Mielipide

SaiPa jään perässä Savitaipaleelle

LIIGA / Kolumni
Saimaan Pallon liigamiehistö joutui aloittamaan jääharjoittelukautensa evakossa Kisapuiston jäädytyslaitteiston hajoamisen vuoksi. Jatkoajan toimitus kävi seuraamassa Sputnikkien harjoituksia maanantaina ja tiistaina Savitaipale Areenan kesäiseen ajankohtaan nähden lähes arktiselta tuntuneessa ilmastossa.

SaiPa harjoitteli kumpanakin päivänä puolitoistatuntisen vuoron, joka jakaantui 30 minuutin ja 45 minuutin harjoitusjaksoihin. Jaksojen välissä pelaajat poistuivat pukukoppeihin jään hoidon ajaksi.

Maanantain harjoitus keskittyi lähinnä tuntuman saamiseen pitkän kesätauon jälkeen, ja lähes kaikki harjoitteet sisälsivätkin syöttö- sekä kiekonkäsittelyharjoituksia. Pelaajista näki selkeästi, että jäällä ei oltu käyty herran toviin, sillä siinä määrin syötöt karkailivat joko liian eteen tai liian taakse. Vauhtikaan ei odotetusti vielä tässä vaiheessa ollut päätä huimaavaa.

Tiistain harjoitteissa oli jo enemmän vauhtia ja pelitilanteenominaisuutta, tosin suoranaisia peliharjoitteita ei nähty vieläkään. Mukana oli 18 kenttäpelaajaa, jotka oli jaettu musta- ja valkopaitoihin, ja kaikki kolme maalivahtia. Poissa olivat nivusvammasta toipuva Jussi Pekkala, joka harjoittelee oman ohjelman mukaisesti ja liittyy päävalmentaja Skrikon mukaan elokuun puolivälissä yhteistreeneihin. Pekkalan lisäksi paikalla eivät olleet armeijan harmaissa kuun puolivälissä aloittaneet Joni Yli-Torkko ja Ville Koho sekä maanantaina harjoituksissa mukana ollut Ville Immonen.

Ensimmäisen puolituntisen harjoitteiden vedosta vastasi pääasiallisesti Hannu Järvenpää. Harjoitteet sisälsivät lähinnä keskialueelta lähteneitä kiertoharjoituksia, jotka sisälsivät syöttöjä täyteen vauhtiin, ja päättyivät aina maalilaukaukseen. Näistä harjoituksista nähtiin monia erilaisia variaatioita. Ennen ensimmäisen harjoitusjakson loppua ”joukkueet” kisasivat kolmen minuutin ajan siitä kumpi ehtii tehdä enemmän maaleja. Kun alettiin kilpailemaan oli selvästi nähtävissä mm. Machuldan otteissa selvää terästäytymistä ja verkko soikin kahdesti peräkkäin Myllyksen selän takana Vallun toimesta. Nopeatahtinen harjoitus pisti toimittajan pään siinä määrin sekaisin, että kilpailun voittaja jäi epäselväksi.

Viidentoista minuutin lepotauon ja jään hoidon jälkeen päivän loput harjoitteet mentiin päävalmentaja Petri Skrikon käskyjen mukaan. Vihdoin päästiin harjoituksiin, joissa puolustajat pelasivat omaa rooliaan ja hyökkääjät omaansa. Tähän asti harjoitteet olivat olleet pääasiallisesti sellaisia, joissa kaikki tekivät samoja asioita.

Pääpaino oli yksi vastaan yksi –tilanteilla, joista tehtiin monia erilaisia versioita. Puolustajat pelasivat useasti maila väärinpäin helpottaakseen hyökkääjien hommaa. Harjoitteen komeimmasta maalista vastasi paluumuuttaja Sami Kaartinen, joka lirutti kiekon maalin perukoille samaan tyyliin kuin Peter Forsberg Lillehammerin olympialaisten finaalin rankkarikisassa. Myös Kalle Kermanin komea maali sai halliin saapuneen pienehkön yleisömäärän sekä joukkuetoverit kohahtamaan.

Seuraavaksi tehtiin laukaisuharjoituksia, joissa puolustajilla oli oma harjoitteensa ja hyökkääjillä omansa. Päivän viimeisessä harjoituksessa pelattiin ylivoimahyökkäystilanteita, joissa puolustaja otti vastaan kahta hyökkääjää.

Tiistain harjoituksissa SaiPan terävintä kärkeä oli ehdottomasti Kalle Kerman, joka tuntui olevan hyvässä vireessä jo loppukesästä. Erityisesti Kermanin rannelaukauksen tehokkuus ja tarkkuus jäi elävästi mieleen. Myös Machuldan vire nousi selkeästi kun päästiin vauhdikkaampiin harjoituksiin. Uudemman ulkomaalaisvahvistuksen, Petr Sachlin, otteista on vaikea vielä tässä vaiheessa antaa syväluotaavaa analyysia. Paria väläystä lukuun ottamatta miehen otteet vaikuttivat hieman varovaisilta. Pitkä pelaamattomuus näkyy varmasti vielä tässä vaiheessa tsekin otteissa.

SaiPan maalivahtiosaston seniorin, Jarmo Myllyksen, otteissa paistoi veteraanin varmuus, vaikkei Bluesista Lappeenrantaan siirtynyt konkari vielä välttämättä kaikkeaan peliin laittanutkaan.

Muista uusista saipalaisista Timo Hirvonen erottui joukosta pienen kokonsa, kovan yrityksen ja vauhdikkaan luistelunsa ansiosta. Kiekko-Vantaasta siirtynyt puolustaja Matias Schantz vaikutti lupaavalta all around –puolustajalta, joka pärjäsi yksi vastaan yksi tilanteissa hyvin SaiPa-hyökkääjistöä vastaan. Sami Kaartinen väläytteli ajoittain kiekollisia taitojaan ja Eetu Qvist vaikutti lupaavalta nuorukaiselta, jolla tuntui ainakin peruskiekkotaidot olevan hyvin hallussa. Koe-ajalla oleva Pasi Nielikäinen on kumpanakin päivänä painellut kovalla vauhdilla, mutta paikoitellen on vaikuttanut siltä, että vauhtia on ollut liikaakin, sillä kiekko ei tahdo pysyä koko ajan mukana.

Harjoitusten jälkeen Jatkoaika sai mahdollisuuden jututtaa hetken aikaa joukkueen päävalmentajaa. Alkuun Skriko harmitteli Lappeenrannan hallin jääongelmaa, joka pakotti joukkuetta muuttamaan jo valmiita suunnitelmia. Vaikkei matka Lappeenrannasta Savitaipaleelle kestä reilua puolta tuntia kauempaa per suunta, pitenee pelaajien päiväohjelma matkustamisen ja sen takia myöhempään pidettävien kuivatreenien vuoksi. Samaan hengen vetoon Skriko kuitenkin kiittelee Savitaipaleen hallin puitteita ja hyvää jäätä, jotka mahdollistavat joukkueen jäätreenien alkamisen aikataulun mukaisesti.

Kysyttäessä joukkueen kesäharjoittelun mahdollisista muutoksista edelliskesään nähden Skriko toteaa, että pääasiallisesti mennään samoilla linjoilla kuin vuosi sitten, joskin pieniä muutoksia on tehty. Skriko kertoo, että viime kauden hyvä alku näytti, että kesän treeneissä oli tehty oikeita asioita, mutta heikompi jälkimmäinen puolisko on saanut valmennuskaksikon pohtimaan kuinka nimenomaan kauden aikaista harjoittelua voitaisiin parantaa, jotta moinen ei uusiutuisi.

Faneja kovasti kiinnostavista mahdollisista try-out –pelaajista Skriko kommentoi sen verran, että viime kesään verrattuna kiinnostusta tulla SaiPaan kokeelle on ollut selvästi enemmän. Tällä hetkellä Pasi Nielikäinen on kuitenkin ainut kokeella olija, mutta Skrikon mukaan tilanne elää ja voi muuttua, jos sopiva kaveri löytyy.

SaiPa jatkaa harjoituksiaan Savitaipale Areenan jäällä vielä ainakin tämän viikon ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle