Mielipide

Pelastaako Ruotsi eurooppalaiset nöyryytykseltä?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ruotsi ja Kanada pelaavat turnauksen voitosta. Pronsiottelusta tuli jäsentenvälinen, kun Slovakia ja Tshekki putosivat kumpikin loppuottelusta. Suomi meni rähmälleen jo aiemmin, mutta onko Sundinin ja Forsbergin tahdittamasta Tre Kronorista pelastamaan eurooppalaisten maine? Kanadan MM-kisajoukkue kun on varjo sen todellisesta maajoukkueesta, mutta loistava kuva maan tasosta.

Pudotuspeleissä on saatu aikaan vähintäänkin outoja tuloksia. Vähämaalisiksi veikatut ottelut ovat päättyneet suurinumeroisesti. Tuskin kovinkaan moni uskoi Suomen ja Ruotsin takovan yhtätoista maalia keskinäisessä väännössään. Tshekki ja Kanada tehtailivat kaksitoista häkkiä omassa koitoksessaan niin, että verkot pöllysivät.

Näin juuri, kun kaikkialla on päivitelty jääkiekon vähämaalisuutta ja noiduttu yhä vahvempaa puolustuksen kautta pelaamista.

Kanadan joukkueen viisikkopeli on ollut loistavaa. Maalivahdit ovat maailmanluokkaa, mutta muutoin nikkarien meno finaaliin aiheuttaa kysymyksiä. Käsi sydämelle - moniko tämän joukkueen pelaajista kuuluisi todelliseen Team Canadaan, jos sellainen nyt koottaisi? Tungosta ei vallan hirmuisesti taitaisi olla?!

Näillä pelaajilla on taatusti ollut muita päämääriä, kuin pelata kevään MM-kisoissa. Niin on toki monilla muillakin. Silti he ovat finaalissa jättäen taakseen niin Venäjän kuin Tshekinkin ryhmät aivan kirkkaasti.

Kanadan jääkiekon todellinen taso näkyy sen leveydessä. Nostan hattua korkealle näille ammattimiehille. Asenne ja ammattiylpeys ovat kohdallaan.

Näillä mennään

Suomella oli kisoissa likimain paras mahdollinen ryhmä Sami Kapasta ja Jere Lehtistä lukuun ottamatta. Paperilla tämän tasokkaampaa joukkuetta on nykyisissä oloissa aika vaikea koota. Rannallekin jäi vielä kovia pelimiehiä Ville Niemistä myöten. Kuitenkin tulos oli mikä oli.

Maajoukkueestamme jäi kotikisoissa suoraan sanoen lohduton kuva. Tulos on kaikkea muuta kuin odotusten mukainen. Tässä kuitenkin ollaan. Turha rypistellä, kun housut ovat täynnä.

USA lähetti kekkereihin joukon turisteja ja sellaisina he myös esiintyivät. Slovakialla sen sijaan oli koossa varsinainen tähtisikermä ja Tshekilläkin kova nippu, joka esitti kisoissa hienoa peliä. Venäläisten huippuyksilöiden taito häikäisi, mutta yhteispeli ei ollut riittävää.

Useat eurooppalaisetkin tähdet tahkoavat vielä taalajäillä ja moni myös kieltäytyi kunniasta pelata MM-kisoissa. Silti Kanadan tason leveys huimaa. Kuinka monen maan joukkue kykenee palaamaan nikkarien esittämää peliä, jos päältä oteteaan vain vaikkapa joukkueellinen parhaita pois? Pitäsikö ottaa vieläkin enemmän?

Heja Sverige!

Mats Sundin ja Peter Forsberg ovat nyt paljon vartijoita. Heillä on kykyä ja motivaatiota viedä Ruotsi voittoon. Kun Tre Kronor pääsee parin maalin johtoon, on se lähes mahdoton voitettava. Sinikeltaisesta joukkueesta on kasvanut turnauksen myötä voittava tiimi.

Ruotsalaisten taktinen kypsyys on omaa luokkaansa. Tästä on näyttöjä monilta vuosilta. Me suomalaisetkin olemme sen oppineet. Kantapään kautta ja usein. Kertaus on ollut opintojen äiti. Ruotsalaiset yrittävät aina loppuun asti.

Ruotsi ja Kanada ovat kohdanneet jo kerran tässä turnauksessa. Silloin Kanada vei sinikeltaisia maalein 3-1. Niin karmealta kuin kuulostaakin, toivon Ruotsin voittavan.

MM-turnauksen jo ennestään olematon arvostus ei ainakaan nouse Pohjois-Amerikassa, mikäli kisoihin voidaan lähettää maan B/C -joukkue hakemaan pysti kotiin. Kanadaan verraten muilla huippumailla USA pois lukien on mahdollisuuksiin nähden matkassa huomattavasti parempi tiimi. Eurooppalaisten kunnia on ruotsalaisten käsissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös