Mielipide

Potku kaulaan ansaitsisi potkut kisoista

MAAJOUKKUE / Kolumni
Slovenian Ziga Jeglic sai kahden ottelun pelikiellon Sveitsiä vastaan. Tapahtuma oli mennyt ohi ottelun tuomaristolta, mutta kurinpito puuttui asiaan päivää myöhemmin.

Slovenian Robert Sabolic ja Sveitsin Thomas Rüfenacht väänsivät Slovenian vaihtoaition edessä pelikatkolla, mistä tuomittiin Sabolicille kahden minuutin rangaistus. Tuomaristolta meni samassa yhteydessä ohi tilanne, jossa Ziga Jeglic tuli vaihtoaitioon laidan yli osuen luistimellaan Rüfenachtia kaulan seudulle.

Luistimet ovat teräviä ja viiltohaavoja kiekossa nähdään ajoittain. Tunnetuimpia tapauksia ovat NHL:stä Clint Malarchukin ja Richard Zednikin saamat viillot kaulaan. 1990-luvulta muistetaan myös tapaus, jossa ruotsalainen toisen sarjatason pelaaja Bengt Åkerblom kuoli luistimenviillosta saamiinsa vammoihin.

Myös muut ruumiinosat voivat kokea viiltohaavoja, ja sen tietävät päättyneeltä Liiga-kaudelta Joonas Nättinen ja MM-kisoissakin pelaava Valentin Claireaux. Näissä loukkaantumisissa oli pääosin kyse täysin vahingoista, mikä kertoo omaa osansa siitä, mitä jo huono tuuri voi saada aikaiseksi.

Aivan eri kategoriaan voi laskea tapaukset, joissa terä suunnataan kohti vastustajaa täysin tarkoituksella, kuten Jeglicin tapauksessa oli nähtävissä. Slovenialaishyökkääjälle tuomittiin kahden ottelun pelikielto, joten häneltä jäi pelaamatta sunnuntainen Kanada-ottelu, ja myös tiistaina Jeglic on sivussa Slovenian kohdatessa Norjan.

Sen sijaan keskiviikkona Suomea vastaan pelattavassa ottelussa Jeglic on pelikelpoinen.

Kurinpito ei tuonut perusteluissaan juuri mitään perusteluja sille, että tapaus olisi ollut vahinko, eikä mitään lieventäviä asianhaaroja tapaukseen tuotu. Sitä taustaa vasten kahden ottelun pelikielto on naurettavan pieni, kun otetaan huomioon mahdolliset vaarat.

Rüfenachtilla oli tilanteessa hyvää tuuria, sillä viiltohaavaa ei syntynyt. Se ei kuitenkaan poista millään tavalla tekoa, joka olisi voinut johtaa huomattavasti ikävämpiin seurauksiin. Se, että loukkaantumista ei tapahtunut, ei saisi tällaisessa tapauksessa olla lieventävä asianhaara. Jeglicin kaltaisella teolla lähtökohta rangaistukselle pitää olla jo pitkä pelikielto, jota loukkaantuminen tai vielä pahempi seuraus voisi pidentää entisestään.

Jeglicin turnaus olisi saanut päättyä ensimmäiseen otteluun, ja samalla pannaa olisi voinut ulottaa tuleviinkin turnauksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle