Mielipide

Salak - Ylösen seuraava huippumaalivahti

LIIGA / Kolumni
Turkulaisittain erittäin kehno alkukausi olisi voinut olla vielä huonompi ilman erästä tsekkiläistä lukkoa peräpäässä. Aikoinaan Suomeen miesten pelejä koittamaan tullut Alexander Salak on noussut TPS-kannattajien suosikiksi ihan syystä. Mies on harvinaisen lahjakas, hyvä ja viihdyttävä maalivahti.

Isokokoinen maalivahti tuli kaudeksi 2006-2007 Suomeen Jokipoikiin. Mies pelasi ensimmäisen kauden varsin erikoisella pelityylillä, mutta kuitenkin tehokkaasti. Torjuntaprosentti 91,8% riitti kiinnittämään legendaarisen turkulaisen maalivahtivalmentaja Urpo Ylösen huomion Joensuuhun, kun TPS etsi seuraavaksi kaudeksi nuorta maalivahtia.

- Meidän piti saada kaudeksi 2007-2008 lupaava nuori maalivahti Turkuun. Nähtiin hänessä selkeää potentiaalia. Hän oli iso, reagoi hyvin kiekkoihin ja jonkinlainen luonnonlapsi jo silloin. Lisäksi hänellä oli historiaa nuorten maajoukkueympyröistä, Ylönen muistelee parin kauden takaisia tapahtumia.

Ensimmäisen kauden Salak aloitti kakkosmaalivahtina Juha Kuokkasen takana, mutta nuori maalivahti valtasi ykkösvahdin paikan kokeneemmalta Kuokkaselta jo syksyn aikana.

- Hänellä on jotenkin suurempi kilpailuvietti kuin muilla. Taistelutahto myös aivan hirmuinen. Aikoinaan kun hän tuli meille, ei hän osannut niitä asioita, joita muut turkulaiset veskarit osasivat läpikäytyään rankan koulun. Hän kuitenkin oppi nopeasti kielimuurista huolimatta, Ylönen jatkaa.

- Ensimmäisenä kesänä piti saada yksinkertaisesti voimaa. Hän muistutti lähinnä Bambia jäällä. Saatiin kuitenkin tehtyä hänestä urheilijan näköinen yhdessä kesässä.

Tällä kaudella tapahtui kuitenkin lopullinen läpimurto. Mies oli kauden alusta saakka selvä ykkösmaalivahti turkulaisten luukulla. Huonosti pelanneen joukkueen takana Salak taisteli joukkueelleen pisteitä vaikeina hetkinä, ja edesauttoi teoreettisia mahdollisuuksia playoff-paikasta.

Nuoren tsekin torjuntatyyli oli myös muuttunut sekavasta räpiköinnistä rauhalliseen pelaamiseen. Enää miehen pelissä ei näy niin paljoa jalkapallomaalivahdille ominaisia hyppyjä tolpalta tolpalle, tai kirjaimellisesti väärinpäin pelaamista.

Kai Suikkasen otettua vetovastuu TPS:sta muuttui Salakin rooli pisteiden pelastajasta voittavaksi maalivahdiksi. Yhtäkkiä liigan yksi kuumimmista maalivahdeista oli vuonna 1987 syntynyt Alexander Salak, joka valittiin myös Tsekkien Euro Hockey Tourin joukkueeseen Moskovaan. Mikään ei kuitenkaan ollut sattumaa.

Rento, mutta vaativa nuori mies

Kun Alexander Salakin tapaa ensimmäisen kerran, voi olla vaikea uskoa katsovansa ammattilaisjääkiekkoilijaa, jonka tulevaisuus on mitä todennäköisimmin Pohjois-Amerikassa. Mies muistuttaa lähinnä raskaansarjan skeittaria. Ensivaikutelma kuitenkin rakoilee miehen alkaessa puhua uransa ensivaiheista.

- Olin pelannut junioripelejä koko elämäni ja halusin nousta seuraavalle tasolle. Jami Kauppi tarjosi miesten pelejä Mestiksessä, joten otin sen heti vastaan. En oikein tiennyt mitään Suomesta tai Mestiksestä. Jami oli kuitenkin mahtava. Hän antoi minun pelata, vaikka joskus torjuin vähän heikomminkin, Salak muistelee ensimmäistä kauttaan Jokipojissa.

Pesti Joensuussa jäi loppupeleissä yhden kauden mittaiseksi, kun Urpo Ylönen halusi miehen seuraavaksi kaudeksi TPS:n liigamiehistöön.

Nuori maalivahti oli kuullut Ylösestä vain juttuja tullessaan Turkuun. Ensimmäisenä tietona Salakille tuli se, että saman miehen käsittelystä ovat lähteneet maailmalle sellaiset nimet kuin Miikka Kiprusoff, Antero Niittymäki, Fredrik Norrena ja Jani Hurme. Heti yhteistyön alettua kävi kuitenkin ilmi, ettei kyseisten herrojen hyvyys ole pelkästään lahjakkuutta, vaan taustalla pyörinyt Ylönen osasi oikeasti hommansa.

- Se mies on täyttä taikaa. Kaikki puhuvat vieläkin minulle kuiskuttaen, että 'hei, tiedätkö yhtään kuinka mahtava valmentaja sinulla on?'. Aluksi olin vain, että 'okei', mutta nyt olen kuitenkin tajunnut hänen arvonsa. Aluksi pistimme minun fysiikkani kuntoon ja sen jälkeen aloimme kehittää peliäni. Teen kaiken, mitä hän sanoo minulle, Salak sanoo ihaillen.

- En usko pelkän onnen olevan turkulaisten NHL-maalivahtien taustalla. Kyllä siellä on Upia kiittäminen. Hän on oikeasti taikamies.

Ylösen puheenvuoro

Urpo Ylönen oli aikansa parhaimpia jääkiekkomaalivahteja maailmassa. Hän on Jääkiekkoleijona numero 61. Mies on pistänyt Pohjois-Amerikan lennoille monta nuorta maalivahtia, jotka ovat palanneet miljonääreinä tulevaisuudessa Suomeen. Urpo Ylönen on alansa ammattilainen, jonka veroista ei toista Suomesta löydy. Miehellä on siis kompetenssia puhua myös Alexander Salakista, uudesta huippulöydöstä.

- Jokaisella nuorella maalivahdilla on hyvät ja huonot puolet. Koitetaan saada niitä huonoja puolia pois, mutta samalla parannetaan niitä hyviä puolia. On viisi tapaa ottaa kiekko kiinni. Jos joku osaa vain yhden, niin pitää opetella sitten ne neljä muuta. Ei Salak ole tässä mikään poikkeus, "Upi" myöntää.

- Hänellä on kuitenkin pääkoppa kunnossa. Se on maalivahdin tärkein ominaisuus. Ilman henkistä vahvuutta ei voi olla voittava maalivahti.

Salak on ensimmäisiä ulkomaalaisia huippulupauksia, joka Ylösen koulussa on. Valmentajavelho myöntääkin kielimuurin olevan ajoittain pieni rasite.

- Kadun syvästi, etten opiskellut kieltä nuorempana. Koen, että en pysty "Allulle" ihan kaikkea antamaan. Minulla on kuitenkin hyvät tulkit mukana harjoituksissa. Hänhän osaa erittäin hyvin englantia. Osaan minäkin kiroilla ja kehua, se on universaali kieli.

Alexander Salakin potentiaalista miehellä on selkeä näkemys. Pohjois-Amerikka ei ole tällekään maalivahdille mikään pelkkä haave.

- Hänellä on kaikki auki. Pitkä matka kuljettavana kuitenkin vielä. Pitää muista, että hyvä maalivahti on vähän kuin viini; paranee vanhetessaan. Hän on vasta 22-vuotias. Torjunnoista pitää sitä särmikkyyttä vähän hioa vielä pois ja muutakin työtä on tekemättä, Ylönen toteaa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Tsekkiläinen Suomessa

Monille nuorille maalivahdeille suurimmat ongelmat uudessa maassa muodostuvat kulttuuri- ja sopeutumisvaikeuksista. Salak ei kuitenkaan ole kokenut mitään dramaattista Suomessa. Hän voi jopa sanoa nauttineensa olostaan täällä.

- Sauna on syy Suomessa olemiseeni, mies naureskelee.

- Oikeasti, pidän todella Suomesta. Yritin aluksi oppia Suomen kieltä, mutta se on todella vaikea kieli. Jos kuitenkin jään tänne vielä pelaamaan, haluaisin oppia paremmin kieltä.

Dramaattiset torjunnat, hyvät otteet ja tunteella pelaaminen ovat vedonneet turkulaisyleisöön. Eräät puhuvatkin jopa TPS-legendasta Salakista puhuttaessa. Mies on turkulaisyleisölle kovasti kiitollinen suosiostaan.

- He ovat kuitenkin syy meidän pelaamiselle. Monet ajattelevat vain rahaa ja julkisuutta, kun pelaavat jääkiekkoa. Ei se kuitenkaan saisi olla niin. Tämä on edelleen se sama peli, jota me aikoinaan pelasimme Strakonicessa ihan pieninä, Salak kiittää omalla tavallaan turkulaisia.

Suosiota ei myöskään laskenut se, kun maalivahti maalautti joulukuussa maskiinsa TPS:n huoltajien ja taustavalmentajien naamat. Teko oli harvinainen jääkiekkokentillä, jossa monet maalauttavat maskiinsa henkilökohtaisia asioita, kuten perhettä tai lempibändejä. Salak ajatteli kuitenkin kiittää tällä tavalla taustahenkilökuntaa omasta tasostaan.

- Sain idean NHL:stä, kun eräs maalivahti oli maalauttanut seuran värit maskiinsa. Ajattelin tehdä samoin, mutta maalauttaa siihen vielä näiden kaverien naamat. He tekevät hirveästi töitä joukkueen eteen, mutta aina heistä ei kuulu mitään. Harvat edes tietävät heidän olevan meidän joukkueessamme.

Tulevaisuuden näkymät

Kun ympätään yhteen menestyksekäs kausi henkilökohtaisesti, sopimuksen loppuminen, TPS:n talousvaikeudet sekä nuori ikä, olettaisi tulokseksi varmaa lähtöä muille maille ensi kaudeksi. Vielä se ei kuitenkaan ole varmaan.

- On mahdollisuus, että jatkan TPS:ssa ensi kaudella. Agenttini istuu neuvottelupöytään jossain vaiheessa ja katsotaan asiaa sitten. Päätöksen teen kuitenkin minä. Teen sen viimeistään kesällä, ja yritän olla viisas päätöksessäni.

- Nyt haluan kuitenkin keskittyä vain viemään joukkuetta playoffeihin, Salak jatkaa nopeasti.

Urpo Ylösellä on hieman selkeämpi kuva Salakin ensi kaudesta.

- Ehdottomasti haluaisin jatkaa työtä hänen kanssaan. Hän on kuitenkin nuori, jonka pitäisi vielä "valmistua" ykkösmaalivahdiksi. Vielä hän ei ole valmis. Voihan hän tietenkin onnistua muuallakin.

Tekee Salak minkä päätöksen tahansa ensi kesänä, on se varmasti viisas.

» Lähetä palautetta toimitukselle