Mielipide

Pitsiturnaus avaa jääkiekkokauden

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Kotimainen jääkiekkokausi polkaistaan käyntiin jo perinteeksi muodostuneella tavalla, kun heinäkuun viimeisenä perjantaina Rauman Äijänsuolle saapuu neljä liigajoukkuetta, Mestiksen kaksinkertainen mestari sekä ulkomaalaisvieras Venäjältä. Kyse on tietenkin Pitsiturnauksesta, joka pelataan nyt jo kymmenennen kerran.

Tänä vuonna isäntäjoukkue Lukkoa yrittävät kyykyttää vakiovieras Ässät Porista, Lahden Pelicans, JYP Jyväskylästä, Mikkelin Jukurit sekä Moskovan maineikas ZSKA. Itse joukkueiden peli ei vielä tässä vaiheessa hienouksia tarjoile, joten turnauksen tuloksiin ja sijoituksiin ei kannata tuijottaa, mutta päivän aikana on loistava tilaisuus nauttia samaan aikaan jääkiekosta, virvokkeista sekä toivottavasti myös auringonpaisteesta ja saattaapa hallissa törmätä myös ihkaelävään NHL-kiekkoilijaan.

Historian siipien havinaa

Nyt kun on kyseessä juhlaturnaus, niin on ehkä paikallaan palauttaa mieliin mistä kaikki oikein alkoi?

Keväällä 1993 alkoivat Lukon toimitusjohtaja Timo Johansson ja varapuheenjohtaja Rauno Mokka miettiä, millä tavalla Raumalla voitaisiin yhdistää jääkiekko sekä paikallinen juhlataphtuma, Pitsiviikko. Syntyi idea yksipäiväisestä jääkiekkoturnauksesta, jossa kaikki pelit olisivat ns. pikapelejä. Idea kopioitiin enemmän tai vähemmän suoraan Turusta, jossa oli pelattu samantapaista pikapeliturnausta jo usean vuoden ajan. Aikojen kuluessa turnausta on kehitelty, ja nyt jo voidaan puhua "perinteisestä" kiekkokauden avauksesta.

Heinäkuussa 1993 sitten pelattiin ensimmäinen Pitsiturnaus, ja vaikka koko tapahtuma oli totuttelua niin toimitsijoiden, yleisön kuin pelaajienkin osalta, niin lippuja myytiin päivän aikana lähes 3000. Tämä antoi uskoa siihen, että turnausta kannattaa jatkaa. Jo toisena vuotena myytiin yli 3500 lippua, ja myöhään helteisessä illassa pelattu, sumun useaan kertaan keskeyttämä finaali Lukko-Ässät houkutteli noin 3500 katsojaa halliin. Lähes joka vuosi lippujen myynnissä onkin tehty uusi ennätys, viime vuonna hallissa kävi katsojia päivän aikana lähes 5500.

Tänä vuonna turnauksen yleisömäärissä saattaa tapahtua pientä laskua, kun Turun Palloseura ja Oulun Kärpät eivät osallistu. Turusta todennäköisesti silti tulee yksittäisiä katsojia, mutta Oulusta saapuvaa runsaslukuista ja kovaäänistä fanijoukkoa tulee ikävä.

Turnauksen voittajat

1993 TPS

1994 Ässät

1995 Ässät

1996 Ilves

1997 Lukko

1998 Lukko

1999 Ässät

2000 Kärpät

2001 TPS

2002 ???

Pitsiturnauksen joukkueet

Seuraavassa on lyhyehkö katsaus tänä vuonna osallistuviin joukkueisiin.

Lukko

Lukko on pelannut turnauksen finaalissa viisi kertaa. Kaksi kertaa voitto on jäänyt kanaalin rannalle, kolme kertaa Lukko on finaalista poistunut häviäjänä. Viimeksi näin kävi vuosi sitten, jolloin TPS oli parempi rangaistuslaukauskilpailussa. Viime vuonna nuorentuneen Lukon menestys oli ehkä jopa pienoinen yllätys, mutta nyt isäntäjoukkue kuuluu turnauksen suosikkeihin.

Lukolla on jääharjoituksia takana jo viikon verran, ja joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Vaikka niitä fanien kaipaamia ulkomaalaisvahvistuksia ei vielä olekaan kuulunut, niin kaksi mielenkiintoista miestä Äijänsuo Arenalle luistelee, kun Toni Porkka ja Erik Hämäläinen pukevat sinikeltaisen paidan päälleen pienen tauon jälkeen. Myös nuoret Niklas Fogström ja Juha-Pekka Ketola ovat sellaisia nimiä, joita kannatta katsoa. Lukon mukana on myös harjoitellut ilman seuraa oleva Pasi Nielikäinen, mutta hänen pelaamisensa turnauksessa on epävarmaa.

Ässät

Ässät on turnauksen vakio-osallistuja Lukon ohella, ja samalla sen useimmin voittanut joukkue. Ässät on pelannut finaalissa neljä kertaa, ja vain kerran punapaidat ovat joutuneet finaalin jälkeen lähtemään kaukalosta kallella kypärin. Tämä tapahtui kesällä 1997, kun isäntäjoukkue löi Ässät tulikuumassa kamppailussa, jonka jälkeen useampikin pelaaja joutui molemmista joukkueista turvautumaan lääkärin apuun.

Tänä vuonna Ässät tulee turnaukseen nuorentuneella joukkueella, eli tilanne on hiukan samanlainen kuin viime vuonna Lukolla. Ässät hankki heinäkuun puolessavälissä kuusi ulkomaalaista riveihinsä, mutta heitä ei varmaankaan vielä Raumalla nähdä, veteraani Vjatsheslav Fandulia ehkä lukuunottamatta. Näin ollen Ässille ei ehkä tänä vuonna kannata jatkopaikkaa ennustella, mutta kuten Lukko viime vuonna, saattaa Ässätkin yllättää. Mielenkiintoisimmat nimet ovat uusi maalivahti Antti Jokela, monen seuran keväällä tavoittelema Markku Tähtinen sekä kasvattajaseuraansa palaavat Pasi Tuominen ja Timo Hakanen. Myös Mestiksen maalitykin Tomi Pölläsen otteita kannattaa seurata.

JYP

JYP osallistuu Pitsiturnaukseen nyt toisen kerran. Ensimmäisen kerran JYP tavattiin turnauksessa kesällä 1994, jolloin jyväskyläläiset jäivät alkusarjalohkossaan viimeiseksi.

JYP on kesän aikana kokenut muutamia muutoksia, joista suurimpina varmasti Petr Tonin muutto Ouluun sekä maalivahti Mika Lehdon lähtö Tapparaan. Muuten joukkue on pysynyt avainpelaajien osalta aika hyvin kasassa, kun Tomas Chlubna ja Pavel Vostrak kirjoittivat myös jatkosopimukset.

JYP pelaa samassa alkulohkossa Lukon ja Ässien kanssa. Ennakolta ajatellen JYP on tämän lohkon kakkonen Lukon jälkeen, mutta tässäkin asiassa saattaa turnauksen luonne tehdä temput. JYPin ulkomaalaispelaajien osallistumisesta Pitsiturnaukseen ei ole tietoa, mutta mielenkiintoisia pelaajia joukkueessa ovat Tuomas Pihlman, Harri SillgrenJarkko Immonen sekä Mestiksestä tuleva puolustaja Jari Korhonen.

Pelicans

Pelicans pelaa neljättä kertaa Pitsiturnauksessa. Paras saavutus on kesän 2000 finaalipaikka, jolloin Kärpät oli liian vahva. Viime kesänä Pelicans pelasi Lukon ja Ässien lohkossa, jossa jäi viimeiseksi.

Pelicans koki kesän aikana suuria muutoksia, kun monta runkopelaajaa jätti seuran valmentaja Kari Elorannan lisäksi. Mikko Peltolan, Tommi Turusen, Toni Koivusen ja Mika Niskasen lähtö näkyy varmasti jossain vaiheessa, ei välttämättä kuitenkaan vielä Pitsiturnauksessa. Tilalle tuli toki myös taitoa, kun Jari Kauppila palasi Ruotsista vanhaan seuraansa ja muutama kehityskelpoinen nuori suuntasi tiensä Lahteen. Heistä kannattaa seurata ainakin Teemu Sainomaata, Jaako Niskavaaraa sekä Itävallan maajoukkuepelaajaa Oliver Setzingeriä. Pelicans menee helpohkosta lohkostaan välieriin.

Jukurit

Pitsiturnauksen ensikertalainen ja Mestiksen kaksinkertainen voittaja Mikkelin Jukurit pelaa harjoituskaudella runsaasti pelejä vieraissa, kun oma jäähalli on remontissa. Joukkueen valmentaja Risto Dufva olikin kesäkuussa mielissään kun kutsu Pitsiturnaukseen kävi. Dufva uskoo, että Jukurit kääntää harjoituskauden evakkoreissun edukseen, sillä joukkue pystyy matkoilla tiivistämään yhteishenkeä.

Mikkelin Jukurit on yksi niistä joukkueista, joiden suuntaan katseet kääntyvät kun liiga tulevaisuudessa avataan. Nyt Jukureilla on erinomainen tilaisuus osoittaa olevansa liigakelpoinen joukkue, kun se pääsee haastamaan turnauksessa ainakin kaksi liigan häntäpäähän ennakoitua joukkuetta.

Jukurien erinomainen menestys viime kaudella euroopassa huomattiin, ja joukkueesta lähti kesän aikana ainakin neljä pelaajaa muualle euroopan kaukaloihin. Jukureihin jääneistä pelaajista ja uusista kannattaa seurata maalivahti Tommi Nikkilää sekä liigasta tuttuja Teemu Sireniä ja Riku Rahikaista. Jukurit kamppailee tiukasti lohkonsa kakkossijasta.

ZSKA Moskova

Koko turnauksen tuntemattomin joukkue on Moskovan ZSKA, joka on Pitsiturnauksen historian toinen ulkomaalaisjoukkue. Ensimmäinen ulkomaalaisjoukkuekin tuli Venäjältä, kun vuonna 1999 VVS Samara esiintyi turnauksessa. Moskovan ZSKA:n pelaajista ei ole juurikaan tietoa tihkunut, mutta joukkue leireilee ja harjoittelee Rauman lähistöllä Eurajoella, kuten on tehnyt jo aiemminkin. Todennäköisesti joukkue vilisee nuoria ja innokkaita pelaajia, joita valmentavat isä ja poika, Viktor ja Vasili Tihonov. ZSKA tuskin uhkaa Pelicansia ja Jukureita omassa lohkossaan.

Kuinka pelataan, ja mitä se maksaa?

Turnauksessa joukkueet on siis jaettu kahteen lohkoon: A-lohkossa pelaavat Lukko, Ässät ja JYP. B-lohkossa puolestaan Pelicans, Jukurit ja ZSKA.

Yksinkertaisessa alkusarjassa kaikki pelit pelataan pikapeleinä, peliajan ollessa 2x15 minuuttia tehokasta peliaikaa. Pelin lopputuloksesta riippumatta jokaisen pelin jälkeen lauotaan rangaistuslaukauksia "kerrasta poikki"-systeemillä. Tämä siitä syystä, että mikäli pisteet ja maalit ovat alkusarjan jälkeen kahdella joukkueella tasan, sijoituksen ratkaisee rangaistuslaukauskilpailun tulos. Välierät pelataan samalla tavalla.

Finaali pelataan edelleen pikapelinä, nyt tehokas peliaika on 2x20 minuuttia. Tasapelin sattuessa voittaja haetaan edelleen rankkareilla, mutta nyt sovelletaan normaalia rangaistuslaukauskisan sääntöä.

Turnauksessa noudatetaan SM-liigan sääntöjä, eli peleissä käytetään yhtä päätuomaria.

Turnauksen ohjelma

09.00 ZSKA - Pelicans

10.15 Lukko - Ässät

11.30 Jukurit - ZSKA

12.45 Ässät - JYP

14.00 Pelicans - Jukurit

15.15 JYP - Lukko


17.00 semifinaali A 1 - B 2

18.15 semifinaali B 1 - A 2


20.00 finaali

Lippujen hinnat

päivälippu aikuiset 22€

iltalippu klo. 16 jälkeen 14€

lapset 10€

Jatkoaika seuraa turnausta tänä vuonna reaaliajassa. Viihtykää kanssamme!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös