Mielipide

Penguinsin matka kohti kolmen suoraa on nuorallakävelyä Jake Guentzelin johdolla

NHL / Kolumni
Pittsburgh Penguins lähti pudotuspeleihin heikommalla puolustuskuusikolla ja maalivahtitandemilla kuin kahtena aiempana keväänä. Leveän ja tehokkaan hyökkäyksen piti kuitenkin olla valttikortti, joka pitäisi menestyshaaveet vahvoina. Kiitos Jake Guentzelin ja Sidney Crosbyn, nuo haaveet elävät vielä ylipäätään.

Tehokas vauhtikiekko kaikkien neljän hyökkäysketjun voimin toi Penguinsille mestaruuden kahtena edellisenä keväänä, vaikka puolustus ei ollut sen enempää paperilla kuin kaukalossakaan liigan kärkitasoa. Tänä keväänä vain marginaalisesti muuttunut kokoonpano tavoittelee kolmatta peräkkäistä kannua samalla ideologialla, mutta tällä hetkellä menestyshaaveet lepäävät pitkälti kahden supersankarin harteilla.

Philadelphia Flyers kaatui avauskierroksella ennustetulla erolla, ja toisen kierroksen sarja Washington Capitalsia vastaan on toistaiseksi ollut juuri niin tasainen kuin aiemmat keväät antoivat odottaa. Isossa kuvassa Penguinsin kevät on ollut kuitenkin kävelemistä poikkeuksellisen ohuella nuoralla. Ilman sarjan kuuminta tutkaparia pingviinit olisivat jo vähintään toinen jalka kynnyksen yli valmiina lähtemään kesälomille.

Capitals-sarjan kymmenestä maalista kahdeksan on kirjattu kolmikon nimiin

Missä on keväisin kukoistavasta voitonnälästä tunnettu Phil Kessel? Missä isoin odotuksin siirtotakarajalla saapunut Derick "Big Game Brass" Brassard? Missä ovat ratkaisupelien erikoismies Bryan Rust, parhaimmillaan ykkösketjussa vastuuta ansainnut Conor Sheary ja tuulennopea Carl Hagelin?

Joukkuetta on erityisesti Capitals-sarjan aikana riivannut loukkaantumiset, mutta edes Jevgeni Malkinin tai Hagelinin vammojen taakse ei voi mennä, kun katsoo koko hyökkäyskaluston suoritusta Sidney Crosbyn ja Jake Guentzelin takana. Penguins on iskenyt kevään otteluissa 38 maalia – joukkueista kaikkein eniten. Näistä peräti 22 eli yli 57% on ollut ykkösketjun (Guentzel, Crosby ja Patric Hörnqvist) käsialaa. Capitals-sarjan kymmenestä maalista kahdeksan on kirjattu kolmikon nimiin.

Etenkin 23-vuotias Guentzel on niin käsittämättömässä vireessä, että on vaikea nähdä yhdenkään joukkueen pystyvän tätä täysin pimentämään. Viime keväänä nuorukainen sivuutti tulokkaiden piste-ennätystä pudotuspeleissä 21 tehopisteellä 25 ottelussa. Nyt yhdysvaltalaishyökkääjä saavutti saman määrän 10 ottelussa. Yli 35 NHL:n pudotuspeliottelua urallaan pelanneista jääkiekkoilijoista vain Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mark Messier, Mike Bossy ja Bobby Orr pelasivat Guentzelin toistaiseksi saavuttamaa pistekeskiarvoa tehokkaammin.

On silti kaikkien todennäköisyyksien vastaista, että Penguinsin tehoduo pystyisi kahdestaan hinaamaan joukkuettaan mestaruuteen asti.

vain Gretzky, Lemieux, Messier, Bossy ja Orr pelasivat Guentzelin pistekeskiarvoa tehokkaammin

Penguinsin onneksi tukea on tullut erinomaisesti kiekollisena taitavilta puolustajilta, Kris Letangilta, Justin Schultzilta ja Brian Dumoulinilta. Kolmikko on osunut yhteensä tolppien väliin neljästi, minkä lisäksi tukenut hyökkäystä 18 maalisyötöllä.

Kuitenkin, hyökkääjistä ykkösketjun takana ovat onnistuneet maalinteossa vähintään kolmesti vain Malkin ja Rust. Malkinin neljästä maalista kolme ja seitsemästä tehopisteestä viisi ovat syntyneet ylivoimalla. Tulos tasakentällisin on ollut kaukana siitä, mitä venäläistähti esitti koko alkukevään ajan runkosarjassa. Rustin syöttötilasto näyttää yhä nollaa, ja kun yksi osumistakin on syntynyt tyhjään maaliin, ei jenkkihyökkääjän peliin voi olla yhtä tyytyväinen kuin edelliskeväinä.

Capitals-sarjassa voi tapahtua vielä mitä vain, mutta odotettavissa on tiukka taistelu, joka ratkeaa hyvin marginaalisella erolla toiselle. Neljän ensimmäisen pelin perusteella Guentzel saattaa yksin loihtia tuon tarvittavan eron verran taikoja kaukalossa. Pelit koventuvat varmuudella seuraavalla kierroksella, ja silloin ei yhden tai edes kahden miehen loitsut riitä.

Aiempina kausina koko kokoonpanon leveydellä vastustajia nurkkaan ajanut hyökkäys on nyt ohuttakin ohuempi, mikä todennäköisesti katkaisee paitsi ihmelapsen lennon kohti uran ensimmäistä henkilökohtaista NHL-palkintoa, Conn Smythe Trophya, myös koko joukkueen matkan kolmanteen peräkkäiseen Stanley Cup -voittoon.

Viime keväänä Guentzel aloitti oman tuhkimotarinansa, jonka jatko-osasta kiekkokansa saa nyt nauttia. Nyt olisi korkea aika muiden siirtyä Guentzelin tarinan sivuroolista kirkkaampiin valoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle