Mielipide

Saksasta jääkiekkoyhteiskunta

MAAJOUKKUE / Kolumni

Avauspäivän perusteella Ranskassa MM-kilpailut eivät kiinnosta ketään, mutta A-lohko mitellään Saksassa ison ja äänekkään yleisön edessä. Jo ensimmäinen kisapäivä osoitti, että MM-turnauksen antaminen Saksalle oli loistopäätös. Sitä se on ollut aiemmillakin kerroilla.

Thomas Greissin unelmapeli ja Saksan voitto Yhdysvalloista heti alkuun oli parasta, mitä tälle turnaukselle saattoi tapahtua. Saksa on ison maan kaadettuaan haastajamaista todennäköisin puolivälieräjoukkue. Kunnia kuuluu eritoten Greissille, joka pelasi tautisen hyvän pelin.

Greissin yli 40 torjuntaa ja saksalaisten sitkeä taistelu kotiyleisön tukemana sai palkinnon, kun kiekko meni ylivoimalla Yhdysvaltain verkkoon kuusi minuuttia ennen päätössummeria. Maalintekijän kunnian sai Patrick Hager ohjattuaan Dennis Seidenbergin viivakudin ohi Jimmy Howardin.

Illan suurin sankari oli tietysti Saksan parhaana palkittu Greiss, joka on ilman muuta yksi turnauksen parhaista maalivahdeista. Jalkapalloseura FC Köln pelasi samaan aikaan kotipeliä Saksan Bundesliigassa Werder Bremeniä vastaan, mutta myös Saksan lätkäpeliin oli kosolti tunkua.

On ehkä hieman aikaista sanoa, mutta jos ja kun Greiss jatkaa nähtyjä otteita ja Saksa painelee puolivälieriin, moni paikallinen innostuu käymään kiekkopeleissä myös jatkossa. Saksa eteni välieriin ja pronssiotteluun saakka kotikisoissaan 2010, mutta vaikka samanlaista paraatimarssia ei nyt tulisi, on Saksa hyvällä tiellä.

Ehkä pian Saksasta tulee ensimmäisinä asioina mieleen futissuurseurojen kuten Bayern Münchenin tai Borussia Dortmundin, autojen kuten BMW:n tai Volkswagenin sekä metallibändien kuten Rammsteinin tai Scorpionsin lisäksi myös jääkiekkomaajoukkue tai vaikkapa Eisbären Berlin.

Jääkiekon noususta kävisi kiittäminen monia, ja alkaneissa kisoissa Saksan voi odottaa menestyvän päävalmentaja Marco Sturmin ynnä lähes liittokanslerin statukseen avauspelissään yltäneen Greissin ansiosta. Saksaa tuli luettua koulussa vuosikausia, tai siltä se ainakin tuntui. Silti keine Ahnung — ei siis ole aavistustakaan — miten sanotaan vapise, Angela Merkel.

» Lähetä palautetta toimitukselle