Mielipide

Röyhkeä ryöstö, mestarin elkein

LIIGA / Kolumni
Tappara haki Oulusta kaipaamansa ryöstövoiton ja teki sen todellisen mestarin elkein.

Tappara näytti koko kiekkoa seuraavalle Suomelle lauantaina, miten pelaa todellinen mestari.

Haluan jo heti kärkeen painottaa, että sarja ei todellakaan ole ohi ja Kärpät on aivan fantastinen kiekkojoukkue, mutta kirvesrintojen esitys huokui asioita, joita kannun nostaminen vaatii.

Ensimmäisenä on todettava, että Tappara-maalille luisteli lauantaina ensimmäistä kertaa finaalitason veskari. Juha Metsola vaihtoi roolinsa koko kansan sulatusuunista voittavaksi torjujaksi. Metsola sulatti Kärppien hyökkäyspelistä terän huippukoppi kerrallaan.

Suurin ero joukkueiden välillä nähtiin kaksinkamppailuissa, maalin edessä ja puolustuspelaamisessa. Tappara teki kaksi maaliaan ensinnäkin loistavan maskipelaamisen ansiosta ja toisekseen, koska Kärpät ei blokannut vetoja näiden pelien vaatimalla raivolla.

Kaksinkamppailuissa Tappara oli läpi pelin niskan päällä. Kirvesrinnat loivat kulmissa tilaa toisilleen erinomaisilla screeneillä ja esimerkiksi Jukka Peltolan vääntövoima oli liikaa oululaisille.

Tapparan puolustuspelaaminen oli läpi pelin tiivistä ja uhrautuvaista. Kärpät ei päässyt lainkaan Metsolan nenän eteen, ja tämä johtui pitkälti Tapparan loistavasta oman pään puolustuspelaamisesta.

Yksi Tapparan vahvuus omassa päässä on sekä mailalla että kropalla suoritettava estopelaaminen – eli suomeksi sanottuna kahvaaminen. Tämä sallii aivan erilaisen fyysisyyden vääntötilanteissa hyökkääjää vastaan ja Tappara on joukkueista selvästi fyysisempi.

Kahvaaminen ei ole kaunista jääkiekkoilun esteettisten aatteiden kannalta, mutta jokaisen meistä kiekkoihmisistä on myönnettävä, että kukin meistä pelaisi kentällä täysin samalla tavalla. Minä pelaisin, sinä pelaisit ja kuka tahansa muukin pelaisi.

Niin pitkään kuin tuomarilinja sallii runsaan estopelaamisen, jokaisen joukkueen tulee hyödyntää tilannetta sääntöjen rajoissa pelaamisessaan. Ellei tuomaristo reagoi, Tapparan tyyli on vain ja ainoastaan omien vahvuuksien hyödyntämistä ja täysin hyväksyttävää ammattiurheilussa. Voittoja ja mestaruutta vartenhan tuolla pelataan?

Tappara on hyökkäyspäässä kohottanut tasoaan runsaasti puolivälieristä ja välieristä. Torstaina kirvesrintojen kakkoskenttä ratkaisi ottelun ja tänään oli ykkösketjun Antti Erkinjuntin vuoro nousta parrasvaloihin.

On kylmä tosiasia, että esimerkiksi Kärppien Juhamatti Aaltosen ja Ben Maxwellin on nostettava tasoaan. Ja myös tasakentällisin. Molempien joukkueiden ylivoima on niin korkealla tasolla, että ratkaisut tehdään viidellä viittä vastaan.

Kun on nähty Tapparan kiekottoman pelaamisen taso – etenkin voittoa puoltavien ominaisuuksien kannalta – voidaan todeta, että Kärppien kiekollinen peli ei ole pystynyt vastaamaan haasteeseen. Ainakaan vielä.

Lauantaina Tappara pelasi sellaista jääkiekkoa, joka tuo joukkueelle mestaruuksia. Mikäli Kärpät ei kykene parantamaan maanantaina molemmissa päissä kenttää, Tappara on matkalla mestaruuteen.

Shakkipöytä on tällä hetkellä väritetty sinioranssein ruuduin.

» Lähetä palautetta toimitukselle