Mielipide

Pelicansin Heino: Tuote kunnossa - talous tiukoilla

LIIGA / Kolumni
Pelicansin markkinointipäällikkö Juha Heino on kiireinen mies. Kauden alku lähestyy ja Lahden jäähallissa rakennetaan, viimeistellään, fiksataan ja teipataan mainoksia kovalla tohinalla.

Heino on tehnyt määrätietoista työtä Pelicans-organisaatiossa viisi vuotta. Pienen seuran talous ei anna mahdollisuuksia kellumiseen, koko ajan on uitava. Tulevalle kaudelle jäähallin ravintolatoiminta siirtyy kokonaan Pelicans-omistukseen.

- Ravintolatuotto tulee olemaan merkittävä pelastusrangas talouspuolella. Toissa vuonna peli kulki ja taloudellinen tulos oli ihan hyvä. Sen sijaan viime vuonna peli ei kulkenut ja pääsylipputulot pienenivät edelliskauteen verrattuna noin 10.000 euroa per peli. Kausikortteja myytiin suunnilleen sama määrä kuin aiemmin, joten ero tuli ihan tuolta lippuluukuilta, arvioi Heino. - Ihan tarkkaa lukua viime kauden kokonaistappiosta en tiedä, mutta se liikkuu jossain 300.000 euron tienoilla.

Pääsylipputulojen, sponsoriyhteyksien ja ravintolatoiminnan - koko paketin on tarkoitus toimia niin, että talous kääntyy plus-merkkiseksi jo tulevalla kaudella.

- Meidän on pakko päästä plussan puolelle, jotta päästään kuittaamaan pois meidän vanhoja vastuitamme. Ennusmerkit ovat ainakin paremmat kuin kertaakaan tämän viiden vuoden aikana, kun minä olen mukana ollut. Yhteistyökumppaneiden kohdalla luvut ovat hiukan viime kautta suurempia, kausikorttimyynti on viime kauden tasolla ja joukkue on selkeästi viimekautista parempi. Siihen vielä ravintolamyynti, niin yhtälö näyttää kyllä oikeinkin lupaavalta, laskeskelee Heino.

Lahtelaisen kiekkokulttuurin rakennustyötä

Lahti on monipuolinen urheilukaupunki ja paikallinen yleisö on tullut tunnetuksi siitä, että menestyvät joukkueet saavat yleisön tuen, mutta rämpiminen ja kehnot peliesitykset saavat yleisön äänestämään jaloillaan. Parikin kehnoa kotiottelua näkyy heti yleisömäärissä.

- Kyllä se johtuu tästä lahtelaisesta jääkiekkokulttuurista, jota ei vielä ole. Edustusjoukkueiden toiminta on ollut hapuilevaa. On vaihdettu nimiä ja sarjatasokin on vaihtunut liian usein. Nyt kun tässä Pelicans aloittaa vasta viidettä kauttaan, niin voidaan sanoa, että tässä on menossa sen lahtelaisen historian tekeminen ja kulttuurin rakentaminen. Siihen työhön on tällä kaudella tarkoitus ottaa mukaan myös vanhoja lahtelaiskiekkoilun ikoneita.

- Aika helposti ollaan unohdettu se, että meillä Lahdessa on vuosien varrella ollut hiton kovia pelaajia: Laineen Eki, Koskisen Pile, Hakuliset, Koskelan Ilpo... Jotenkin vaan ne on unohdettu Piriä lukuunottamatta. Kukaan ei ole heitä huomioinut. Nyt on tarkoitus huomioida heitä ja yrittää saada heitä mukaan toimintaan. Kerrotaan nyt sen verran, että kauden alussa on luvassa seremonia, jossa jäädytetään erään lahtelaisen kiekkoilun merkkimiehen pelipaita. Siitä enemmän sitten myöhemmin, paljastaa Heino salaperäisesti.

- Tampereella on hoidettu hienosti historian vaaliminen. Siellä on tietty mitä vaalia. Hakametsässä on hieno mennä katselemaan ravintoloihin niitä kuvia vuosien varrelta. Mekin kuvitamme hallin seiniä mm. valokuvilla lahtelaisen kiekkoilun taipaleelta. Mainetekoja tai ei, mutta tekoja kuitenkin. Sieltä se kulttuuri syntyy - siitä, että historiaa ei unohdeta.

Juha Heinon kanssa on helppo olla samaa mieltä. Tuntuukin lahtelaisena kiekkouskovaisena todella hyvältä, että historiasta tuodaan joskus esiin muutakin kuin konkursseja, nimenmuutoksia tai historian suurimpia tappiolukuja.

Nettisivujen uusiminen kiusalliseen ajankohtaan

Pelicans-fanit ovat purkaneet kiukkuaan siitä, että seuran nettisivut laitettiin telakalle uusittavaksi vain muutamaa viikkoa ennen kauden alkua, vaikka aikaa olisi ollut koko kesä.

- Syy siihen on raha, kertoo Heino. - Sivut oli pakko uusia, mutta me ei voida tehdä sitä kovalla rahalla. Nyt me etsittiin ja löydettiin siihen yhteistyökumppani. Uskoisin, että sivut aukeavat syyskuun ekalla viikolla. Ei varmaan vielä silloin ihan kokonaan valmiina, mutta ne viilataan kuntoon sitten mahdollisimman nopealla tahdilla.

- Kaikessa kuitenkin aina törmätään siihen, että talous on meidän tämän hetken riippakivi. Viime kausi oli huono ja kaksi sitä edellistä kautta olivat hyviä. Moni ei sitä varmaan tule ajatelleeksi, että noiden hyvienkin kausien aikana meillä oli riippakivinä vanhoja vastuita, jotka piti hoitaa. Esimerkiksi markkinoinnin osalta joudutaan todella tarkoin harkitsemaan, mitä tehdään. Mikään mainonta ei ole meille ilmaista. Kaikesta joudutaan maksamaan. Se merkitsee jatkuvaa valintojen tekemistä.

- Joku peräsi netissä kausikorttimyynnin mainostamista lehdissä. Se on vaan niin, että pelkkä mainos ei auta. Hyvin harva käy meiltä hallilta ostamassa kausikortin. Meillä on n. 2000 kausikorttia, joista junnukortteja on 800 ja yritysten ostamia kortteja reilu tuhat ja yksityisten ihmisten hankkimia vain 150. Kausikorttien myynti on tänä päivänä täsmämyyntiä ja -markkinointia yrityksille, suoramyyntiä. Toki kausikortteja mainostetaan myös suurelle yleisölle, mutta suurin osa markkinointi- ja myyntityöstä tapahtuu muualla kuin lehtien sivuilla. Siihen meillä ei ole varaa. Tässä kyllä kokee oppineensakin jotain viidessä vuodessa... mainonnan ajoituksesta ja semmoisesta, tyrmää Heino netistä lukemansa arvostelun.

- Kausikorttimyyntiin vaikuttaa moni asia. Yhteiskunnalliset talousnäkymät, firmojen suhdanteet, Lahdessa paljon myös edellisen vuoden peliesitykset... Pitää muistaa se, että hyvälläkin joukkueella tulee välillä huonoja vuosia ja asiat korjataan seuraavalle kaudelle. Toissa vuonna HPK jäi rannalle Playoff-peleistä ja voitti sitten viime vuonna komeasti runkosarjan.

- Jos me oltaisiin rämmitty kaksi vuotta perätysten niinkuin Ässät, me oltaisiin kaaduttu. Ässät ei kaatunut, koska Porista löytyy kiekkokulttuuria. Ässät on porilaisille tärkeä asia huolimatta siitä, mitä paskaa löytyy taustalta menneisyydestä. Pelicans ei olisi samassa tilanteessa voinut selviytyä. Taas palataan tähän kulttuuriin ja sen puutteeseen.

Ihan viime viikkoina on kauden alun lähetessä alkanut Pelicansin kausikorttien kauppa selvästi vilkastumaan. - Se on hyvä juttu, myhäilee Heino.

Joukkueessa suuri määrä potentiaalia

Juha Heino vertaa mielellään tulevan kauden joukkuetta aiempiin läheltä näkemiinsä Kaani-ryhmiin.

- Kyllä tämä tuntuu niistä tähän mennessä parhaalta. On varmempi olo kuin joskus takavuosina. Ennusmerkit ovat siinäkin suhteessa paremmat kuin aiemmin. Joukkueessa on mielestäni sopiva sekoitus kokemusta ja nuorta potentiaalia. Jos vielä tämä joukkue säilyisi rungoltaan kasassa pari vuotta, niin tiedä missä oltaisiin, mietiskelee Heino.

- Scouting-osastomme tekee koko ajan töitä ja varmasti pelaajasopimuksia pyritään joidenkin pelaajien kohdalla jatkamaan kesken kauttakin. Nyt kasassa oleva joukkue on pitkälti Tommi Kerttulan ja kesällä mönkijäonnettomuudessa menehtyneen Toni Päivärinnan käsialaa. Tietysti myös valmennusjohto on ollut suuressa roolissa joukkueen rakentamisessa.

- Scouttaaminen on kovaa ja tarkkaa työtä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi Tommi Hannus. Pojat näkivät häneltä viime kaudella kaikkiaan parikymmentä peliä. Siinä saa jo aika hyvän kuvan. Hyvät ja huonot päivät erottuvat paremmin. Kundissa on varmasti potentiaalia.

Jäähallin palveluita kehitetään edelleen

Lahden jäähallista on viisi vuotta sitten tehdyn remontin jälkeen suorastaan viihtyisä. Nykysuuntaus aitioineen ja ravintoloineen on tullut jäädäkseen. Juha Heino kertoo, että tulevalla kaudella Pubit tullaan nimeämään lahtelaisten kiekkosuuruuksien mukaan.

- Se on osa tätä historian muistamista. Hallin palveluita kehitetään koko ajan ja suurempiakin katsomoratkaisuihin liittyviä suunnitelmia on olemassa tuleville kausille. Aitioita meillä on 15 ja niiden käyttöaste peleissä on peräti 80 %. Viihtyisä halli aitioineen on yksi meidän vahvuuksista, kun neuvotellaan yhteistyösopimuksista. Me voimme tarjota sellaisia palveluita, mitä firmat haluavat käyttää.

- Ravintolatoimintojen siirtyminen meidän omaan hallintaamme tuo tietenkin pitkällä aikavälillä taloudellista hyötyä, vaikkakin se merkitsee tässä vaiheessa kymmenien tuhansien eurojen satsausta.

- Hallin videojärjestelmää kehitetään suurin askelin. Hidastukset ja grafiikka saadaan tulevalla kaudella aiempaa korkeatasoisemmiksi. Selostamoon rakennetaan kiinteä studio, josta käsin kuvamateriaalia päästään editoimaan ja ohjaamaan koko hallin TV-järjestelmään ja videoscreeneille. Myös otteluiden musiikkimaailma muuttuu suurelta osin, luettelee Heino.

Peliasuun on satsattu tänä vuonna aiempaa enemmän. Pelipaidasta on otettu lerppakaulukset pois ja kaikki mainokset on brodeerattuja - myös iso Pelicans-logo.

- Siinä on varmaan kymmeniä tuhansia tikkejä. Minun silmääni asu on kaikkien aikojen paras. NHL-tyyppiseen suuntaan ollaan menossa. Kypärät on minun silmääni ihan älyttömän tyylikkäät. Asuissa tapahtuneita muutoksia ei ehkä sillä tavalla huomaa piippuhyllylle, mutta pelaajille se tuo varmasti lisää fiilistä ja TV-matseissa eron kyllä huomaa. Mainostajillekin se on iso asia.

Pääsylippujen hintoja laskettiin

Pelicans-johto kuunteli päättyneen kauden palautetta tarkalla korvalla ja pudotti lippujen hintoja.

- Istumapaikkalipun hinta pysyy samana kuin viime kaudella. Pääkatsomossa 16,50 ja päädyissä 14,50. Sen sijaan seisomapaikan hintaa laskettiin kolmella eurolla 10 euroon. Lasten seisomapaikka on nyt viisi euroa ja opiskelijoiden ja eläkeläisten seisomapaikka on seitsemän ja puoli, kun se viime vuonna oli kahdeksan euroa. Lisäksi lastenlippujen ikärajaa nostettiin vuodella eli kuuteentoista.

Tulevaisuuteen luottaen Juha Heino toivottaa yleisön tervetulleeksi seuraamaan Pelicansin otteluita.

- Toivottavasti kaikki edellä läpi käydyt asiat auttavat osaltaan lahtelaisia löytämään tiensä jäähallille hyvän jääkiekkoviihteen pariin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös