Mielipide

Pohdintaa olympiajoukkueesta: Osa 3

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jatkoaika pohtii tällä viikolla kolumnisarjassamme Suomen maajoukkueen olympiavalintoja. Ketkä ovat mukana Salt Lake Cityssä ja ketkä jäävät rannalle? Tänään vuorossa leijonajoukkueen hyökkääjät, eilen käsittelyssä olivat puolustajat ja maanantaina katsastettiin maalivahdit.

Salt Lake Cityn olympialaisten ensimmäiset valinnat on jo tehty. Kahdeksan pelaajaa valittiin ensimmäisessä vaiheessa. Mutta ketkä täyttävät muut paikat. Seuraavassa veikkaus viimeisten paikkojen täyttäjistä. Maalivahdit käsiteltiin Jatkoajan maanantaisessa kolumnissa ja puolustajat olivat vuorossa eilen.

Antti Aalto

Anaheimista Suomeen ja Jokereihin palannut hyökkääjä pystyy pelaamaan sekä puolustavaa, että hyökkäävää roolia. NHL:ssä rooli oli useimmiten puolustava. Viime kausi sujui suurelta osin farmissa. Yhtenä syynä riidat joukkueen kanssa. Riidat saivat alkunsa, kun Aalto ei tyytynyt joukkueen palkkatarjoukseen ja vei sopimuskiistan välimieskäsittelyyn.

Kohtalo: Aalto ei farmikauden jälkeen pääse joukkueeseen Suomessa pelaamalla.

Mika Alatalo

Myös Alatalo tekee paluun Suomeen. Joukkue on TPS, josta Alatalo myös lähti maailmalle. Alatalo pelasi Phoenixissa etenkin alkukauden erittäin hyvin. Kun joukkueen terveystilanne parani Alatalon rooli pieneni. Alatalo kritisoi Aravirtaa kevään valinnoista jäätyään rannalle. Alatalo ei ollut valmis try-outiin ja Aravirta ei häntä halunnut suoraan kisoihin valita.

Kohtalo: Pätee sama kuin Aaltoon. Paluu kotimaahan vie viimeisetkin mahdollisuudet kisoihin. Etenkin kun liikettä on toiseenkin suuntaan myös puolustavan roolin pelaajien suhteen.

Mikko Eloranta

Eloranta pääsi Bostonissa pelaamaan 62 runkosarjan ottelua. Eloranta ei kuulunut valmentaja Mike Keenanin suosikkeihin ja välillä hyvänkin pelin jälkeen Eloranta joutui istumaan katsomossa seuraavan pelin. Myös Elorannan rooli oli puolustava ja kausi toi tullessa 23 pistettä.

Kohtalo: Elorannallakaan ei ole paikkaa kisakoneessa, koska puolustavan ketjun laitahyökkääjien paikat menevät muille.

Raimo Helminen

Raipe lienee mies, joka ei suurempia esittelyjä kaipaa. Takana on jo pitkä ura niin seura-, kuin maajoukkuetasolla. Ja jatkoa seuraa ainakin kahden kauden ajan. Viime kaudella Helminen löysi uudelleen paremman pelivireen. Myös maajoukkue kutsui jälleen Helmistä, ja Raipe saavutti rajapyykkejä niin pisteiden, kuin pelimäärienkin osalta.

Kohtalo: Vaikka Suomi kärsiikin pienoisesta sentteripulasta, ei Raipelle taida löytyä paikkaa kisakoneesta. Kevään MM-kisoihin paikka saattaa aueta, mikäli kieltäytymisiä tulee yhtä runsaasti kuin edellisenä olympiavuonna.

Jukka Hentunen

Hentunen pelasi SM-liigassa vakuuttavan kauden, vaikka maalijyvää ei alkukaudesta meinannutkaan löytyä. Vauhtiin päästyään oli kuitenkin liigan eliittipelaajia. MM-kisoissa Hentunen sai aikaan vain yhden maalin, eikä meno ollut yhtä hyvää kuin vuotta ennemmin Pietarissa. Hentunen aloittaa NHL-uransa syksyllä. Seura on Calgary Flames, joka varasi "Joroisten Härän" vuoden 2000 draftissa.

Kohtalo: Hentusen paikka on kisoissa, mikäli NHL-aloitus ei mene täysin penkin alle.

Olli Jokinen

Jokinen varattiin aikanaan NHL:ään numerolla kolme, mutta NHL-ura ei ole käynnistynyt. Ainakaan vielä. Jokinen pelasi viime kauden Floridassa 78 ottelua tehoilla 6+10. Kauden alussa OJ oli rankasti eri mieltä valmentajan kanssa omasta roolistaan joukkueessa. Ensi kauden suunnitelmat ovat Jokisella vielä avoinna.

Kohtalo: Jokinen on parhaimmillaan monipuolinen pelaaja, mutta ailahtelevat esitykset ja vähäinen peliaika tiputtavat miehen joukkueesta.

Tomi Kallio

TPS-koulussa kouliintunut Kallio pelasi varsinkin loukkaantumiseensa asti erittäin hyvää NHL-kautta. Parhaana saavutuksena hattutemppu joulukuussa. Kallion tehot kaudelta olivat 27 pistettä 56 ottelussa. Kallio saapui myös maajoukkueen avuksi kevään MM-turnaukseen, jossa täytti oman paikkansa vähintään kohtalaisesti.

Kohtalo: Kallion paikka kisoissa on varma.

Niklas Hagman

Hagmania ei monien yllätykseksi valittu edes leiriryhmään. Pikku-Hakki pelasi hyvän liigakauden, mutta ei päässyt MM-kisajoukkueeseen. Hagmanin parhaita avuja ovat nopeus, sekä viimeistelytaito. Hagman pystyy hallitsemaan kiekkoa hyvin kovassakin vauhdissa ja usein maalivahdit ovat pulassa. Hagman on Florida Panthersin varaus, mutta vielä ei ole varmaa lähteekö Hagman rapakon taakse vai pelaako tulevan kauden TPS:ssa.

Kohtalo: Hagmanin tyylisiä pelaajia löytyy Suomelta teletappien muodossa, joten Hagmanin aika ei ole vielä.

Niko Kapanen

HPK:n kasvatti on noussut maamme senttereiden parhaimmistoon. Viime kausi meni kuitenkin hiukan penkin alle. Monet ovat veikkailleet huonon kauden johtuneen siitä, että tutut teletapit eivät pörränneet ympärillä. Kapasen peli perustuu hyvin vahvasti liikkeeseen, jolla saa usein isot ja kankeat pakit huijattua. Pieni koko kuitenkin heikentää mahdollisuuksia nousta koskaan maailman ehdottomien sentterivalioiden joukkoon.

Kohtalo: Kapanen jää kisoista ulos. Heikko edelliskausi ja enintään kohtuullisesti sujuneet MM-kisat eivät riitä näytöksi.

Antti Laaksonen

Laaksonen kuuluu joukkoon, joka rakentaa NHL-uraa ilman merkittäviä saavutuksia SM-liigasta. Laaksonen kuului viime kaudella Minnesotan parhaimmistoon ja sai joukkueen valmentajan myhäilemään tyytyväisyydestä useampaan otteeseen. MM-kisoissa Laaksonen pääsi esiintymään ensimmäistä kertaa suomalaisille, eikä Antin tarvitse hävetä esitystään yhtään. Antin rooli on puolustava, mutta MM-kisoissa maalintekokin onnistui muutamaan kertaan.

Kohtalo: Laaksonen näytöt ovat puolustavista pelaajista parhaiden joukossa, joten hän ottaa paikkansa puolustavasta ketjusta.

Juha Lind

Lind on kuulunut maajoukkueen vakiokalustoon useamman vuoden ajan, vaikka ura NHL:ssä ei olekaan tahtonut aueta. Maajoukkueessa Lind on kuitenkin aina täyttänyt paikkansa. Montrealin peluutustyylin vuoksi Lindin peliaika jäi monessa ottelussa viime kaudella hyvin vähäiseksi ja "Lintu" tekikin paluun Eurooppaan. Joukkueena tällä kertaa Södertälje. Lind on tyyliltään raataja, jolle ensisijaisen tärkeää on joukkueen menestys. Joukkueen eteen Lind on valmis tekemään mitä tahansa. Lind on mukana ollessaan myös toiminut stereovastaavana maajoukkueen pukukopissa.

Kohtalo: Lind pystyy pelaamaan myös sentterin paikkaa, joten tämä äärimmäisen tärkeä koppipelaaja ottaa paikkansa kisoissa.

Ville Nieminen

Nieminen piti Suomen jääkiekkomainetta maailmalla hienosti yllä, pelaamalla Stanley Cupin voittaneessa Coloradon joukkueessa. Niemisen rooli Coloradossa oli tärkeä ja häntä on verrattu paljon myös Esa Tikkaseen. Niemisen tulokaskausi NHL:ssä sujui kokonaisuutenakin hyvin ja Colorado on saanut mitä suurimmalla todennäköisyydellä erittäin arvokkaan taistelijan vielä vuosiksi eteenpäin.

Kohtalo: Niemisen kisapaikkaa ei estä kuin loukkaantuminen. Jere Lehtinenkin saa olla tarkkana, että ei menetä ykköskentän paikkaansa Villelle.

Ville Peltonen

Peltonen kuuluu joukkoon Eurooppaan palanneet pelaajat. Ura NHL:ssä ei lähtenyt käyntiin Nashvillessäkään, joten ensi kauden seura on Helsingin Jokerit. Villellä on takanaan melko monta maajoukkuepeliä ja kaikki muistavat varmasti hänen hattutemppunsa MM-finaalissa 1995. Viime kaudet ura on kuitenkin polkenut pahasti paikallaan.

Kohtalo: Euroopasta on hyökkääjistöön erittäin vaikea päästä. Etenkin Peltosen tyylisen pelaajan, jolle paikan pitäisi ilman muuta löytyä kahdesta eniten pelaavasta ketjusta, jotta miehestä olisi joukkueelle hyötyä. Ei kisoihin.

Timo Pärssinen

Pärssinen näytti MM-kisoissa epäilijöille, että pieni mieskin voi pärjätä isojen miesten joukossa. Pärssisen nopeus on tarpeeksi kovaa, jotta kulmissakin pärjää. Tosin pelityyli on altis loukkaantumisille, sillä yksikin kohdalle osunut niitti saattaa riittää, koska asennot ovat nopeiden suunnanmuutosten vuoksi usein täysin kelpaamattomia taklausten vastaanottamiseen. Pärssinen varattiin NHL:ään ja joukkue oli Anaheim Mighty Ducks, josta Pärssiselle saattaa hyvinkin aueta paikka. Pärssinen on nopeutensa ansiosta myös erinomainen karvaaja, eikä maalivainussakaan suurempaa vikaa ole.

Kohtalo: Pärssinen ottaa kisapaikan. Kamppailee kolmoskentän toisesta laiturin paikasta Hentusen kanssa.

Kimmo Rintanen

Rintanen on jo usean vuoden ajan kuulunut SM-liigassa parhaiden pelaajien joukkoon. Viime kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Maajoukkueessa tahti on yleensä ollut hiukan heikompaa. Tämän vuoden kisoissa Rintanen oli kisojen lopussa 13. hyökkääjä. Rintanen pystyy pelaamaan myös sentterinä. Toissa kaudella Rintanen ruokki keskushyökkääjänä Kai Nurmista ja Tomi Kalliota. Ketju olikin liigan paras.

Kohtalo: Rintaseen pätee sama kuin Peltoseen, eli paikan pitäisi löytyä kahdesta ensimmäisestä kentästä. Sieltä ei paikkaa ole tarjolla, joten ei asiaa kisoihin.

Jarkko Ruutu

Ruutu on monien vuosien ajan ihastuttanut ja vihastuttanut kiekkofaneja, sekä kanssapelaajia. Viimeksi MM-kisoissa Tommy Salo hermostui Ruutuun totaalisesti. Ruutu on siis parhaimmillaan erittäin tärkeä mies joukkueelleen. Vancouverin aikana Ruutu on kehittynyt selvästi myös pelillisillä alueilla, josta osoituksena Ruutu pääsi vihdoin pelaamaan ylhäällä vakituisesti.

Kohtalo: Ruutu on ensimmäisiä tippujia. Mikäli Ville Nieminen tai Juha Lind loukkaantuu, on Ruutu ensimmäinen pelaaja, joka on ehdolla heitä paikkaamaan.

Toni Sihvonen

Sihvonen on pelannut monena vuonna hyvät MM-kisat. Viime kausikaan ei tuonut poikkeusta, vaikka alla olikin heikko liigakausi. Sihvonen on hyvä kahden suunnan pelaaja, sekä yksi parhaista Euroopassa pelaavista suomalaisaloittajista. Ensi kaudeksi Toni siirtyy Ruotsiin. Aika näyttää sopiiko Elitserienin puolustava pelityyli Tonille. Merkit sopivuuden suhteen ovat ainakin hyvät.

Kohtalo: Toni ottaa kisapaikan.

Jussi Tarvainen

Tarvainen oli viime kaudella erittäin hyvässä vireessä. Etenkin playoffit sujuivat Jussilta mallikkaasti. Tarvaisen seura on ensi kaudellakin Tappara, mikäli NHL ei miestä korjaa. Ensimmäiseen sopimustarjoukseen Tarvainen ei ollut tyytyväinen. Tarvaisen ura on kuitenkin siinä vaiheessa, että pian NHL-täkyyn kannattaa tarttua. Montaa vuotta ei ole aikaa jahkailla.

Kohtalo: Tarvaiselle ei kisapaikkaa aukea ainakaan ilman loukkaantumisia. Loukkaantumissuman iskiessä saattaa tulla kyseeseen, koska pystyy pelaamaan sekä sentterinä, että laiturina.

Tony Virta

Virta teki hyvin menneen liigakauden jälkeen sopimuksen Minnesotaan, saatuaan juhannuksena varauksen. Virta on myös hyvä kahden suunnan pelaaja, joskin myös pistetehtailu onnistuu. Minnesotan suunnalla Virtaan on kohdistettu odotuksia sen suhteen, että mies pystyy ensi kaudella ottamaan helposti paikkansa kokoonpanossa ja sitä myötä myös auttamaan joukkuetta matkalla kohti NHL-kärkeä, jonne tulokasjoukkueella on vielä matkaa.

Kohtalo: Tonykin ottaa paikan kisoissa, joten MM-kisoissa hyvin pelannut ketju Laaksonen - Sihvonen - Virta nähdään myös Salt Lake Cityssä

Näin siis on kaikki pelaajat leiriryhmästä ja muutama sen ulkopuolelta käyty läpi. Ja tältä näyttää joukkue, jolla lähtisin kisoihin:

Maalivahdit:

Miikka Kiprusoff

Jani Hurme

Jussi Markkanen

Puolustajat:

Aki Berg

Toni Lydman

Janne Niinimaa

Petteri Nummelin

Teppo Numminen

Sami Salo

Kimmo Timonen

Hyökkääjät:

Jukka Hentunen

Tomi Kallio

Sami Kapanen

Saku Koivu

Antti Laaksonen

Jere Lehtinen

Juha Lind

Ville Nieminen

Timo Pärssinen

Teemu Selänne

Toni Sihvonen

Tony Virta

Juha Ylönen

Ykkösketjuun sijoitetaan Naganosta tutut Selänne, Koivu ja Lehtinen. Kakkosessa Kapanen, Ylönen, sekä Stanley Cup -voittaja Nieminen. Kolmosessa Lind, Kallio, sekä Pärssinen tai Hentunen. Nelosessa Laaksonen, Sihvonen ja Virta. Pakkiparit ovat vaikeampia arvuutella, koska pelissä on seitsemän pakkia. Seitsemäs pakki lienee kuitenkin Lydman. Ykkösmaalivahdin paikkaa pelaan tässä vaiheessa Jani Hurmeelle.

Monia saattaa ihmetyttää kolmoskenttä, jossa siis Juha Lind on keskushyökkääjänä. Omat ajatukseni saattavat mennä täysin ristiin Hannu Aravirran kanssa, mutta lähtisin rohkeasti peluuttamaan Lindiä sentterinä. On selvää, että kolmoskentän peliaika jää kovia maita vastaan varsin pieneksi, koska Koivun kenttä myllyttää peliä varmasti noin 25 minuuttia. Katson Lindin kuitenkin arvokkaaksi pelaajaksi, sekä pukukopissa, että alivoimapelissä. Näin ollen siis Juha joukkueeseen ja oman pään aloituksiin muita senttereitä. Ja kuten mainittua, Juha on tottunut sentterinä jonkin verran pelaamaan Montrealin aikoinaan. Laiturin paikalla ei taas oikein ole Lindille tilaa. Lisäksi Suomen sentteritilanne on jokseenkin huono. Tuomo Ruutu saattaisi olla pelaaja, joka otettaisiin kasvamaan korkoa tuolle Lindin paikalle. Tuomo tulee joka tapauksessa pelaamaan vielä paljon maajoukkueessa, joten olisi ehkäpä Lindistä seuraavana ainakin minun jonossani.

Bubbling underit:

Aina on mahdollista, että sattuu loukkaantumisia, jotka estävät jonkun pelaajan kisamatkan. Sen vuoksi nimeän loppuun vielä ne pelaajat, jotka ovat lähinnä kisapaikkaa loukkaantumisten sattuessa. Tästä listasta kuitenkin puuttuvat ne pelaajat, joiden matka näyttää tällä hetkellä vesittyvän loukkaantumisen vuoksi.

Vesa Toskala

Toskala saattaa olla ensi kaudella ainoa taalakaukaloissa pelaava suomalainen, joka on joukkueensa ykkösvahti. Muut saattavat olla luukkuvahteja NHL:ssä, kun taas Toskalan paikka voi hyvinkin olla farmin ykkösvahti.

Jere Karalahti

Jere on varavalinta fyysiseksi pakiksi. Jos siis Salo tai Berg loukkaantuu, ottaa Jere paikan.

Jyrki Lumme

Varavalinta Timoselle sekä Nummelinille. Lumme on liikkuvien pakkien listalla hiukan Kiprusoffia edellä, mikäli Kipru ei pelaa hyvää alkukautta.

Tuomo Ruutu

Nimi listojen ulkopuolelta. Kuten mainittua Ruutu saatetaan hyvinkin ottaa kasvamaan korkoa.

Mika Alatalo

Mikäli puolustavaa hyökkääjää tarvitaan korvaamaan loukkaantunutta pelaajaa, valitsisin Alatalon. Alatalolle on joka tapauksessa luvassa peliaikaa, joten tuntumaa pitäisi löytyä. Kuitenkin NHL:ssä todennäköisesti melko runsaasti peliaikaa saavat Virta ja Laaksonen edellä.

Tässä siis oli lyhyiden esittelyiden ja arvioiden kanssa Suomen olympialeiriryhmä. Kun kisaryhmä on valittu, lienee aika palata tähän kolumniin ja katsastaa kuinka hyvin veikkaukset osuivat kohdilleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle