Mielipide

SaiPan pelaaja-arvostelut 2001-2002

LIIGA / Kolumni
Seuraavassa SaiPan joukkueen pelaaja-arvostelut kaudelta 2001-2002. Listasta ei välttämättä löydy kaikkia SaiPassa kauden aikana lyhyitä aikoja pelanneita pelaajia.

Maalivahdit

Tomas Duba

Nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2001 voittanut tsekkivahti tuli Sparta Prahasta Lappeenrantaan hakemaan vastuuta ja peliaikaa. Parempaa joukkuetta hän ei tähän tarkoitukseen olisi voinut valitakaan, sillä täällä hän oli todellisessa kiekkosateessa ja luonnekin varmasti kasvoi tappioiden myötä. Hyvin aktiivinen ja spontaani torjuntatyyli, joka kuitenkin toimi useimmiten erittäin hyvin. Otteita leimasi ajoittainen epävarmuus ja taso heittelehti kauden aikana useasti ja paljon. Välillä aivan maaginen, mutta seuraavassa pelissä melkein kaikki meni sisään. Suurin puute tasaisuuden lisäksi on mailapeli, joka on luvattoman heikkoa nykypäivän jääkiekossa.

Juha Kuokkanen

Oma juniori pelasi alkukauden a-nuorten mukana, mutta valtasi kakkosmaalivahdin paikan hyvien peliensä ja Lehtisen huonojen otteiden ansiosta. Pelasi aluksi harvat pelinsä kohtuullisen hyvin, mutta kun loppukaudesta vastuuta lisättiin niin epävarmuus ja ailahtelevaisuus lisääntyi, mikä on nuorella kaverilla normaalia. Potentiaalia on kuitenkin tulla ykkösmaalivahdiksi Duban lähdön jälkeen.

Sami Lehtinen

Tuli Pelicanseista haastamaan Dubaa ykkösveskarin paikasta, mutta se tuli heti selväksi, että Lehtisestä ei siihen ollut. Seuraava kaavailuvaihe oli varmaotteinen kakkosvahti, mutta Lehtisestä ei ollut siihenkään. Lähtikin ennen joulua Ruotsiin loppukaudeksi.

Puolustajat

Igor Bondarevs

Latvialainen tuli kesken kauden Pohjois-Amerikan farmisarjan-farmin-farmista antamaan näyttöjä sekä SaiPaa että Latvian olympiajoukkuetta varten. Pelasi kohtuullista kiekollista peliä, mutta huonon fysiikkansa takia oli omassa päädyssä heikko. Onnistui antamaan näytöt Latvian olympiajoukkueelle, mutta ei SaiPalle ja näin ollen ura Lappeenrannassa pysähtyi.

Matti Hana

SaiPan oma kasvatti, joka kävi armeijaa Lahden urheilujoukoissa viime kaudella. Ei päässyt alkukaudella pelaamaan, mutta mitä pidemmälle kausi edistyi, sitä enemmän Hana sai vastuuta. Kokemattomuus kuitenkin näkyi ja välillä tuli aika pahoja virheitä. Fysiikka ja liike hänellä on kunnossa ja vielä kun kiekko lopettaa polttamisen niin Hanasta tulee vielä kelpo liigapakki. Ensi kaudella tarjolla on heti kauden alusta suurempi rooli ja kun armeija on ohi niin voimme odottaa ronskimpia ja varmempia otteita.

Antti Hulkkonen

Vakuutti seurajohdon viime kesänä try-out –sopimuksen aikana ja sai koko kauden kestävän pestin. Pelasi harjoituspelit ja runkosarjan alun varmasti ja teki suurimman osan pisteistänsä alkukaudesta. Oli puolustuksen ahkerin ja kovin taklaaja, jonka avojäätaklauksille yleisö osoitti suosiotaan monet kerrat. Hulkkonen saisi katsoa taklauspaikkansa paremmin, koska usein ajoi itsensä tilanteesta ulos ja vastustaja pääsi ylivoimahyökkäykseen. Sarjan puolivälistä alkaen hänen tasonsa laski kuin lehmän häntä ja hyvät pelit olivat muisto vain. Sai kuitenkin vielä jatkosopimuksen ja pelaa ensi kaudellakin keltamustissa.

Jan Huokko

Kovin odotuksin Leksandista tulleesta, Elitserienin yhden kauden maaliennätyksen omaavasta puolustajasta, odotettiin ainakin Lappeenrannassa yhtä SM-liigan parhaista puolustajista. Huokko pelasi kohtalaisen alkukauden ollen yksi parhaista SaiPan puolustajista, mutta ei ollut sellainen profiilipakki jota odotettiin. Tämä yhdistettynä kovaan palkkapussiin tiesi sitä, että mies myytiin takaisin Ruotsiin. Hän näytti välillä varsinkin ylivoimalla niitä eväitä joilla maaliennätys oli tehty. Kova, nopeasti lähtevä ja kohtuu tarkka laukaus aiheutti useita vaaratilanteita, jos kiekko ei mennyt suoraan maaliin. Janin suurimmat ongelmat olivat omassa päässä pienestä koosta johtuen, mutta pärjäsi sielläkin kohtuullisesti.

Riku Kallioniemi

Toimi SaiPan kapteenina ja oli oikeastaan aikaisemmilla kausilla SaiPan taistelun ja Etelä-Karjalaisen kusipääkiekon ilmentymä. Alkukausi oli surkeaa katsottavaa, kun kiekko poltti lavassa ja liike ei riittänyt alkuunkaan liigatasolle. Hasardeja ja pitkiä kiekkoja tuli todella paljon. Valmentajan vaihdon jälkeen rooli pieneni hieman ja samalla Riku otti itseään niskasta kiinni ja otteet paranivatkin hiukan. Ei jatka ensi kaudella Sputnikeissa vaan ilmeisesti lopettaa kiekkoilun.

Petri Kokko

Kokosta kaavailtiin ennen kauden alkua kakkos- tai kolmospakkiparin puolustajaa. Syksyllä Ilvestä vastaan saatu aivotärähdys piti Kokon sivussa muutamasta ottelusta, mutta loukkaantumisen jälkeen Kokko palasi omalle paikalleen. Mitä pidemmälle kausi meni, niin sitä suuremman roolin Kokko otti SaiPan pakistossa omien onnistumisiensa ja Huokon ja Kuznetsovin myynnin ansiosta. Näiden pelaajien myynnin jälkeen Kokko olikin selkeästi SaiPan paras puolustaja ja pelasi uransa parhaan liigakautensa. Ensi kaudella häneltä odotetaan vähintään samanlaista panosta.

Juri Kuznetsov

Aikaisempien kausien SaiPan puolustuksen herra ja hidalgo, jolta odotettiin samanlaisia otteita ja pistetehtailua kuin aikaisemminkin. Ilmeisesti ikä alkoi olla tehnyt tehtävänsä, sillä heti alkukaudesta otteista paistoi epävarmuus ja avaukset lähtivät vielä aikaisempaakin hitaammin ja kiekonmenetyksiä tuli paljon. Ylivoiman pyörityskään ei ollut aikaisempien vuosien tuttua tasoa. Oli myös puolustuspäässä suurissa vaikeuksissa sekä isojen että nopeiden hyökkääjien kanssa. Myytiin joulun tienoilla Venäjän mestaruuden voittaneelle Jaroslav Lokomotiville.

Tuomas Luotonen

Luotonen tuli Jokereista kesken kauden vahvistamaan puolustusta. Tämä ex-missin ex-poikaystävä pelasi pääosin varmaa ja yksinkertaista peliä erottumatta joukosta mitenkään. Välillä sattui jotain virheitä jolloin hänet huomasikin kentällä. Ei pelaa ensi kaudella SaiPan riveissä.

Juha Pursiainen

SaiPan omaa kasvattia Pursiaista voisi kutsua SaiPan Dr. Jekyll & Mr. Hydeksi. Välillä käsittämättömän laiskan oloinen nuori puolustaja oli aivan tuuliajolla pelistä, mutta välillä lähti loistava pitkä avaussyöttö vastustajan siniviivalle omat hyökkääjän lapaan. Hänellä on kaikki taidot olemassa kelvolliseksi liigapuolustajaksi, mutta asenteessa on toivomisen varaa. Joskus näkikin saman pelin aikana kaksi erilaista Pursiaista. Niin paljon taso heittelehtii. Toivottavasti iän myötä myös asenne kasvaisi ja taso vakiintuisi sille hyvälle tasolle, johon hänellä kaikki edellytykset ovat.

Miha Rebolj

Rebolj tuli SaiPaan Tsekin pääsarjasta josta mies oli scoutattu liigatason mieheksi. Slovenialainen vei kuitenkin aivan turhaan yhden ulkomaalaisen paikan, sillä miehen luistelu, pelikäsitys ja kovuus eivät olleet lähelläkään liigatasoa. Rebolj laitettiinkin aika nopeasti Itävaltaan menneeseen lentokoneeseen. Kaiketi lentokoneeseen, ettei junaan kuitenkaan?

Kristian Taubert

Liittyi joukkueeseen viime vuoden lopussa try-out –sopimuksen myötä. Pelasi erinomaisesti koepeleissä, mutta mitä pidemmälle kausi eteni sitä heikoimmiksi otteet muuttui. Lopulta hänkin suli siihen harmaaseen massaan mitä kaikki puolustajat Kokkoa lukuunottamatta olivat kauden päättyessä. Liekö vanha loukkaantuminen häirinnyt, mutta Taubert ei pelannut hirveän kovaa eikä taklaillut juurikaan. Kova laukaus häneltä löytyy, mutta sihdissä olisi hiukan parantamisen varaa. SaiPa ei ole vielä ainakaan jatkanut sopimusta ja Taubert ei ilmeisesti pelaa täällä ensi kautta.

Harri Tikkanen

Kulunut kausi oli Tikkaselle nuoresta iästään huolimatta jo kolmas edustusjoukkueen mukana. Joukkueen tavoin ei Hapakaan yltänyt syyskaudella sille tasolle mitä toivottiin ja kevätkausi meni piloille polvivamman takia. Kiekollisena Tikkanen oli varmaotteinen ja liike riittää, mutta ongelmat tulevat fyysisyydessä. Koko ja voima eivät vielä oikein riittäneet liigatasolle. Oli armeijassa viime kaudella ja nyt kun se on saatu hoidettua pois niin ensi kaudesta voidaan odottaa huomattavasti parempaa pistesaldoa ja peliä.

Hyökkääjät

Paul Brousseau

Brousseau tuli SaiPan heikon alkukauden jälkeen AIK:sta vahvistamaan joukkuetta ja tuomaan apuja maalintekoon. Isokokoiselta kanadalaiselta odotettiin myös kanadalaiseen tapaan ronskeja otteita, mutta ne jäivät saamatta ja kauden taklaukset voikin laskea yhdenkäden sormin. Joukkueen maalipörssin voitto kuitenkin irtosi viidellätoista täysosumalla, joista seitsemän ylivoimamaalia. Ylivoimalla Brousseau olikin parhaimmillaan, tasakentällisillä vaatimaton luistelu rajoitti pistetehtailua.

Ville Hämäläinen

Hämäläinen oli Hanan ja Tikkasen tavoin kauden valtion hellässä huomassa ja myös se sotki osittain sekavaa kautta. Vili sai aikaisempia kausia enemmän vastuuta, mutta pelasi suurimman osan kautta laiturina eikä omalla paikallaan sentterinä. Kuitenkin hän teki oman piste-ennätyksensä liigassa. Hämäläinen omaa hyvän peliälyn ja syötöt napsahtelevat kohdilleen, mutta liikkeessä on suurimmat ongelmat. Pelasi a-nuorten play-offeja viimeisten runkosarjakierrosten ajan ja oli Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen tärkein pelaaja. Ensi kaudeksi Hämäläinen teki sopimuksen Tapparan kanssa ja hän jatkaa uraansa siellä uusien tuulien myötä.

Ville Immonen

Immonen pelasi erittäin vaisun ja löysän kauden SaiPan paidassa. Taitoa ja kokoa hänellä riittäisi tarpeeksi, jotta voisi olla hyvä pelaaja tässä liigassa, mutta viime kauden perusteella vaikuttaisi, että tahtoa ja yritystä ei riitä. Liike ja oikeastaan koko yleisilme oli erittäin laiska, jopa voisi sanoa, että peli oli välinpitämätöntä, koska kova palkka juoksi muutenkin. Kiekko pysyi lavassa, mutta ongelmana oli, että Immonen yritti kuljettaa sen maaliin sen sijaan, että olisi syöttänyt. Välillä taas tapahtui toisinpäin, eli silloin kun paikka oli laittaa kiekko reppuun niin häneltä lähtikin syöttö ja tilanne kuivui. Myytiin siirtorajan umpeutuessa TPS:aan, jossa jatkaa ensi kaudenkin. Luultavasti olisi myyty aikaisemminkin jos ei olisi kaupungin omia poikia.

Mika Kauppinen

Imatralta lähtöisin oleva Kauppinen on Skytän ohella pisimpään SaiPassa kiekkoillut mies. Heidän yhteistyönsä toimikin kuluneella kaudella erinomaisesti. Skytän suoraviivainen tyyli toimi hyvin Kauppisen vähän hitaanlaisen, mutta varman tyylin rinnalla. Kale halusi pitää paljon kiekkoa ja saikin tehdä sitä, mutta hitaus aiheutti sen, että useasti vastustaja tuli ja nappasi karkin pois. Häntä käytettiin paljon alivoimalla, jossa hän olikin tärkeässä roolissa ja pelasi sitä paljon hyvällä menestyksellä. Yksi SaiPan joukkueen varmimmista pelaajista.

Ville Koho

SaiPan omia kasvatteja, joka istui suurimman osan hänelle merkatuista peleistä penkin päässä jauhaen mailan tuppia, valmiina hyppäämään kehiin jos tarvetta oli. Harvat vaihdot joita pääsi pelaamaan Koho pelasi kovalla sykkeellä eikä antanut tuumaakaan periksi. Monipuolinen pelaaja, jonka on kuitenkin kehitettävä avujaan lisää, jotta paikka auringossa aukeaisi. Jatkaa SaiPassa ensi kaudella kehittymistään.

Vladimir Machulda

Eräs liigan parhaista pelaajista ja lappeenrantalaisten

ykkössuosikki pelasi Saipassa tammikuun loppuun saakka, kunnes vuokrattiin loppukaudeksi Jokereihin, jossa Machulda voitti mestaruuden. Oli Saipan ylivoimaisesti tärkein pelaaja, mutta sai aivan liian vähän apuja joukkuekavereiltaan. Vastustajat pitivät hänet erittäin tarkasti ja välillä otteista paistoi selvä turhautuneisuus. Saattoi joskus olla lähes koko pelin pimennossa, mutta paikan tultua verkko heilui. Osoitti olevansa myös puhtaan maalintekijän mainettaan parempi syöttelijä ja tilanteiden järjestelijä. Vuokrauksen yhteydessä monet epäilivät, että Machulda oli pelannut viimeisen pelinsä SaiPan paidassa, mutta näillä näkymin hän on tulossa takaisin ensi kaudeksi.

Olli Sipiläinen

Viime kauden piti olla tälle toissa kauden pirteälle tulokkaalle vuosi, jolloin hänen piti tehdä läpilöynti liigaan. Kauden tehot 0+0 kuitenkin kertovat karua kieltään kuinka läpilöynnille kävi. Tehojen puutteesta huolimatta Sipiläinen jaksoi kuitenkin yrittää koko kauden, mutta ketsuppipullo ei kuitenkaan koskaan avautunut. Loppukausi meni lisääntyneestä peliajasta huolimatta/johtuen väkisin yrittämisen takia yhtä heikosti kuin alkukin. Liike oli hyvää, mutta liigaan tarvitaan jotain muutakin kuin päätöntä luistelua.

Mika Skyttä

Viime kausi oli ikitaistelija Skytältä uran toiseksi paras pisteiden valossa. Pelkät pisteet eivät kuitenkaan kertoneet miehen merkityksestä joukkueelle vaan Skytän rooli SaiPalle oli paljon muutakin kuin pisteiden teko. Taistelu, tahto ja periksiantamattomuus kuvaavat Skytän pelityyliä paljon. Paikkoja hänellä kyllä oli kasvattaa maalisarakettaan, mutta viimeistely ontui ratkaisevissa paikoissa. Alkukauden Skyttä pelasi puolitehoilla kesäisen loukkaantumisen johdosta. Ensi kaudesta voi odottaa hyvää jos mies saa harjoiteltua terveenä ja viimeistely paranisi.

Teemu Somppi

Somppi voitti a-nuorten runkosarjan maalipörssin ja play-offien pistepörssin. Hänet nostettiin ykkösmiehistön mukaan samaan aikaan kun Machulda vuokrattiin Jokereihin, mutta pelasi a-nuorten play-offit kokonaisuudessaan ollen joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Teki maalin heti ensimmäisessä liigapelissään HPK:a vastaan. Taidoiltaan Somppi on liigatasoa, mutta pieni koko, pehmeys ja vähän heikko luistelu vaikeuttaa läpimurtoa. Osaa hakeutua maalipaikkoihin hyvin ja rankaisee niistä melko kovalla prosentilla. Somppi jatkaa SaiPassa ensi kaudella ja jos saa paikan hyökkäävästä ketjusta niin pistesaalis voi olla kohtalaisen hyväkin, mutta jos jää neloskenttään niin on siellä melko hyödytön.

Tommi Sova

Kauden alkuvaiheessa KJT:stä hankittu sentteri piristi apeaa tunnelmaa pukukopissa, mutta hänen pelilliset avut eivät piristäneet joukkuetta kentällä. Sovalle ei mitään isoa roolia kaavailtu vaan hänen roolinsa oli puolustava sentteri, joka raatoi alivoimalla ja pelasi hajavaihtoja tasakentällisin. Omat hommansa hän hoiti kohtuullisesti, mutta suurempaa roolia on turha noille taidoille tarjota. Oli myös aloituksissa joukkueen parhaimmistoa ja häntä käytettiin omat pään aloituksissa erikoismiehenä. Ensi kaudella ei pelaa SaiPassa vaan hakee vauhtia Mestiksestä.

Pekka Tirkkonen

SaiPan kokenein pelaaja pelasi yhden uransa parhaista kausista ja parhaimman SaiPa-kautensa. Tirkkonen hoiti onnistuneesti ykkösketjun puolustavan hyökkääjän tehtävät antaen ketjukavereidensa keskittyä enimmäkseen hyökkäämiseen. Erittäin käytetty myös alivoimalla, tärkeissä aloituksissa ja loppukaudesta jopa ylivoiman pyörittäjänä. Pelasi erittäin tasaisen kauden ja näytti esimerkkiä nuoremmilleen kuinka ammattilainen hoitaa hommansa.

Lubomir Vaic

Vancouverissa muutaman NHL-pelin pelannut Vaic liittyi SaiPan riveihin tämän vuoden alussa Vsetinistä. Pienikokoinen, taitava ja erinomainen luistelija erottui heti joukkueesta yrityksellään ja luistelullaan, mutta pisteitä ei syntynyt. Omaa hyvän peliälyn, joka oli välillä liikaa ketjukavereilleen ja hyvät syötöt menivät hukkaan. Saisi olla aavistuksen itsekkäämpi, sillä monta kertaa hyvästä paikasta Vaic haki vielä syöttöä ja maali jäi syntymättä. Loppukaudesta kunhan oli totuttautunut liigan menoon ja sai oikeat kaverit rinnalle alkoi pistepussikin karttua ja hän onnistui vakuuttamaan seurajohdon ja sai sopimuksen ensi kaudeksikin.

Jesse Welling

Isokokoisen Wellingin piti olla SaiPassa sitä kovaa osastoa, joka olisi taklannut, pelannut kovaa ja tarpeen tullessa myös voinut tiputtaa hanskansa. Tämä kaikki jäi kuitenkin saamatta ja Welling olikin aikalailla hyödytön pelaaja viime kaudella. Taklausten puutteen suurin syy oli hidas ja kankea luistelu, jolla ei yksinkertaisesti kerinnyt taklaamaan ketään. Kiekollisella taidolla Welling oli aivan väärässä sarjassa, sillä kiekko ei kestänyt lavassa ja kiekonmenetyksen olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Ensi kaudella kiekkoilee todennäköisesti Mestiksen puolella.

Joni Yli-Torkko

Tämä 20-vuotias SaiPan oma kasvatti pelasi toisen kokonaisen liigakautensa ja nousi Kisapuiston hallin yhdeksi suosikkipelaajaksi yrityksensä ja kovien taklaustensa ansiosta. Hyvän liikkuvuuden ansiosta melko pienikokoisen Toren pommit löytävät usein kohteensa ja kun vielä suukin käy niin hänet löytää yleensä kaikkien pienten hässäköiden keskeltä. Pelkkä ihmiskuula Yli-Torkko ei kuitenkaan ole. Tästä osoituksena hän pelasi nuorten mm-kisoissa ja oli a-junioreiden Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen tärkeimpiä pelaajia play-offeissa, johon hänet ’nostettiin’ mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös