Mielipide

Pukukoppien rock on hiljentymässä

LIIGA / Kolumni
Perinteisesti kopissa soi rock. Miksi viime aikoina oven takaa on kuulunut puhetta kaiuittimista? Jatkoaika tapasi Jare&VilleGallen.

Musiikki vie muualle. Eri tilanteisiin on eri musiikkityylejä. Siivoaminen, töiden tekeminen tai syöminen saadaan eri sfääreihin erilaisilla säveltaajuksilla. Myös jääkiekon pelaamiseen kuuluu musiikki. Ei pelkästään harrastajat, vaan myös ammatikseen pelaavat valmistautuvat eri musiikkityyleillä tulevaan koitokseen.

Kopeissa on perinteisesti soinut Eppu Normaali, AC/DC tai joku muu kappale, johon on helppo samaistua. Pelaajat ovat olleet rocktähtiä.

Jotain on kuitenkin tapahtumassa pukukoppimusiikin rintamalla.

Nykyäajan nuoret pelaajat peilaavat itsensä enemmän rap-henkisiksi, rennoiksi voittajiksi. Pois se särinärockin "no stop signs, speed limits" –tyyppinen ajattelu. Tervetuloa "en tiedä voiko hokiteroi pitää tyylikkäin, Ettanin lätsät aina vaan väärinpäin" -maailmankuva.

Urheilun voima vie

Suomalainen kaksikko Ville Galle, 23, ja Jare Brand, 23, muodostavat sangen kekseliään Jare&VilleGalle –kollektiivin, joka on viimeisen vuoden ajan tuonut varsinkin jääkiekon esille lyriikoissaan.


Jare Brand ja Ville Galle toimivat uuden aallon soihdunkantajina.
Anatom Allstars

Molemmilla miehillä on urheilutaustaa. Brandin historiasta löytyy jalkapalloa, perinteistä ja amerikkalaista. Galle pelasi jääkiekkoa aina A-nuoriin saakka, kunnes siirtyi välivuoden jälkeen kaukalopallojoukkue Bewen riveihin voittamaan Suomen mestaruuden.

– Silloin joukkueessa pelasi aika vanhaa porukkaa. Siellä veivattiin rokkia ja sitä perinteistä pukukoppimusiikkia. Alkoi vähän ärsyttää, kun itse kuitenkin olin täysverinen rap-jätkä, Galle muistelee Bewen aikoja.

– Olin jo jonkun aikaa "räpännyt", kun scouttasin tuon Jaren ja perustimme bändin. Suomalaista hip hop-musiikkia on niin paljon, että oli pakko löytää joku oma tie. Urheilu oli varsin helppo aihevalinta silloin. Koko kaveripiirimme koostuu urheilijoista.

Miesten kappaleet kuten "Koutsi hoitaa", "Epoo" ja "Holidai" ovat saavuttaneet suuren suosion yhteisöpalvelu YouTubessa. Jokaisella videolla esiintyy urheilijoita ja siihen sisältyy tarina. Muistetaan myös muistaa Jori Lehterää, Mikael Kurkea, Timo Seppästä ynnä muita "vanhoja pelikavereita".

Pojat ovat saaneet jopa Jere Karalahden tanssimaan videoonsa.

– Joo, se on Kurjen Mikaelin pelikaveri ja suostui tulemaan. Kun saadaan Timo Jutila tanssimaan, niin voidaan laittaa mikit naulakkoon, miehet nauravat.

Myös seuraaville videoille on lupautunut liigapelureita.

Onko tällä jotain merkitystä?

Keskittyminen peliin, varusteiden pukeminen ja vitsien heitto vierustoverille ennen peliä tapahtuvat musiikin soidessa taustalla. Sillä on harvoin pelin lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. Musiikki vain kuuluu asiaan.

– Se nostattaa fiilistä. Ei biiseillä varmaan mitään vaikutusta lopulliseen suoritukseen ole. Tai sekin on henkilökohtaista, kertoo JYPissä ja D Teamissa tällä kaudella pelannut Jonne Virtanen, 22.

Mies on muiden alan nuorten tavoin perillä Jare&VilleGallen tarjoamasta urheilulyriikasta. Vielä se ei kuitenkaan hallitse jyväskyläläisten pukukoppia.

– Kyllä se tuttu on. Muutaman kerran sitä Epoo-kappaletta on soitettu.

– Yleensä ennen peliä kuuntelemme jotain rankempaa musiikkia. Jos voitto tulee, niin sitten soittimeen menee letkeämpää. Pekka Tuokkola meillä sen määrää suurimmilta osin.

Jokaisessa joukkueessa on oma tiskijukkansa. Tehtävä on vaativa, koska levyjen valitsijan toimessa joutuu tarkastelemaan muiden tuntoja oikeanlaisen musiikin löytämiseksi. Ville Galle oli aikoinaan joukkueidensa itseoiketettu tiskijukka.

– Se oli haastava tehtävä. Täytyi löytää oikeat kappaleet 20 jätkälle soitettavaksi. Kaikilla kuitenkin erilaista fiilistä.

Tärkeät pelit ovat asia erikseen. Silloin kappaleet muodostavat perinteistä taistelukaavaa. "Eye of the tigerin" alkuriffi tuo kaikille tosipeleissä olleille kyyneleen silmäkulmaan muiston merkeissä.

Ensi vuonna julkituleva Jare&VilleGallen levy on oikeaoppinen pukukoppilevy. Introsta lähtien tähdätään hyvään fiilikseen ja kentällemenoon.

Millainen on sitten oikeaoppinen pukukoppikappale?

– Jengi pystyy samaistumaan siihen, ja pystyy ottamaan "sen" askeleen mennessään kentälle, Galle ja Brand kiteyttävät.

» Lähetä palautetta toimitukselle