Mielipide

Rotkon pohjalta on syytä ponnistaa ylös

MESTIS / Kolumni
Rovaniemen Kiekko teki viime kauden päätteeksi pohjoista jääkiekkohistoriaa, kun se nousi ensimmäisenä lappilaisena joukkueena Mestikseen. Ensimmäinen kausi suomalaisen kiekkoilun toiseksi korkeimmalla sarjatasolla alkoi odottavissa tunnelmissa. Rohkeimmat kannattajat elättelivät toiveita pudostuspelipaikasta, osa puolestaan pelkäsi nopeaa pudotusta takaisin Suomi-sarjaan.

Melko kokemattoman joukkueen suoritukset ovat jouluun mennessä olleet monen realistin odotusten mukaiset. Taistelu pudotuspelipaikasta alkaa olemaan ohi ja kevättä kohti pelaaminen uhkaa muuttua vääjämättä eloonjäämiskamppailuksi Mestis-paikasta. Positiivista on, että rovaniemeläiset eivät missään nimessä ole olleet sarjan heittopussi.

Yritys on ollut kovaa illasta toiseen ja pahoja notkahduksia on syyskaudella sattunut vain muutama. Toisaalta isommassa mittakaavassa katsottuna RoKin peli on ollut pitkin syksyä melkoista vuoristorataa. Pienten valonpilkahdusten jälkeen joukkue on kerta toisensa jälkeen joutunut uuteen syöksykierteeseen, jonka oikominen on ottanut oman aikansa.

Moni rovaniemeläinen odotti, että Suomi-sarjassa tutuksi tullut liikkuva, rohkea ja kiekollinen pelityyli tuottaa hedelmää Mestiksessäkin. On kuitenkin kylmä fakta, että pienikokoinen joukkue ei ole päässyt toteuttamaan osaamistaan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Muiden Mestis-seurojen rutiini ja perussuorittamisen taso ovat jäädyttäneet RoKin pelitapaa juuri sen verran, ettei Lapissa olla päästy nauttimaan kunnon pisteputkista.

Matka ei tapa

Ennen kauden alkua Lapissa pelättiin, että valtavat ottelumatkat koituisivat RoKin kohtaloksi. Sarjaohjelma ja välimatkat ovat kuitekin olleet kaikkien tiedossa, eikä matkaväsymys ole juurikaan heijastunut rovaniemeläisten otteisiin vieraskaukaloissa. Sitä vastoin raskaat vieraspeliviikonloput ovat näkyneet viikoittaisessa harjoittelussa. Etenkin alkukaudesta harjoitusten merkityksen aliarviointi johti monen pelaajan osalta tason heittelyyn.

Pahimmillaan koko joukkueen esitykset heittelivät laidasta laitaan jopa yksittäisten vaihtojen välillä. Syyskauden mittaan harjoittelutottumuksiin tuli roima parannus ja se näkyi heti myös joukkueen otteissa. Etenkin marraskuussa rovaniemeläiset olivat varsin hyvässä vedossa ja jumbopaikan lopullinen jättäminen tuntui olevan ainoa suunta. Joulutauolle joukkue joutui kuitenkin lähtemään kolmen ottelun tappioputki niskassaan ja ikävän vankasti kahden viimeisen joukkoon jumiutuneena.

Viimeisimpien ottelujen suurimpina ongelmina ovat olleet heikko maalipaikkojen rakentaminen. Laukauksia on sadellut kiitettävästi, mutta vetojen laatu on ollut surkea. Samalla kun RoKi on hakannut päätään seinään omassa hyökkäyksessään, on vastustaja päässyt rokottamaan lappilaisten puolustusta kovalla kädellä. Joulutauko tulikin rovaniemeläisittäin oikeaan aikaan. Valmennusjohdolla on nyt ruhtinaallisesti aikaa miettiä uusia kuvioita, sillä RoKi pelaa seuraavan ottelunsa vasta tammikuun toinen päivä.

Uusi vuosi, uusi ilme

Rovaniemellä lähdetään uuteen vuoteen uudistuneella ilmeellä. Seuran Mestikseen luotsannut Ari Kokkonen sai joulun alla tehdä tilaa Vesa Surenkinille, joka aloittaa uudessa tehtävässään heti joulun jälkeen. Päävalmentajan vaihdos ei ollut joulukuun ainoa uudistus. RoKin organisaatio vahvistui myös pelaajakoordinaattorilla. Uudessa roolissa aloittava Jukka Suutari ei meriittien valossa ole mikään tusinavahvistus, sillä aiemmalla urallaan mies on ollut löytämässä muun muassa Vaasan Sportin Lou Dickensonia ja Bryan McGregoria.

Pelaajakoordinaattori onkin rovaniemeläisnäkökulmasta toivottu joululahja. Kauden mittaan RoKissa vierailleet ulkomaalaisvahvistukset kun ovat olleet enemmän tai vähemmän floppeja. Viimeisimpänä surullisena esimerkkinä valtavalla kohulla rovaniemeläisten riveihin hankittu Matthew Maccarone, joka sai etsiä uutta työpaikkaa vain neljän pelatun ottelun jälkeen.

Taistelu jatkuu

Sijoitus sarjataulukon häntäpäässä ei juurikaan tunnu vaikuttavan lappilaiseen kiekkokansaan. Rovaniemen Lappi Areena on vetänyt illasta toiseen 1500–2000 katsojaa ja parhaimpina pelipäivinä otteluissa on kiehunut 2500 –hengen yleisömeri. Tilausta Mestis-kiekolle siis on ja RoKi pitääkin varmasti kynsin ja hampain kiinni työllä ja tuskalla saavutetusta sarjapaikastaan.

Peliesitysten paraneminen ei ole enää isoista asioista kiinni. Suurimpien muutosten pitää tapahtua pelaajien pään sisällä ja rutiinisuorittamisen tasolla. Jos nämä asiat saadaan kuntoon, ei ole epäilystäkään etteikö Rovaniemellä pelattaisi Mestis-kiekkoa myös ensi kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös