LUK - JYP
ILV - SAI
TBL - ARI 1.30
CHI - VAN 2.30
LAK - WPG 4.30
SJS - VGK 4.30
Mielipide

Playoffs-voiton metsästys – LeKi 2009-2010

MESTIS / Kolumni
Pirkanmaan Mestis-ylpeys Lempäälän Kisa aloittaa kolmannen kautensa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Muutoksia on tapahtunut jonkin verran niin joukkueessa, kuin sen taustallakin, ja kauden ehdoton päämäärä on vakiinnuttaa asema pudotuspeleissä.

Kisan edellinen kausi oli urheilullisesti, jos ei menestys, niin ainakin odotusten mukainen. Tavoite oli asetettu erinomaisen debyyttikauden jälkeen pudotuspeleihin, jonne joukkue ylsi mainion kevätvireensä turvin. Silti jo ensimmäisellä yrittämällä haaveeksi jäänyt pudotuspelivoitto jäi odottamaan kolmatta yrittämää.

– Jos vaikka siitä lähdetään, että se voitto tulevalla kaudella saavutettaisiin, LeKissä toisen kautensa aloittava päävalmentaja Sami Hirvonen tuumaa.

Lisää urheilullisuutta

Alkavan kauden joukkueeseen on haalittu valmentajansa näköisiä pelaajia. Sami Hirvonen selventää tulevan kauden teesejään.

– Pelisysteemiin ei tule mitään radikaaleja muutoksia. Suurimmat muutokset tulevan kauden suhteen on kauteen valmistautumisessa. Ollaan oltu jäillä läpi kesän ja laadukkaaseen oheisharjoitteluun on panostettu erityisesti. Selkeästi urheilullisempi ilme on tarkoitus kaivaa joukkueesta, Hirvonen kertoo.

Joukkueen kokoamisesta on vastannut vielä Kisan avauskaudella pakistossa luutinut Tuukka Suoniemi, joka valittiin viimeiseksi jääneellä pelaajakaudellaan Jatkoajan 2. tähdistöön kauden jälkeen. Paluu seuran aktiivitoimintaan on ollut virkistävää.

– Seurasin edellisellä kaudella katsomosta ison osan Kisan peleistä. Siinä se ajatus hiljalleen kyti, että voisin lähteä jälleen seuran toimintaan mukaan. Se, että minulle tarjottiin managerin pestiä, oli tietysti yllätys, mutta haasteeseen on ollut mukava tarttua, Suoniemi sanoo.

Kisan "primus motor" Vesa Papinsaari ei ole jättäytynyt toiminnasta pois, vaikka Suoniemi pelaa isoa ruutua joukkueen kokoajana.

– Tätä työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä ja Veskun kanssa ollaan jatkuvasti yhteyksissä ihan kaikenlaisissa joukkueeseen liittyvissä asioissa, Suoniemi valottaa.
Itse joukkueen kasaaminen on ollut haastava palapeli.

– Kun täytyy edetä tiettyjen raamien puitteissa, niin optimaalisen kokoonpanon kokoaminen ei ole yksinkertaista. Nykyisessä taloussuhdanteessa on pakko toimia varovaisesti ja talouden ehdoilla. Silti meillä on ollut valinnanvaraa pelaajiston suhteen, ja kokoon on saatu sellainen orkesteri, kuin on ollut toiveissa, Suoniemi toteaa.

Tasainen hyökkäyskalusto

Hyökkäyspelaajiston runko on pysynyt varsin mukavasti kasassa. Seura kiinnitti jo hyvissä ajoin edellisen kauden onnistujista Heikki Silvennoisen, Henri Sandvikin sekä LeKi-ikoni Jose Nippalan. Heidän jälkeen Juho Joki-Erkkilä sekä Lassi Mattila sopivat alkavan kauden pesteistä. Kesken edellisen kauden Kisaan saapuneella Antti Höllillä oli sopimus olemassa ja Johannes Alasen optiovuosi astui voimaan, joiden jälkeen vielä Tommi Välimaa lunasti sopimuksen alkavalle kaudelle.

Uusina kasvoina LeKi-nutussa tulevat esiintymään nuoret hyökkääjät Jussi Taipale, Juha Suomaa sekä HeKistä Kisaan siirtynyt Markus Kallio. Hyökkäyksen ja koko joukkueen tukipilariksi on hankittu pitkän uran niin SM-liigassa, kuin ulkomaillakin pelannut Matti Kaipainen.

– Kaipaisen rooli tulee olemaan joukkueelle merkittävä. Hän on monessa liemessä keitetty todellinen joukkuepelaaja, joka on varmasti esimerkillinen hahmo meidän nuorille pelaajille, kommentoi Hirvonen.

Joukkueen hyökkäyskalustossa on hurja määrä potentiaalia, mutta ihan kristallinselkeää ratkaisijaketjua ei ennalta voi muodostaa. Sen sijaan potentiaalisia pelaajia on useita. Lassi Mattila on selkeää ratkaisija-ainesta, kunhan saa otteisiin vielä ripauksen rutiinia. Myös Antti Höllillä ja Markus Kalliolla on ominaisuuksia ottaa johtavan pelaajan roolia, mutta vasta kauden tosipelit näyttää, kykenevätkö he nappaamaan ratkaisijan viittaa.

Duunariosasto on laadukas, sillä erinomaisia kahden suunnan pelaajia löytyy jokaiseen ketjukokoonpanoon. Kaipaisen ja Alasen takana väijyvät sellaiset Mestis-väelle tutut nimet, kuin Heikki Silvennoinen ja Henri Sandvik.

Puolustuksen kautta

Lempäälässä on satsattu alkavalle kaudelle joukkueen puolustajamateriaaliin. Jo alkukesästä LeKin riveihin kiinnitetty Pasi Petriläinen muodostaa Anssi Tierannan, Juha Leimun ja Jarno Virkin kanssa tukevan rungon puolustuspäähän. Heidän lisäksi nuoret Petteri Friman ja Henri Molin antavat syvyyttä pakistoon, johon liittyy ottelukohtaisella sopimuksella vielä kokenut Jarkko Glad.

– Laitettiin ehkä hieman painopistettä enemmän puolustuksen suuntaan joukkuetta kootessa. Halusin mukaan entistä enemmän kokemusta, Suoniemi paaluttaa.

Kokemusta ei puutu. Puolustuksessa on Glad mukaan lukien 1279 ottelun verran pääsarjakokemusta, joka varmasti täyttää haetun kriteerin. Edellisellä kaudella Mestiksen parhaaksi puolustajaksi valitun Juha Leimun jatko joukkueen takalinjoilla on erittäin merkittävä, samoin luottopakin roolissa luutineen Jarno Virkin.

Maalivahtikaksikkona tulevalla kaudella aloittaa Mikko Pätsi ja Sami Koskela. Kisan ykkösnimeksi kaavailtu Mikko Tolvanen siirtyi liigapykälän turvin Espoon Bluesin miehistöön. Pätsi ja Koskinen saavat kuitenkin niin päävalmentajan, kuin managerin täyden tuen kauteen startatessa.

– Pätsi osoitti viime keväänä kykenevänsä pelaamaan voittavana vahtina Mestiksessä. Nuori Tapparasta siirtynyt Sami Koskinen osoitti try-out-jaksollaan olevansa potentiaalinen haastaja ja hyvä kirittäjä Pätsille, joten luottavaisin mielin ollaan, mietiskelee Hirvonen.

LeKin maalivahtikaksikko on ennalta kysymysmerkki, mutta jos Pätsi pystyy pelaamaan edellisen kevään tasollaan, niin tolppien väliin ei homma kaadu.

Tavoitteena toiminnan vakiinnuttaminen

LeKillä on kaikki ainekset onnistuessaan hätyytellä jopa pudotuspelien kotietua. Urheilullinen menestys on ollut Mestiksessä mainiota, mutta töitä riittää silti jokaisella rintamalla. Tarkoitus on luoda kestävä pohja niin organisaatiolle myös taustajoukoissa.

– Mestis on sarjana sen verran vaativa, että siellä menestyminen vaatii osaamista urheilullisen puolen lisäksi myös taustaorganisaatiossa. Nyt urheilullisen menestyksen ja organisaatio-osaamisen välillä on hieman kurottavaa, mutta sitäkin puolta kehitetään jatkuvasti. Meillä on mukana iso joukko sitoutuneita henkilöitä, jotka haluavat kehittää yhdessä Pirkanmaan huippukiekkoilua, Suoniemi selvittää.

Osoitus pidemmän tähtäimen suunnitelmista on juuri solmittu yhteistyöseurasopimus Suomi-sarjassa pelaavan KOO-VEEn kanssa.

– Tämän sopimuksen avulla voimme tarjota laadukasta harjoittelu- ja peliaikaa myös niille, jotka eivät mahdu säännöllisesti pelaavaan Mestis-kokoonpanoon. Samalla saadaan Pirkanmaalle houkuttelevia vaihtoehtoja kehittyä huippupelaajaksi, sillä mahdollisuuksien mukaan me voimme tarjota myös Suomi-sarjassa onnistujille paikan näyttää osaamistaan Mestiksessä, Suoniemi taustoittaa.

Viimeisenä muuttujana LeKin joukkueessa on liigayhteistyön merkeissä tapahtuva pelaajaliikenne, sillä rinkiin odotettavissa on 3-5 liigapelaajaa läpi kauden.

– Ne jutut ratkeavat vasta aivan kauden kynnyksellä. Siitä lähdetään, että näillä miehillä voidaan sarjaa pelata ja liigalainat tuovat sitten oman mausteensa kokonaisuuteen, päättää päävalmentaja Hirvonen.

Arvio:

LeKillä on kaikki ainekset haastaa isompansa ja taistella pudotuspelipaikasta. Koossa on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuorta lahjakkuutta. Lopullisen sijoituksen runkosarjassa ratkaissee se, miten hyvin maalivahtipeli onnistuu ja nouseeko joukkueesta esiin hyökkäyspään ratkaisijoita.

Mestiksen kausiennakko 2009-2010

» Lähetä palautetta toimitukselle