Mielipide

Pikavoitto vai tyhjä arpa? Maple Leafs otti ison riskin hankkiessaan Marleaun

NHL / Kolumni
Maltillinen jälleenrakennus unohtui, kun Maple Leafs lankesi Patrick Marleaun pauloihin.

Moni NHL-seuraaja hieraisi silmiään, kun uutinen Patrick Marleaun ensi kauden osoitteesta kantautui periferiaan. Eivätkö Marleau ja Sharks olekaan erottamattomat?!

San Jose Sharksin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 1997 ehti edustaa kalifornialaisorganisaatiota peräti 19 kauden ajan ja kantaa haipaidassaan sekä kapteenin että varakapteenin tunnuksia.

Ei siis ole ihme, että Marleaun miellettiin jo kuuluvan kiinteänä osana Sharks-perheeseen. Peliuran jälkeinen työpaikka tutun organisaation palveluksessa oli monille itsestään selvä jatkumo.

Ennen eläkevirkaa kokenut hyökkääjä päätti kuitenkin tehdä vähintään pienen syrjähypyn Kanadan puolelle.

Marleau allekirjoitti Toronto Maple Leafsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Hän tienaa uuden sopimuksensa myötä 6,25 miljoonaa dollaria kaudessa, mutta palkan lisäksi huomionarvoista sopimuksessa on myös siihen sisällytetty pelaajasiirrot estävä pykälä. Ilman kanadalaisen suostumusta miestä ei siis Torontosta minne tahansa kaupitella.

Marleau on yhä, 37-vuotiaana, luotettava NHL-pelaaja. Häneltä ei ole jäänyt runkosarjaottelua väliin sitten kauden 2008-09 ja vaikka pistetuotanto onkin hiipunut, on Marleau ollut näihin päiviin saakka tasainen 40-50 pisteen mies.

Marleaun sopimus rampauttaa pahasti organisaatiota lähivuosien elintärkeissä sopimusneuvotteluissa

Mutta ikää tulee ja liike hidastuu. Onko Marleau siis vielä kahden, kolmen vuoden päästäkin miljoonapalkkansa arvoinen vai ylipalkattu riippakivi?

Tässä vaiheessa kesää Marleaun sopimus vaikuttaa isolta riskiltä torontolaisorganisaatiolle. Maple Leafs on tekemässä uutta nousua kohti NHL:n terävintä huippua.

Se on onnistunut haalimaan riveihinsä osan maailman kiistattomasta nuoresta eliitistä. Sillä on penkkinsä takana kenties maailman paras jääkiekkovalmentaja. Ja sen puitteet ja resurssit ovat maailmanluokkaa.

Marleaun – ja vuotta nuoremman Ron Hainseyn – tuoreet sopimukset rampauttavat kuitenkin pahasti organisaatiota lähivuosien elintärkeissä sopimusneuvotteluissa.

Seuraavan kahden vuoden aikana Maple Leafsilla on edessään nuorten huippujensa Auston Matthewsin, Mitch Marnerin ja William Nylanderin jatkosopimusneuvottelut. Lisäksi kokeneemmasta kaartista ensi kesään päättyvät Tyler Bozakin, James van Riemsdykin ja Leo Komarovin sopimukset.

Kun otetaan huomioon, että jo tällä hetkellä Maple Leafs saa puristettua itsensä palkkakaton alle vain kikkailemalla palkkakattosääntöjen kanssa, saa GM Lou Lamoriello tehdä ihmeitä, jotta Maple Leafsin nousu kohti liigan kuuminta kärkeä jatkuu.

Näyttääkin siltä, että Torontossa on päätetty sysätä ajatus maltillisesta mestarijoukkueen rakentamisesta syrjään ja hakea pikavoittoa riskejä kaihtamatta. Stanley Cup -mestaruus parin, kolmen vuoden aikana, ja Lamoriello näyttää jälleen nerolta.

Mikäli taas riskipeli kostautuu eikä mestaruusparaati saavukaan Torontoon, voidaan sekä Lamoriello että Marleau saatella takaoven kautta ulos ja aloittaa koko homma alusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle