Mielipide

Sabresin jälleenrakentaminen jatkuvuutta vailla

NHL / Kolumni
Buffalo Sabres astuu uuteen aikaan, kun se täyttää organisaation kaksi tärkeintä kaukalon ulkopuolista työpaikkaa tutuilla, mutta tehtävissään kokemattomilla nimillä.

Buffalo Sabres jatkaa jälleenrakentamistaan entiseen tapaansa. Toimiston pyöröovi käy ja väki vallan kahvassa vaihtuu jälleen. Tällä kertaa valtaan tarttuu kaksi tuttua nimeä takavuosilta.

Jason Botterill perii organisaation GM:n pestin potkut saaneelta Tim Murraylta. Pelaajaurallaan kolme kautta Sabres-organisaatiossa palvellut nelikymppinen Botterill palaa tuttuihin ympyröihin Pittsburgh Penguinsista, jossa hankki kokemusta vara-GM:na.

Botterill muistetaan Pittsburghissa miehenä, joka palkkasi Penguins-organisaation sittemmin Stanley Cup -mestarivalmentajaksi kasvaneen Mike Sullivanin.

Buffalossa Botterill palkkasi ensi töikseen NHL-joukkueensa penkin taakse toisen entisen Sabres-pelurin.

Phil Housley, eräs yhdysvaltalaisen jääkiekon suurimmista legendoista ja Sabresin takavuosien tähtipelaaja joutuu niin ikään haastavan tehtävän eteen.

Housley on toiminut viimeiset neljä vuotta Nashville Predatorsin apuvalmentajana, mutta hyppäys Stanley Cup -finalistin valmennusryhmästä liigan häntäpään joukkueen pelillisen jälleenrakennuksen johtajaksi ei ole pieni eikä tehtävä kadehdittava.

Pagulan on maltettava antaa joukkueelle oikeasti aikaa ja pelimerkkejä hätäisten potkujen sijaan.

Sabres on ollut viime vuodet periaatteessa jälleenrakennuksen tilassa. Se on kyntänyt liigan pohjasakassa ja päässyt hankkimaan kärkipään varauksia. Jälleenrakentaminen on ollut kuitenkin näennäistä eikä selvää pelillistä suuntaa organisaatiolla ole ollut, siitä on pitänyt huolen omistajatahon poukkoileva johtaminen.

Housley on tehnyt hyvää työtä Predatorsin puolustajien parissa. Paluu kotikulmille organisaatioon, josta amerikkalaispuolustajan loistelias NHL-ura sai alkunsa, lämmittää varmasti paikallisten kiekkoromantikkojen mieliä. 

Toisaalta Sabres-legenda nauttii suurta auktoriteettiä joukkueen parissa ja saanee omistajaportaalta myös siimaa, mikäli uudistettu liitto Sabresin kanssa ei sytykään välittömästi ilmiliekkeihin.

Housleyn aloitus on ainakin ollut lupauksia herättävä. 53-vuotias amerikkalainen on jo harjoitusleirin perusteella pyrkinyt muuttamaan joukkueensa viisikkopelaamista aktiivisempaan suuntaan. Positiivisesta alusta huolimatta työsarkaa on valtavasti. Niinpä Housley joukkoineen kaipaa aikaa muutoksen toteuttamiseen.

Katseet kääntyvät siis kohti omistaja Terry Pagulaa, jonka on maltettava antaa joukkueelle oikeasti aikaa ja pelimerkkejä hätäisten potkujen sijaan. Housley ja Sabres voivat hyvinkin olla täydellinen pari, mutta mistään muutaman kuukauden salamasuhteesta Pagulankaan ei kannata haaveilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös