Mielipide

Runsaudenpulaa keskikaistalla − Petan haastaa kokeneemmat

NHL / Kolumni
Nic Petan käytti tilaisuutensa, antoi väkevät näytöt valmennusjohdolle ja kiristi kilpailua Mark Scheifelen adjutantin paikasta.

Bryan Littlen ja Mathieu Perreaultin yhtäaikaiset poissaolot loukkaantumisten vuoksi syksyllä saivat monen Jets-fanin raapimaan ohimoitaan. Kärsikö pelitavan kannalta elintärkeä pelipaikka liikaa kokeneiden hyökkääjien loukkaantumisten myötä? Ei kai joukkue voi pelkällä, vaikkakin huippuvireisellä, Mark Scheifelella pärjätä keskisen divisioonan mahtisonneja vastaan?

Tällä kertaa oman organisaation sisältä löytyi kuitenkin mitat täyttävä korvaaja, kun pienikokoinen sentteri-laituri Nic Petan käytti saamansa tilaisuuden mallikkaasti hyväkseen.

Kolmen vuoden takainen kakkoskierroksen varaus aloitti kautensa jälleen organisaation AHL-farmi Manitoba Moosessa, mutta edellisestä kaudesta poiketen oli tänä syksynä jo huomattavasti valmiimpi maailman kovimpaan kiekkoliigaan, ja nimenomaan kiekolliseen rooliin.

Petan ei jäänyt enää jalkoihin, vaan oli jopa joukkueensa avainhyökkääjiä kiekollisessa roolissaan

Petan ehti alkukaudesta pelata Jets-paidassa 13 ottelussa ennen loukkaantumistaan. Tuona ajanjaksona miehen pistepussi karttui yhdellä maalilla ja kuudella syöttöpisteellä, mutta pistesaldoakin merkittävämpää oli havainto siitä, että Petanin paikka on NHL-tasolla, vieläpä kärkiketjuissa.

Petan muodosti näytönpaikkansa saatuaan tehokkaan ja hyvin toimivan kaksikon joukkueen kapteeni Blake Wheelerin kanssa ja oli samalla joukkueensa parhaimmistoa myös edistyneissä tilastoissa. Vaikka otanta on syvällisempää tilastoanalyysiä varten aivan liian lyhyt, antoi Petan jo tässä ajassa lupauksia herättäviä näyttöjä päävalmentaja Paul Mauricen johtamalle valmennusjohdolle.

Ennen kaikkea mies osoitti pärjäävänsä mainiosti isossa roolissa NHL-tasolla. Pienikokoinen Petan ei jäänyt enää jalkoihin, vaan oli jopa joukkueensa avainhyökkääjiä kiekollisessa roolissaan.

Viime kausi pääasiassa AHL:ssä ja onnistunut kesäharjoittelu takasivat miehelle hyvät lähtökohdat kuluvaan kauteen. Petan saikin jo harjoitusleirillä kehuja kehittyneestä fysiikastaan.

Toisaalta jopa fyysisiä elementtejä enemmän Petanin nousussa vaikuttaa hänelle huomattavasti paremmin sopiva roolitus. Hän oli viime kauden NHL-esiintymisissään pitkälti hukassa jarruketjun laiturina, roolissa johon miehen ominaisuudet tai kiekkogenomi eivät sovi.

Petanin harppaus lupaavasta raakileesta joukkueen runkopelaajien joukkoon otti hieman takapakkia, kun alavartalovamma pakotti kanadalaispelintekijän marraskuun lopulla sivuun ainakin pariksi viikoksi. Samoihin aikoihin Little teki vahvan paluun kaudenavausottelun loukkaantumisensa jälkeen ja on ollut viime aikoina Jetsin näkyvimpiä hyökkääjiä.

Jetsin keskikaistan hyökkääviin rooleihin alkaakin Petanin nousun myötä olla jo ylitarjontaa, sillä myös monipuolinen Perreault pelaisi mieluiten keskushyökkääjänä, vaikka hänet onkin nähty myös paljon laiturin tontilla.

Scheifelen takana taistellaan paikasta auringossa

Juuri loukkaantumisestaan toipunut Scheifele on Jets-organisaation arvokkain yksilö ja kiistaton ykkössentteri, mutta hänen takanaan taistellaan paikasta auringossa. Kokeneet Little ja Perreault ovat saaneet varteenotettavan haastajan kakkossentterin paikalle, sillä Petan on eittämättä jo tähänastisilla näytöillään ansainnut paikkansa Jetsin kärkiketjuissa.

Miten Jets aikoo miehittää kärkiketjunsa jatkossa? Palaako Petan hyvistä otteistaan huolimatta takaisin farmiliigaan, ison vastuun ja peliajan perässä? Siirtyykö Perreault pysyvästi laituriksi? Vai suostuuko Little ottamaan vastaan puolustavamman roolin todennäköisesti pienemmällä jääajalla?

Jets-valmennusjohdolla onkin käsissään visainen pulma, kun se saa kaikki avainhyökkääjänsä takaisin pelikuntoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös