Mielipide

Pohjoisen pedot kauteen rauhallisin mielin

LIIGA / Kolumni
Ton, Tenkrat, Potaichuk, Bannister, Pitkänen.. ja lista jatkuu. Poissa on ääretön määrä taitoa, juonikkuutta, kokemusta ja vastuunkantoa. Kauden isoin ja ratkaisevin kysymys onkin, nouseeko nykyisestä kokoonpanosta tarvittavat vastuunkantajat? Riittääkö Hokista tulleiden Pesosen ja Lahesalun panos liigassa ratkaisevissa peleissä? Onko vahvistusten määrä ja laatu sittenkään riittävällä tasolla? Ai, ollaanko rauhallisin mielin?

Tekemisen taso kohdallaan

Pohjoisessa ei syytä murheeseen: Kärppien koko alkukauden työssä on ollut todella kova tekemisen meininki. Työn taso ja motivaatio ovat sillä tasolla, joka menestyvässä joukkueessa pitääkin olla. Joukkuehenki ja loistava työympäristö takaavat pelaajille mahdollisuuden keskittyä olennaiseen. Tämä tulos on ollut aistittavissa jo kaikissa tämän kauden harjoituspeleissä. Etelän miehet ovat olleet ihmeissään, kun Pohjolan valkean kaupungin miehet ovat murjoneet vastustajan täysin jäänrakoon.

Rintojen röyhistely on silti tässä vaiheessa turhaa: pisteitä ei näissä peleissä jaeta. Otteluista saadut kokemukset ja voittamisen tuoma fiilis on nostattanut joukkueen tekemisen tasoa, mikä ei voi olla näkymättä kauden alkaessa. Pohjatyöt tehdään nyt ja hedelmät nautitaan loppukaudesta.

Evakossa Kempeleessä

Kärpät on harjoitellut koko yhteisen jääharjoittelujakson ajan Kempeleen uudessa ja hienossa monitoimihallissa. Kylmä, mutta erittäin idyllinen halli on antanut harjoitteluun täysin uuden elementin. Loistava harjoittelukompleksi ja uudenaikainen ympäristö mahdollistaa jääharjoittelun maksimaalisen hyötykäytön. Kempeleen valitseminen toimitiloiksi on osoittautunut oivalliseksi kohteeksi.

Raksilan jäähallin remontti näyttää olevan vielä pahasti kesken, vaikka aikaa liigan alkuun on enää pari viikkoa. Vaikka ulkoapäin halli näyttääkin keskeneräiseltä, niin sisätilat ovat hyvää vauhtia valmistumassa. Hallin ulkopuolen remonttitöitä tullaan jatkamaan alkukauden aikana. Seurajohto puhuukin nykyään jäähallin sijaan Raksilan Areenasta. Kärpät panostaa hallin korjaukseen areena-muotoon ison summan rahaa, joten kyse on myös Kärppä-imagon nostamisesta. Oulun Kärpät Oy alueen isona palveluyrityksenä pystyy remontin myötä tarjoamaan omia palveluitaan paremmin - siksi satsaus on myös taloudellisesti järkevää.

Hyökkäyspään vahvistus vielä tulossa

Hyvin menneet harjoituspelit saivat seurajohdon muuttamaan suunnitelmia. Luotettiinko kuitenkin liikaa hyviin tuloksiin? Mitä jos kauden aikana kelkka kääntyykin, ja tulokset eivät vastaa enää alkukauden tasoa?Kari Heikkilä ja Juha Junno puhuivat keskikesällä kovista NHL-luokan vahvistuksista, joiden kappalemäärä vaihteli 2-3 välillä. Jason Dawe on kuitenkin ainoa NHL-tason vahvistus Kärppien alkavalla liigakaudella. Fanien odottelemat maailmanluokan kiekkotähdet jäivät tulematta.

Vai jäivätkö? Haussa on edelleen yksi pelaaja Pohjois-Amerikasta. Suuremman luokan kohua aiheutti viime päivinä tehty pelaajahankinta. Oululaisten kiekkoihmisten odotuksissa oli SM-liigan kirkkaimpiin tähtiin luokiteltava ykköshyökkääjä – pelaaja olikin Lasse Jämsen. Jämsenin hankinta voi kuitenkin muodostua jälleen yhdeksi sulaksi Juha Junnon hattuun. Potentiaalia on ja se tulee toivottavasti Kärpissä käytetyksi.

Kärppien hyökkäys on arvoitus. Harjoitusotteluissa se on toiminut kuin junan vessa, mutta vasta liigakentillä veri punnitaan. Nuorilla pelaajilla on suuri vastuu tuloksen tekemisestä. Näin Suomen omavaraisin liigaseura antaa loistavan haasteen omille kasvateilleen.

Panostus puolustuspelaamisessa

Harjoituspelit ovat näyttäneet myös Kärppien ensi kauden pelityylin suuntaa. Pohjoisen pikkupedot ovat aina olleet tunnettuja taitavasta, nopeasta ja hyökkäävästä pelistä. Joukkue on kasattu pohjoissuomalaisista pelaajista ja ryhmä on jälleen yksi liigan nuorimmista. Eli resepti alkavaan kauteen on hyvin kärppämäinen.

Pelityylin toimivuus näkyy parhaiten kuitenkin puolustuspelaamisessa. Kärppien alueelle on vaikea päästä koko kentällisen voimin luomaan rakenneltuja hyökkäyksiä. Vahva ja sitoutunut oman siniviivan muuri on pitänyt harjoituspeleissä loistavasti. Vikkelät puolustajat korjaavat irtokiekot ihailtavan varmasti omien haltuun.

Kovuuden puute vaivaa puolustusta edelleen, mutta mikkihiiri-liigassa sen rooli on ylimainostettua. Vaikka Kärppien puolustuksesta onkin poistunut tärkeitä ja hyviä pelaajia, ovat uudet pelaajat sisäistäneet toimivan pelisysteemin erinomaisesti. Kaiken kruununa maalissa kiekkoja torjuu yksi SM-liigan parhaimmista maalivahdeista. Niklas Bäckströmin mietteitä voi lukea kausiennakon seuraavasta osasta (julkaistaan 3.9).Toisena maalivahtina Kärpissä pelaa kolmen vuoden sopimuksella A-junioreissa viime kaudella torjunut Pekka Rinne.

Puolustus tulee olemaan Kärppien vahvuus. Se kestää vertailun minkä tahansa liigaseuran kanssa. Uudet vahvistukset Ari Vallin ja Martin Stepanek ovat omilla vahvuuksillaan joukkueessa avainasemassa. Kokenut ja luotettava Ilkka Mikkola on loukkaantuneena, mutta tulee talven mittaan ottamaan paikkansa kahdessa ensimmäisessä pakkiparissa.

Vaikkakin Kärppien puolustuksessa on tälläkin hetkellä miehiä sivussa, niin uudet pelaajat pystyvät paikkaamaan avoinna olevat roolit. SM-liigan mestari tulee alkavallakin kaudella päästämään liigassa vähintään toiseksi vähiten maaleja. Tämä tulee muistaa myös Oulun Kärppien kohdalla.

Valmennus

Samalla tiimillä mennään. Entisen huippuottelijan Janne Vikeväisen valmennusmetodeissa fysiikan laatu korostuu. Tämä toivottavasti näkyy ensi kauden loukkaantumisten pienessä määrässä. Fysiikkaa ja kimmoisuutta on kesän aikana haettu yhä enemmän. Pelaajien kestävyydestä ei menestys luulisi jäävän kiinni.

Toimivaa systeemiä ei ole mitään järkeä lähteä muuttamaan. Paljon kritisoitu valmennus on osoittanut tekemisellään ja tuloksellaan tasonsa. Tämä paikallisilta puukottajilta ja katsomovalmentajilta jää yleensä huomaamatta. Kari Heikkilä on HPK:n Jalosen ohella liigan pitkäaikaisin valmentaja samassa seurassa. Kausi näyttää, onko siitä sitten hyötyä vai haittaa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös