Mielipide

Saksa - kovista odotuksista vaikeuksiin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kolmet erinomaiset arvokisat peräkkäin pelannut Saksan maajoukkue saapuu Suomen MM-kisoihin sekavin tuntein. Vielä muutama kuukausi sitten oli ilmassa melkein parhain mahdollinen saksalaismiehitys, mutta nyt tuosta unelmasta on vain rippeet jäljellä. Edessä lieneekin tuskainen turnaus, vai kantaako Hans Zachin intohimoinen valmennus nuoren porukan läpi vaikeuksien?

Germaanien tilanne on outo. Monta tärkeää vakiomiestä ja vahvistusta puuttuu; kaiken huipuksi maajoukkueen pelatessa harjoituspelejä pelataan vielä Saksan liigan finaaleja. Noissa finaaleissa mukana on melkein 10 maajoukkuemiestä ja maajoukkuevalmentaja; harjoituspelit ovatkin menneet sen mukaisesti. Saksa voitti Tanskan 6-4, jonka jälkeen se on hävinnyt neljästi peräkkäin: Tanskalle, kahdesti Sveitsille ja viimeisimpänä Valko-Venäjälle.

Harjoitusotteluiden positiivisin saldo on ollut nuorten pelaajien saama maajoukkuekokemus, mutta on kyseenalaista, kuinka hyvin ottelut palvelevat MM-kisoihin valmistautumista. Saksalaisten politiikka ja tiedotus Pohjois-Amerikan apujen kohdalla on yhtä heikkoa kuin ennenkin. Vielä elää toivonkipinä esim. Dennis Seidenbergin tai jopa Marco Sturmin saamisesta kisoihin.

Vahvat miehet tolppien välissä

Veskariosasto on ihan hyvällä mallilla. DEL-finaaleja vääntävä Robert Müller on ollut vakuuttava ja lähtee kisoihin ykkösmaalivahtina. Müllerin esitykset ovat itse asiassa hyvinkin rauhoittavia, koska hyvää maalivahtipeliä tarvitaan aina . Oliver Jonas ja Dimitri Pätzöld ottanevat seuraavat paikat, ja vaikka harjoituspelit menivät ihan mukavasti niin varsinaisesti Müllerin paikkaa ei kumpikaan uhannut. Pienen kysymysmerkin jättää Olaf Kölzigin putoaminen NHL-pudotuspeleissä, mutta jos vanhat merkit pitävät kutinsa on ”Olieta” sittenkin turha odottaa Suomeen. Toivottavasti asia kuitenkin edes tarkistetaan.

Puolustuspää iso kysymys

Pakiston tilanne harjoituspeleissä on ollut vaikea. DEL-finaaleissa pelaa neljä maajoukkueeseen liittyvää pakkia, joukossa sattumoisin kaksi tärkeintä kiekollista liideriä. Mirko Lüdemann ja Christian Ehrhoff ovat pelanneet upean kauden ja jatkaneet sitä myös playoffeissa; toivottavasti herrain takki ei ole liian tyhjä dramaattisen finaalisarjan myötä.

Daniel Kunce ja Andreas Renz ovat takuutavaraa takalinjoille. Jan Benda on myös suuressa roolissa. Viime kisojen paras saksalainen pistemies Benda on tietenkin tuttu hyökkääjänä mutta Zachin joukkueessa hän on ikuinen pakki; myönnettäköön, että peluutus on toiminut, mutta Bendan juonikkuudella olisi käyttöä tänä vuonna myös hyökkäyspäässä.

Jättiläismäisen vahva ja yhden kisojen rajuimmista lämäreistä omaava Sascha Goc mahtuu viimeinkin Zachin joukkueeseen. Gocin rooli on mielenkiintoista nähdä; peluutetaanko Gocia ylivoiman takuumiehenä vai rajuna oman maalin puhdistajana. Jochen Molling ja Heiko Smazal pelannevat pakkiparina ja ehkä nuori Patrick Köppchen kipuaa myös kisakoneeseen. Pakistosta puuttuvat tärkeät Dennis Seidenberg, Christoph Schubert (molemmat Pohjois-Amerikassa), Erich Goldmann (loukkaantunut) ja tavan mukaan Uwe Krupp sekä Sven Butenschön ovat poissa.

Poisjäännit hyökkäyksen ongelmana

Tilanne ei ole lupaava; juonikkuutta ja taitoa ei löydy tarpeeksi pelinrakenteluun. Vastustajan pelin rikkominen on ollut aiemmin joukkueen vahvuus, mutta tänä keväänä tilanne on huolestuttava. Varsinkin jo luvatut NHL-vahvistukset ovat tässä suhteessa pahoja menetyksiä.

Hyökkäyksen poissaolijoiden lista on dramaattinen: Jochen Hecht (lapsen syntymä), Marco Sturm (sopimusasiat), Stefan Ustorf (käsivamma), Wayne Hynes (henk.koht. syyt) ja DEL:n paras saksalainen maalintekijä Alexander Serikow (käsivamma). Harjoituspeleissä terävien kuvioiden toteuttaminen oli sula mahdottomuus; Zachilla tuleekin olemaan päänsärkyä, kun hän viimeinkin joukkueensa pariin saapuu.

Sentteriosastoa vetävät kokeneet Len Soccio ja Martin Reichel. Nuorelle superlupaukselle Marcel Gocille pitää antaa nyt vastuuta. Tärkeistä laitureista Daniel Kreutzer, Klaus Kathan ja Thomas Greilinger ovat loistaneet lähinnä näkymättömyydellään. Harjoituspelien suuri yllättäjä on ollut ensikertalainen taskuraketti Neville Rautert, joka ansaitsisi paikan joukkueesta maajoukkuetehoillaan 2+2. Sven Felskin ja Andreas Morczinietzin on myös ehdottomasti pelattava kisoissa hyvin, jos Saksa haluaa onnistua.

Tilanne on ärsyttävä. Maajoukkueen valmistautuminen kisoihin on ollut lähinnä huono vitsi DEL-finaaleiden takia ja nähtäväksi jää, löytääkö joukkue yhteisen sävelen. A-lohkossa Saksa lähtee Slovakiaa vastaan altavastaajana, Japania vastaan selkeänä suosikkina ja ottelu Ukrainaa vastaan on erittäin tärkeä jatkoa ajatellen. Jatkosarjassa vastaan asettunevat Suomi, Tsekki ja Itävalta, joista matsi Itävaltaa vastaan olisi taas kaiken A ja O. Paikka kahdeksan joukkoon olisi täysin realistinen, mutta loksahtavatko palaset paikalleen?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös