Mielipide

Perusteltu näytönpaikka − Eetu Selänne ei pelaa ylijäämäsarjaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Eetu Selänne valittiin Nuorten alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen pelaamaan viiden maan turnauksessa Tšekissä. Uutinen oli pommi siinä mielessä, että kukaan ei oikein tunnu tietävän millaisia pelimiehiä nuoret Selänteet ovat - eivät edes suomalaiset pelaajatarkkailun pioneerit.

NHL:n Euroopan pelaajatarkkailun johtaja Göran Stubb paljasti Iltalehden haastattelussa ettei tunne lainkaan sarjaa, jossa Eetu Selänne pelaa Yhdysvalloissa. Luonnollisesti Stubbin ei pidäkään välttämättä tietää, sillä hän on nimenomaan Euroopan pelaajatarkkailun esimies, eikä silloin suinkaan edellytetä Yhdysvaltain juniorisarjojen tuntemusta. Vastaavaa tuskin sanoo Yhdysvaltain pelaajatarkkailun johtaja.

Selänteen joukkue Los Angeles Junior Kings pelaa siis Tier 1 Elite Hockey leagueta, joka karkeasti sanoen vastaisi Suomessa B-junioreiden SM-sarjaa. Kalifornialaisjoukkue on omassa divisioonassaan kakkosena. Junior Kingsin kaltaiset AAA-tason joukkueet pelaavat joka vuosi lopputurnauksen, jossa kohtaavat ikäluokan parhaat joukkueet ympäri maata ja Jr Kings on toistuvasti esiintynyt lopputurnauksessa vaihtelevalla menestyksellä.

Vaikka kuinka väittäisi, että Selänne olisi nimensä puolesta päässyt availemaan ovia, on hän jäällä ansainnut paikkansa itse.

Vuonna 2012 Junior Kings kohtasi ikäluokan finaalissa kestomenestyjän, Shattuck-St. Mary'sin sisäoppilaitoksen, jossa ovat pelanneet muun muassa Sidney Crosby, Jonathan Toews ja Zach Parise. Ottelu päättyi sisäoppilaitoksen 2-1-voittoon.

Minnesotalainen opinahjo Shattuck-St. Mary's on koko Pohjois-Amerikan aatelia, mitä tulee jääkiekkoon. On sanottu, että se mitä Harvard on lakiopiskelijoille, on Shattuck sama asia jääkiekolle. Harva tietää, että oppilaitoksen U18-joukkue kävi ennen uutta vuotta kokeilemassa siipiään suomalaisia A-juniorijoukkueita vastaan. Lähes perättäisinä päivinä pelatusta neljästä ottelusta joukkue hävisi vain yhdelle, Espoon Bluesille 3-6. Osa joukkueen parhaista pelaajista oli vain 15-vuotiaita. Voi siis hyvällä omalla tunnolla väittää, että Selänteen edustaman sarjan mikä tahansa joukkue pyörittäisi mitä tahansa suomalaista B-juniorijoukkuetta kuin litran mittaa. Ja Selänne on sellaisen joukkueen paras maalintekijä.

Yleisesti ottaen Tier 1 Elite Hockey Leaguen parhaat pelaajat lähtevät pelaamaan USHL:ää tai Kanadan juniorisarjoja. Viime vuosina pelaajia kalifornialaisjoukkueista on nähty vain enemmän ja enemmän rajan toisella puolella pelaamassa.

Selänne kävi kokeilemassa siipiään pari kautta sitten WHL-joukkue Calgary Hitmenin leirillä ja oli saanut hyvää palautetta kyvyistään. Vaikka kuinka väittäisi, että Selänne olisi nimensä puolesta päässyt availemaan ovia, on hän jäällä ansainnut paikkansa itse.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa kilpailu pelipaikoista on sen verran kovaa, että joukkueilla ei ole varaa ottaa vapaamatkustelijoita joukkueisiin. Pelaajat tekevät kaikkensa pelipaikkansa eteen. Ja kun mikään ei tule kentällä ilmaiseksi, se näkyy myös jokapäiväisessä tekemisessä harjoittelun puolesta.

Ensi vuonna Teemu Selänteen kommenttien perusteella Eetu menee pelaamaan USHL:ää. Sarja on kaikkein hienoin ja kaunein jääkiekon juniorisarja Yhdysvalloissa, ja on tasoltaan lähellä Kanadan vastaavaa. Jos vertailisi tasoa Suomeen, niin A-junioreiden SM-Liigan huippujoukkue voittaisi hyvänä päivänä keskitasoisen USHL-joukkueen. Moni pelaaja tosin menee vuoden jälkeen pelaamaan yliopistokiekkoa NCAA:han, kuten muun muassa Erik Haula teki.

Mika Marttila toki myönsi, että osittain pelipaikka tuli sukunimen perusteella, mutta olen henkilökohtaisesti iloinen, että tämä avaa ovia myös muille vastaavanlaisessa tilanteessa oleville nuorille pelaajille tulevaisuudessa. Vaikka ruutu aukesi nimellä, niin paperilla Selänteen valinta on täysin perusteltu. Minä tai kukaan muu emme pysty sanomaan miten Eetu vertautuu ikätovereihinsa Suomessa ennen kuin heitä on peluutettu yhdessä. Siksi hänelle on annettava mahdollisuus näyttää kykynsä turnauksessa, missä ei ole arvokisastatusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle