Mielipide

Sääntömuutoksia, jälleen kerran

LIIGA / Kolumni
Jääkiekon SM-liiga päätti siirtyä ensi kaudeksi yhden päätuomarin käyttöön. Päätöksen takana olivat seurojen edustajat, liigan edustaja sekä tuomariston edustaja. Päätös ei kuitenkaan ollut yksimielinen. Päätöksessä ei myöskään kuultu pelaajien mielipiteitä. SM-liigan pelaajista oli pelaajayhdistyksen tekemän kyselyn mukaan 70% kahden päätuomarin kannalla ja Mestiksen pelaajista 80%. Mestiksessä ei ole edes kahdella päätuomarilla vihelletty, joten kyllä tämäkin tutkimus jonkinlaista osviittaa antaa pelaajien omasta tahdosta. Toki ensi kaudeksi tulee myös, jälleen kerran, jonkin verran sääntömuutoksia ja -uudistuksia.

Miksi sääntöjä uudistetaan

Ensi kauden sääntömuutosten pohjana on ollut mm. Sääntöjen yksinkertaistaminen, johdonmukaisuus, loukkaantumisten estäminen, vaarallisten tekojen rangaistusten kiristäminen sekä pelaajien turvallisuus. Aika selkeästi on siis huomattavissa, että pelaajien turvallisuuteen ja lisääntyneisiin loukkaantumisiin pyritään puuttumaan kovemmalla kädellä.

Päähän kohdistuva taklaus

Ensi kauden ehkä suurin uudistus on päähän ja niskaan kohdistuvien taklausten kovempi rankaiseminen. Kaikista päähän ja/tai niskan seutuun kohdistuvista taklauksista rikkonutta pelaajaa rangaistaan vähintään kahden minuutin rangaistuksella sekä automaattisella kymmenen minuutin käytösrangaistuksella (2'+10'). Muita rangaistusvaihtoehtoja tässä rikkeessä ovat vanhat tutut 5' ja pelirangaistus käytöksestä (5'+PRK) sekä ottelurangaistus (OR).

Tämän sääntökohdan tulkitsemisessa menee taas varmasti oma aikansa. Asiaa hankaloittaa tietenkin pelaajien pituuserot (197 cm hyökkääjä vs. 175 cm puolustaja) sekä joidenkin pelaajien tapa kyyristyä taklausta vastaanotettaessa. Uuden säännön mukaan lisätään siis pelaajien itsensä vastuuta miettiä taklausta sekä taklattavan pelaajan vastuuta taklausta vastaanotettaessa.

PRT poistuu, tilalle OR

Tietyistä rikkeistä pelaaja saattoi aikanaan saada pelirangaistuksen törkeydestä (PRT). Tämä rangaistusvaihtoehto otettiin käyttöön, jos esimerkiksi pelaaja sylkäisi vastustajan päälle, kävi kiinni ottelun tuomariin tai toimitsijaan tai pelaajan käytös oli törkeää. Pelaaja poistettiin kaukalosta, mutta joukkuetta ei rangaistu millään tavalla.

Uuden säännön mukaan entisen PRT:n tilalle on tullut ottelurangaistus. Tällä säännöllä tahdotaan puuttua pelaajien mahdolliseen törkeään käyttäytymiseen. Ottelurangaistuksesta kun aina seuraa myäs viiden minuutin rangaistus. Pelaajan hölmöillessä, myös joukkue kärsii. Viiden minuutin alivoima ei varmasti miellytä valmentajaa eikä muuta joukkuetta.

Ottelurangaistusten lisääntyminen

Ottelurangaistus aiheuttaa pelaajalle aina vähintään yhden ottelun pelikiellon. Asia tutkitaan jälkikäteen ja mahdollisesta lisärangaistuksesta päätetään videoiden, otteluvalvojan sekä ottelun tuomariston raporttien perusteella.

Laitaklaus, ryntäys, leikkaaminen, poikittainen maila, kyynärpäätaklaus, korkea maila, koukkaaminen, polvitaklaus ja huitominen, siinä aika monta esimerkkiä rangaistuksista, joista on mahdollista ensi kaudella antaa ottelurangaistus.

Automaattiset pelirangaistukset käytöksestä

Aiemmin sääntökirjassa oli muutamia kummajaisia. Oli tiettyjä vastustajaan kohdistuvia rangaistuksia joista loukkaantumistapauksissa sai pelkän vitosen (5') ja oli sellaisia joista sai vitosen lisäksi automaattisesti PRK:n (5'+PRK).

Tulevaisuudessa ryntäyksen, leikkaamisen, koukkaamisen tai kampituksen johtaessa vastustajan loukkaantumiseen, saa rikkonut pelaaja aina vitosen lisäksi automaattisen pelirangaistuksen käytöksestä.

Sääntökirjan mukaan siis ensi kaudella aina pelaajan saadessa ison, 5' rangaistuksen, seuraa siitä automaattinen pelirangaistus käytöksestä.

Kaikkea muuta, pientä ja kivaa

Juniorisarjoissa tulee pelaajien, jotka eivät käytä kokokasvosuojusta, käyttää hammassuojaa.
Yleisö ei halleissa saa käyttää pillejä (sanomattakin selvää) eikä paineilmatorvia.
Uusi aloitussääntö pysyy käytössä ja se lisätään sääntökirjan uuteen versioon.
Jos peli katkaistaan korkealla mailalla pelaamisen takia, aloitusta ei enää viedä automaattisesti rikkoneen joukkueen päätyyn. Aloitus tapahtuu vastaisuudessa rikkoneen joukkueen epäedullisemmasta asemasta, käsisyötön aloituspaikan kanssa samalla tavalla.
Jonkinlaisen rasistisen tai etnisen loukkauksen käyttäminen rangaistaan pelirangaistuksella käytöksestä.
Sääntöjen vastaisen tai vaarallisen varusteen käytöstä pelaajalle tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus. Esim visiiri ei saa olla "lippana", kyynärsuojat eivät saa näkyä jne.
Maalivahtien varusteita mitataan vain erätauoilla mailaa lukuunottamatta. Maalivahtien varusteista pitäisi myöskin löytyä hyväksymisleima.
Ensi kaudella ei liigassa ole maalituomareita. Päätöksen maalin syntymisestä tekee tuomaristo videomaalituomarin kanssa.

1 vs. 2 päätuomaria

Kausi aloitetaan siis viime keväänä äänestetyn tuloksen mukaisesti yhdellä päätuomarilla. Tämä saattaa mahdollisesti lisätä päätuomarin takana, ns. takatilanteissa, tapahtuvia kostoja ja muita rikkeitä. Linjatuomareiden vastuuta on lisätty, mutta sääntökirja ja sen pykälät aiheuttavat omat ongelmansa. Linjatuomarin valta sääntöjä jaettaessa kun ei ole kummoinen.

Jotenkin sitä vain ihmettelee, kuinka yksi päätuomari jaksaa nykypäivän kovavauhtisessa pelissä liikkua koko ajan pelin mukana, katsella mitä takatilanteissa tapahtuu ja toisaalta olla samaan aikaan jo toisessa päädyssä katsomassa menikö kiekko maaliin vai mitä siellä tapahtui? Ainoat lepotauot kun ovat erätauko ja pelikatkot.

No, yhdellä päätuomarilla on sitten ainakin toivottavasti se katsojien, median ja pelaajienkin toivoma yhtenäinen linja.

Loppukommentti

Kausi siis aloitetaan uusien sääntöjen mukaan ja yhdellä tuomarilla. Pelaajien turvallisuuden ajatteleminen on kaikille hyvä vaihtoehto. Pelaajat ovat kuitenkin se osa jääkiekkoa, jota katsojat tulevat katsomaan. Pelaajan loukkaantuminen varomattoman tai ehkä jopa tyhmän taklauksen tai muun rikkeen seurauksena ei ole kenenkään etu.

Sääntöjen yhtenäistäminen helpottaa sekä tuomareiden toimintaa että yleisön käsitystä säännöistä.

Yhdellä päätuomarilla aloitetaan, mutta jotenkin tuntuu siltä, että…

» Lähetä palautetta toimitukselle