää. Se kuvakulma kuvaa sitä kohtaa, kun kaverit kääntyvät ja Salomäellä käsi on ihan kiinni kropassa. Kun sen pysäyttää siihen kontaktihetkeen, käsi on täysin kiinni kropassa ja pää osuu olkapään kohdalle, Aravirta jatkoi.

Tilanteen ihmeellisyys nousikin Aravirran mieleen ja vertauskuva muihin tilanteisiin on osuva.

− Kyllä se kova tärsky oli, sen minä allekirjoitan, vaikka vauhteja ei ollut ollenkaan. Jos taas ajatellaan tapauksia Kamil Kreps ja Masi Marjamäki tai Jukka Hentunen ja Camillo Miettinen, niin nämä pojat seisoivat paikallaan. Jotenkin se tilanne vain sattui niin ihmeellisesti, Aravirta pohdiskeli.

Kärpät teki Liusjärven antamasta kolmen ottelun pelikiellosta valituksen, joka meni lopulta läpi. Aravirta kiittelikin järjestelmän toimivuutta.

− En tiedä, että miksei se viesti mennyt heti selkeästi eteenpäin, mutta sen takia meillä on kurinpitoryhmä, joka käsittelee asiaa.

Aravirran mukaan Pelicansin toiminta tilanteessa oli myös huomionarvoista.

− Sieltä lähetettiin kaveria sinne sanomaan, että pysy jäissä. Ja se ei varmasti ollut lääketieteellinen syy. Se toiminta on harmaata aluetta. Ei siinä ole oikeaa tai väärää, se on harmaata aluetta.

− Ei omalla kohdalla tulisi mieleen pistää pelaajaa sinne tyylillä: ”katsokaa ettei se nouse.” Se ei kuulu omaan repertuaariin, enkä ehkä osaa tuota harmaata aluetta pelata riittävän hyvin. Siinä itselläni on ehkä parannettavaa ensi kauteen.

”Tiesivät, mitä päässäni liikkuu”

Aiemminkin kovista taklauksista tutuksi tullut Salomäki ei aio muuttaa pelityyliään jatkossakaan. Varomisen myötä peli ei ole sitä, mitä Salomäki haluaa pelata, eli tunteikasta hokia.

− Ei todellakaan voi tunnetta vähentää. Pitää olla jatkossa enemmän hereillä ja vähän tarkkaavaisempi, Salomäki linjasi.

Taklaus herätti kovasti eri mielipiteitä – osa haukkui, osa puolusti. Salomäki ei jaksanut alkaa märehtiä asiaa.

− Mulle oli ihan sama, että mitä siitä puhuttiin. Itse kun tietää, että miten se tilanne meni.

Nopea vilkaisun eri väitteisiin Salomäki oli kuitenkin tehnyt.

− Pari juttua näin ja siellä tiedettiin, että mitä päässäni liikkuu. Tyyliin, että olen koittanut tappaa sen äijän. Se on kuitenkin ihan normaalia, että kaikilla on omat mielipiteet ja ei niitä auta miettiä liikaa.

Pelicans-sarjassa jo aiemmin tuomarin koskemattomuuden rikkomisesta pelikiellossa olleen Salomäen puolivälieräsarja olikin pätkivä ja rikkonainen. Oppia tapaukset antoivat kuitenkin kovasti.

− Eihän se tietenkään mitään kivaa ole tuolta katsomosta pelejä seurata. Otetaan opiksi ja ollaan vähän tarkkaavaisempia sitten jatkossa, ettei tuommoisia pääse sattumaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle