Mielipide

Rick Nash ja Mike Green sikseen − Stanley Cup -jahdissa on ratkaisevaa hankkia roolipelaaja alempiin kenttiin

NHL / Kolumni
NHL:n siirtoikkunan sulkeutuessa myös huippupelaajat ovat mukana kauppahuhuissa. Viime vuosien Stanley Cup -voittajat ovat kuitenkin enemmän hyötyneet tarkkaan harkituista syvyyshankinnoista.

Viime NHL-kaudella siirtotakarajan tavoitelluin pelaaja oli puolustaja Kevin Shattenkirk, joka siirtyi kovalla hinnalla Washington Capitalsiin. Kova hankinta ei kuitenkaan kannattanut, sillä Capitalsin pudotuspelitaival päättyi jo toisella kierroksella tulevaa Stanley Cup -voittajaa Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Vuonna 2016 kovimmat siirtorajahankinnat olivat New York Rangersiin siirtynyt Eric Staal ja Chicago Blackhawksiin päätynyt Andrew Ladd. Molemmat joukkueet satsasivat hankintoihinsa reilusti tulevaisuuden rakennuspalikoita, mutta putosivat jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Tuplamestari Penguins sen sijaan on kahdella edellisellä kaudella hankkinut siirtoikkunan sulkeutuessa Justin Schultzin ja Ron Hainseyn kaltaisia syvyyspelaajia.

Kun perusta on kunnossa ja syvyyttä riittää, ei tarvitse eikä kannata metsästää isoimpia saaliita.

Nash olisi ilman muuta vahvistus Predatorsille, mutta tähtihyökkääjän hankinta voi myös sotkea sujuvasti toimivan hyökkääjistön harmonian.

Keväällä 2015 Blackhawks juhli Stanley Cupin voittoa. Siirtorajalla joukkue oli vahvistanut rivejään muun muassa sentteri Antoine Vermettellä ja puolustaja Kimmo Timosella. Hankinnat kustansivat Blackhawksille useita varausvuoroja, ja molemmat konkarit jäivät lopulta pieneen rooliin.

Samana vuonna runkosarjan voittaja Rangers luopui muun muassa ykköskierroksen varauksesta ja lupaavasta hyökkääjästä Anthony Duclairista saadakseen riveihinsä puolustaja Keith Yandlen. Vahvasta satsauksesta huolimatta Rangersin pelit päättyivät konferenssifinaaleihin.

Asia ei toki ole näin yksinkertainen, ja joukkueilla on erilaisia tarpeita ja tilanteita.

Esimerkiksi viime keväänä Stanley Cupin finaaleissa häviävänä osapuolena ollut Nashville Predators on yhdistetty siirtomarkkinoiden kenties kuumimpaan nimeen, Rick Nashiin.

Predators on jo ennestään NHL:n parhaimmistoa hyökkäyssuuntaan. Kevin Fiala on tehnyt lopullisen läpimurtonsa ja on joukkueen sisäisessä maalipörssissä jaetulla ykkössijalla. Craig Smith ja Calle Järnkrok pelaavat uriensa tehokkainta kautta, Smith on ollut erityisen vaarallinen ylivoimalla.

Predatorsilla on myös laadukas sentterikalusto, jota uransa jo lopettanut Mike Fisherkin on vielä tulossa vahvistamaan.

Nash olisi ilman muuta vahvistus myös Läntisen konferenssin kärkipaikasta taistelevalle Predatorsille, mutta tähtihyökkääjän hankinta voi myös sotkea sujuvasti toimivan hyökkääjistön harmonian. Todennäköisesti 21-vuotias Fiala olisi se, joka luovuttaisi pelipaikkansa kärkiketjuista Nashille tai muulle huippuhankinnalle, mikä olisi jääkylmä suihku nuoren lupauksen niskaan.

Siirtomarkkinoilla on tarjolla myös pienemmän profiilin laatuhyökkääjiä, kuten Michael Grabner tai Thomas Vanek. Molemmat ovat alempiin ketjuihin soveltuvia ja Nashia halvempia vaihtoehtoja, Grabner myös tehokkaampi.

Jos joukkue todella tarvitsee Nashin tasoista maalitykkiä tai Mike Greenin tyylistä ylivoimapuolustajaa, ei korvaajaksi käy alempien ketjujen työmyyrä tai kolmosparin peruspakki.

Kärkihankinta ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto eikä autuaaksi tekevä ratkaisu. Kun joukkue on rakennettu tarpeeksi kilpailukykyiseksi, voi Stanley Cupin ratkaista yksi siirtorajalla tehty pieni syvyyshankinta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös