BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00
Mielipide

Pelaajat Sportissa kaudella 03/04

MESTIS / Kolumni
Jatkoajan Sport-toimitus on seurannut koko kauden tarkkana Sport-pelaajien otteita. Alla on kommentteja ja arvosteluita.

Kilpaurheilussa ei päde “kaikki pelaa“-mentaliteetti. Jääkiekossa roolitus on vahvasti olemassa ja tämän vuoksi pelaaja-arvosteluissa ei kannata jaella arvosanoja koulun malliin. Kaikilla on erilainen rooli ja odotukset ovat kaikille erilaiset. Tämän vuoksi olemme arvostelleet Sportin pelaajat jääkiekon Raamatun, The Hockey News:n arvosteluasteikolla. Roolista riippuen voi arvosanat A ja C olla eri roolin pelaajille yhtä hyvä arvosana, kuin 10 peruskoulun todistuksessa. Seuraavassa selitykset arvosanojen jakoperusteisiin:

A: Tähtipelaaja pelaa omalla tasollaan/odotusten mukaisesti, rivipelaaja ylittää oman tasonsa/odotukset, roolipelaaja pelaa huippukauden tasoonsa/odotuksiin nähden.

B: Tähtipelaaja pelaa alle oman tasonsa/odotusten, rivipelaaja pelaa tasollaan/odotusten mukaisesti, roolipelaaja ylittää tasonsa/odotukset.

C: Tähtipelaaja pelaa huonon kauden tasoon/odotuksiin nähden, rivipelaaja pelaa alle oman tasonsa/odotusten, roolipelaaja pelaa omalla tasollaan/odotusten mukaisesti

D: Tähtipelaaja on katastrofi, rivipelaaja pelaa huonon kauden tasoon/odotuksiin nähden, roolipelaaja pelaa alle oman tasonsa/odotusten.

Kaikkia pelaajia ei ole arvosteltu vähäisen peliajan vuoksi.

Maalivahdit

1 Marko Härkönen A-, Pelasi todella hyvin, ei pettänyt ja voitti paljon pelejä jotka ei olisi pitänyt olla voitettavissa.

Tilastot: runkosarja 34 2,51 pm/o 92,26% / playoff 5 2,41 pm/o 90,00%

Kokenut Marko Härkönen pelasi Sport-uransa parhaan runkosarjan tärkeään paikkaan, kun virkaveljelle Håkan Danielssonille sattui heikko kausi. Sarjan alussa Härkönen sairasteli ja Danielssonin taakse lyötiin kiekkoa oikein urakalla. Härkönen joutui urakoimaan paljon, vaikka lähtöasetelmat hänen ja Danielssonin välillä olivat pelata noin puolet ja puolet.

Yleensä vasta playoffseissa parhaimmillaan ollut Härkönen pelasi monesti monta hyvää peliä putkeen ja sitten sattui yksi ”nollaus”. Näistä peleistä Härkönen kuitenkin palautui nopeasti ja yleinen taso pysyi todella hyvänä. Torjui Sportille monta voittoa runkosarjassa.

Playoffseissa taso hieman laski, mikä johtui siitä että laukauksia ei enää tullut niin paljon kuin runkosarjassa. Sport puolustus tiivistyi ja Härkönen joutui harvoin töihin. KooKoon välieriin vieneet maalit tulivat halvalla, mutta Härköstä niistä ei voi syyttää.

35 Håkan Danielsson C, Piti olla kilpailemassa Härkösen kanssa, lopulta aukoi vain luukkua

Tilastot: runkosarja 13 3,33 pm/o 87,58% / playoff 0

Tilastot kertovat oleellisen. Viime kauden päätteeksi kovassa huudossa ollut Danielsson petti raskaasti ja koko kauden esitykset olivat mollivoittoisia. Varsinkin kotikaukalossa Danielsson oli alusta saakka jäässä. Poikkeukset vahvistavat säännön ja Danielsson pelasi muutaman loistavan vieraspelin.

Playoffseissa luottoa ei luonnollisesti tullut.

39 Ville Nikkola ei arvosteltu

Tilastot: runkosarja 1 3,89 pm/o 88,00% / playoff 0

Sportin oma kasvatti siirtyi II-divisioonasta Sportin kolmoskassariksi ja pelasi yhdessä ottelussa hieman yli 46 minuuttia Danielssonin heikon esityksen jälkeen. II-divaritason maalivahti, joka kävi pelaamassa Sportin farmissa SHT:ssa muutaman ottelun.


Puolustajat

2 Pasi Kuusisto B, Ei pettänyt, muttei loistanutkaan. Enemmän ehkä odotettiin, mutta pelasi puolustavassa roolissa hyvin.

Tilastot: runkosarja 35 0+8=8 14min +15 / playoff 5 1+0=1 0min -2

Peruspakki Pasi Kuusisto loukkasi nilkkansa ironisesti ennen kauden ensimmäistä peliä ja oli pitkään puolikuntoisena. Sportin puolustuksen kärsiessä kovasta loukkaantumissumasta Kuusisto pelasi pitkään puolikuntoisena ja se pitkitti täyden pelikunnon saavuttamista. Kuusisto saa kuitenkin suuren tunnustuksen siitä, että hammasta purren kantoi vastuuta joukkueen takalinjoille alkukauden pahimpina hetkinä.

Pisteiden valossa kausi oli Kuusistolle aika normaali. Runkosarjassa maali jäi tekemättä, mutta playoffseissa viivalta lähtenyt laukaus ponnahti KooKoo-pelaajasta sisään. Kuusisto sai paljon vastuuta alivoimalla.

4 John-Christian Smedman C, Täytti paikkansa mahtuessaan kokoonpanoon.

Tilastot: 42 1+2=3 -4 6min / playoff 0

Paperilla ei pitänyt juurikaan mahtua pelaavaan kokoonpanoon, mutta loukkaantumisten takia runkosarjassa 42 ottelussa mukana. Henkilökohtaisella tasolla hyötyi joukkueen loukkaantumisista. Hyvän liikkeen omaava Smedman ei juuri kehittynyt kiekollisessa pelaamisessa kauden aikana. Smedman pyrkii oikein pelaamaan mahdollisimman yksinkertaisesti.

Mestis-uran ensimmäiset pisteet tuli tehtyä. Maali tuli tärkeässä vieras-tasapelissä Jukureita vastaan.

6 Mikael Hallbäck A-, Piti olla vain puolustava pakki, pelasi All-Stars tason kauden myös hyökkäyksessä.

Tilastot: 43 8+13=21 +21 24min / playoff 5 0+0=0 +1 2min

Maisteriksi viime kesällä valmistunut Mikael Hallbäck lähti ensimmäiseen kauteensa Sportissa ilman, että opiskelut painoivat niskaan. Kokkolalaista on ennen pidetty nimenomaan puolustamisen spesialistina, mutta tällä kaudella hän näytti, että myös kiekollinen peli onnistuu tarvittaessa. Oma uusi ennätys 21 pistettä on puolustajalle mukava saalis. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä Hallbäck oli kuudes.

Hallbäck oli yksi harvoista pelaajista, jotka säästyivät pahimmilta loukkaantumisilta. Runkosarja otteluita jäi väliin vain kaksi. Teholukema +21 oli sarjan seitsemänneksi paras. Kokonaisvaltaisesti Hallbäckin kausi oli todella vahva, yksi harvoista todellisista onnistujista Sportissa.

7 Turo Virta B+, Odotukset olivat korkealla, alkukausi meni heikosti, mutta loppukaudesta täytti paikkansa odotetusti.

Tilastot: 43 8+13=21 +16 32min / playoff 5 1+1=2 -3 0min

Turo Virta hankittiin Sportiin Miika Jämsän paikkaajaksi. Edellisenä kautena Ahmoissa hurjat tehot paukuttanut Virta tiedettiin tehokkaaksi pelaajaksi. Pisteet eivät olleet Ahmat-kauden tasolla, mutta silti Virta oli Hallbäckin kanssa Sportin tehokkain puolustaja.

Alkukaudesta Virta ei ollut sinut roolinsa kanssa ja ajoittain haki turhan itsekkäästi ratkaisuja. Ahmoissa johtajapakin rooli oli vaihtunut yhdeksi puolustajaksi joukkueessa. Virta kuitenkin keräsi itsensä hienosti ja loppukaudesta oli joukkueen yksi parhaimmista pelaajista. Peliaikaa tuli paljon ylivoimalla viivassa ja alivoimallakin Virta oli avainmiehiä. Epätasaisen alun jälkeen pelasi hyvän kauden.

Playoffseissa Virta teki yhden näkyvän virheen, kun Reino Soijärvi karkasi häneltä kolmannen kohtaamisen viimeisillä sekunneilla ja iski ratkaisevan maalin.

12 Jesper Söderholm A, Alkukauden komeetta. Varmasti sarjan pienin pakki, mutta pelasi suurta peliä.

Tilastot: 33 1+1=2 -4 16min / playoff 2 0+0=0 0 0min

Viime hetkillä sopimuksen Sportiin saanut seuran oma kasvatti teki kannattajiin lähtemättömän vaikutuksen. Alkukaudella loukkaantumissumassa suuressa roolissa vääntänyt Söderholm on ainoastaan 170 senttinen ja 70 kiloinen, mutta pelityyli on kuin satakiloisella puolustajan roikaleella. Söderholm on loistava luistelija ja pystyy kovaankin kontaktipeliin sen ansioista.

Smedmanin tavoin Söderholm hyötyi paljon lukuisista loukkaantumisista peliajan muodossa. Nuori puolustaja kehittyi kauden aikana aimo harppauksin. Loppukaudella peliajan vähentyessä Söderholm oli suuressa roolissa seuran A-junioreissa.

Sentteripulan aikana Söderholmia peluutettiin muutama peli keskushyökkääjänä ja nuorukainen onnistui siinäkin hyvin.

32 Juha Salmu B-, Odotukset entiselle All-Stars pakille oli korkealla, puolustuspään pelissä enemmän ongelmia ja aika paljon turhia jäähyjä. Hyökkäys päässä mies paikallaan.

Tilastot: 41 6+12=18 +3 75min / playoff 5 0+1=1 -1 8min

Oululaispakki palasi länsirannikolle Ruotsista. Taitava avaava puolustaja oli Sportin pakistossa kolmen avainpakin joukossa. Pisteiden valossa Salmu jäi hieman parhaasta kaudestaan (Hermes 01-02, 23 pistettä). Kiekollisesti vahva Salmu haki välillä liian suurta roolia avauspelaamisessa ja syöttöä sai usein odottaa liian kauan. Isojen hyökkääjien kanssa Salmu oli ajoittain vaikeuksissa.

Salmun kiekkovarmuutta ja pelikäsitystä on kuitenkin ihailtava. Laukaus on mainio ja viivalta Salmu pommittikin maalinsa.

37 Olli Hällfors B, Pelasi omalla tasollaan ja muodosti hyvän aisaparin Hallbäckin kanssa.

Tilastot: 39 2+10=12 +9 40min / playoff 4 0+0=0 0 0min

Pienikokoinen Sport-kasvatti palasi kotiinsa Norjassa vietetyn kauden jälkeen. Hällfors vakiinnutti nopeasti paikkansa Mikael Hallbäckin rinnalla ja kaksikko oli Sportin tasaisimpia pareja. Hällforsin epäonneksi runkosarjassa jäi jäädä odottamaan pitkäkiekkovihellystä. Sitä ei koskaan kuulunut ja hyökkääjä pääsi ryskäämään selkään. Olkapää rikki ja Hällfors missasi 6 runkosarjaottelua.

Hällfors pelasi tasaisen kauden ja pisteiden valossa yhden kauden parhaistaan. Norjassa pelattu kausi ei ollut muuttanut Hällforsin vahvuuksia, vaan puolustamispelaaminen ja hyvät kiekolliset taidot olivat edelleen puolustajan vahvuuksia.

44 Jarno Kosonen C, Loukkaantumiset ja sairastelu teki kaudesta aikamoisen mahalaskun.

Tilastot: 27 2+2=4 -5 16min / playoff 5 1+0=1 -1 0min

Jarno Kososta on vaikea tunnistaa samaksi pelaajaksi, joka muutama kausi takaperin valittiin sarjan Allstar-viisikkoon Hermeksen paidasta. Kosonen oli miltei koko kauden puolikuntoisena, mutta silti peliesitykset ja pisteet eivät ole sillä tasolla, johon kovalaukauksisella puolustajalla olisi ollut edellytykset. .

Lahden harjoitusturnauksessa nivusensa loukanneen ja sitä leikkauttamaan pakotettu Kosonen palasi kaukaloihin ennen joulutaukoa. Kevät-kaudella mystinen flunssa vei miehen pois kokoonpanosta pitkäksi aikaa ja paluun jälkeen pelaaminen oli voimatonta.

Playoffseissa syntyi vähillä peliajoilla yksi maali ylivoimalla.


Hyökkääjät

9 Pete Suonpää B+, Täytti paikkansa hyvin. Loukkaantuminen vei osan kaudesta pois. Otti jonkin verran turhia jäähyjä.

Tilastot: 26 7+21=28 +11 40min / playoff 5 1+3=4 +2 18min

Toinen Sportin K-Vantaan avuista Pete Suonpää(kin) kärsi kauden aikana vammoista. Selkävamma piti sentterin sivussa 19 runkosarjaottelusta.

Suonpään peli kulki, kun mies oli terveenä. Monivuotisen ketjukaverinsa Teemu Kuusiston kanssa yhteispeli sujui ajoittain todella vaarallisesti. Suonpää iski harvana Mestis-pelaajana yli pisteen per peli. Suonpää pelaa tunteella ja ottaa paljon jäähyjä, joskus jopa turhia semmoisia. Suonpään pelaamista kuvastaa hyvin 18.11 pelattu ottelu Hokkia vastaan. Suonpää sai kolme kakkosta, huitomisesta, väkivaltaisuudesta ja koukkaamisesta, sitten sentteri karkaa jatkoajalla alivoimalla väkisin läpiajoon ja survoo voittomaalin.

Playoffseissa Suonpää oli Sportin toiseksi tehokkain pelaaja ja paljon esillä. Suonpäällä oli paljon paikkoja, mutta onni ei ollut mukana. Kaiken kaikkiaan Suonpää oli todella tärkeä pelaaja Sportille ja fanien suuri suosikki.

10 Kalle Mattila B, Teki roolinsa mukaista työtä, teki maalejakin mukavasti ja jäähyt vähentyivät. Hoiti roolinsa mainiosti.

Tilastot: 40 7+11=18 +4 76min / playoff 5 0+0=0 0 10min

Sportin haalariosastoon kuuluva Kalle Mattila pelasi ensimmäisen kokonaisen kautensa Sportin paidassa. Viime kaudella pahasti keskenkuntoinen Mattila näytti potentiaalinsa iskemällä mukavat tehot 3-4-ketjun mieheksi. Mattilan jäähyherkkyyskin väheni huomattavasti, kun kaksiminuuttiset tippuivat melkein puoleen edellisestä kaudesta.

Mattila on noussut pikku hiljaa tärkeäksi pelaajaksi Sportille. Fanitkin alkavat pikku hiljaa lämmetä duunarin otteille, eikä vähiten sen takia, että Mattila tiputti kauden aikana kaksi kertaa lapaset valmiina taistoon paljain nyrkein. Haasteet heitettiin Jean-Philippe Parélle ja Ville Hämäläiselle, mutta molemmat jättivät leikin sikseen.

Kalle Mattilan mietteitä playoffien kynnyksellä voi lukea Jatkoajan toimituksen haastattelusta.

Haastattelu – osa 1

Haastattelu – osa 2

13 Filip Riska C, Nuori kaveri jolta ei juuri odotettu mitään. Aikuisten taso ehkä vielä liian kova.

Tilastot: 26 0+0=0 -3 16min / playoff 4 0+0=0 0 4min

Filip Riska löytyi naapurikaupungista Pietarsaaresta. Lahjakas 1985 syntynyt Riska ei täysin lunastanut odotuksia, sillä nuoren miehen saldo pisteiden valossa jäi hyvinkin vaisuksi. Silti Riska näytti omaavansa potentiaalia. Isokokoinen ja jähmeä liikkeinen sentteri pelasi nöyrästi joukkueen määräämässä roolissa illasta toiseen. Peliaikaa siunaantui niukasti nelosvitjassa.

Suuressa roolissa Riska oli seuran A-junioreissa, jonka paidassa iski ratkaisuosuman uusinnassa Laser HT:ä vastaan. Maali ratkaisi Sportille paikan ensi kauden A-junioreiden divisioonaan.

15 Kasper Kenig B-, Playoffseissa oli sitä mitä piti olla koko kauden. Taiteilija-tyylinen ote koko runkosarjan.

41 16+12=28 +3 32min / playoff 5 1+2=3 -1 0min

Kasper Kenig joutui jo kauden kynnyksellä Sport-fanien silmätikuksi, kun sopimuksen varmistuttua laituri ampaisi Tapparan testiin. Myöhemmin Kenigin liigaan menon mahdollistava pykälä poistettiin ja riihimäellä syntynyt laituri tikkasi koko kauden Sportin punapaidassa.

Kenig ei ollut odotettu messias Sport-hyökkäyksessä. Mahdoton luisteluvauhti ja hienot harhautukset saivat katsojat välillä haukkomaan henkeään, mutta heikko viimeistelyprosentti ja laiskuus ja kyvyttömyys laadukkaaseen puolustuspelaamiseen laskevat kokonaisarvosanaa.

Playoffseissa Kenig heräsi henkiin ja oli joukkueensa paras hyökkääjä.

17 Tatu Backman B, Vaihteli roolista toiseen pitkin kautta. Illasta toiseen varsin takuuvarma suorittaja, vaikka näkyvät teot jäivät aika pitkälle puuttumaan.

Tilastot: 44 6+12=18 +2 16min / playoff 5 2+0=2 +1 4min

Oululaissentterin toinen kausi Sportissa oli tahmeaakin tahmeampi. Ensimmäinen maali syntyi vasta joulutaukoa edeltäneessä ottelussa, vaikka Backman oli ennen tuota laukonut maalia kohden melkein 60 kertaa. Maalin jälkeen Backmanin otteet hieman vapautuivat, mutta edelleen paljon potentiaalia jäi käyttämättä.

Kausi jäi torsoksi hyökkäyspäässä, mutta Backman sen sijaan nosti osakkeitaan toisessa roolissa. Loppukaudella Backman oli Sportin parhaimpia alivoimapelaajia. Liike ja viisas pelaaminen olivat avainasemassa Backmanin hyvässä alivoimavääntämisessä.

Backmanin vähäisistä maaleista muutamat olivat tärkeitä. Backman laukoi sekä Jukureita ja KalPaa vastaan 2-1-voittomaalit ennen runkosarjan päättymistä. Playoffseissa Backman oli ketjun Kenig-Backman-Mattila kolmas lenkki. Ketju oli Sportin paras playoffseissa.

19 Vesa Myllaho B, Edellisten kausien tehot jäivät puuttumaan, mutta teki silti hurjan määrän töitä taitopelaajien rinnalla.

Tilastot: 45 11+22=33 +20 12min / playoff 5 0+1=1 0 0min

Sportin monivuotinen luottolaituri Vesa Myllyaho on monena vuonna parantanut piste-ennätystään jopa kymmenen pistettä. Tämä kausi oli siinä suhteessa pettymys, että viime kaudesta tultiin takapakkia. Tosiasiassa Myllyaho oli jälleen yksi joukkueen luotettavimmista suorittajista. Herrasmiespelaaja kärsi kesällä ja kauden aikana selkävammasta ja valmistautuminen kauteen oli vajavainen.

Myllyaho ei ole moneen kauteen jättänyt yhtään sarjapeliä väliin. Myös tällä kaudella Myllyaho pelasi kaikki pelit, selkävammasta huolimatta. Sportin loukkaantumisista kertoo paljon, että ainoastaan Myllyaho pelasi kauden kaikki pelit.

22 Pasi Pieninkeroinen C, Kehittyi ensimmäisellä Sport-kaudella,
mutta toisella kaudella pelkkä kova yritys ei tuottanut hedelmää. Toisaalta ei ollut riski missään vaiheessa.

Tilastot: 42 3+6=9 -7 51min / playoff 5 0+0=0 -1 0min

Haalariosaston mies on kehittynyt Sport-aikanaan hurjasti ja viime kaudella otteet olivat ajoittain jo todella kypsiä. Kulmamöyhijän maineessa oleva Pieninkeroinen oli kuitenkin toisella kaudellaan jäässä. Edes kiekoton pelaaminen ei oikein onnistunut ja kovasta yrittämisestä huolimatta tulokset jäivät laihoiksi.

Pieninkeroisen rooli oli olla nelosvitjan laiturina ja suuremmat minuuttimäärät olivat muiden pelaajien etuisuus.

28 Antti Karhula C, Epäonnistui aika pahasti. Oli usein askeleen
myöhässä ja ajatukset muun joukkueen kanssa jäällä aika solmussa. Väläytteli ajoitellen pelintekijän taitojaan, mutta teki aivan liikaa virheitä.

Tilastot: 37 4+8=12 -11 12min / playoff 5 0+1=1 -3 2min

KooKoosta Sportiin kesken kauden siirtynyt Antti Karhula paikkasi Sportin sentteripulaa tiukimmilla hetkillä. Klassinen play maker-tyylinen sentteri ei ollut menneiden vuosien iskussa. Alkukausi vierähti KooKoossa tehoilla 1+1=2 (12 peliä). Sportissa tahti parani 3+7=10 (25 peliä).

Karhulan pelistä puuttui läpi kauden intensiivisyys. Karhulan pelaamisessa on aineksia todella hyvään kiekolliseen peliin, mutta haluttomuus ja heikko liike ei anna eväitä parempaan. Tehopörssissä Karhula oli KooKoossa miinuksilla peräti 11 maalia. Vaasassa Karhula pääsi nolla tulokseen.

Playoffseissa Karhulan kokonaisuutena heikko kausi kiteytyi yhteen tilanteeseen, kun ratkaisevassa puolivälieräottelussa Karhula menetti kiekon oman maalin edessä ja entinen ketjukaveri Reino Soijärvi laukoi KooKoon välieriin.

29 Kristian Hjerpe B+, Kasvoi kauden aikana paljon. Sai tasaisuutta otteisiinsa paljon ja jatkuva taistelu toi myös tulosta

Tilastot: 35 4+10=14 +8 18min / playoff 5 2+1=3 +2 0min

Kristian Hjerpe pelasi jälleen kauden omilla vahvuuksillaan. Hjerpen rooli on yleensä olla karvaajana ja tilan tekijänä enemmän pelaavien ketjukavereiden kanssa. Niin myös tällä kaudella, kun Hjerpe pelasi Pete Suonpään ja Teemu Kuusiston kanssa.

Hjerpe kärsi myös kauden aikana loukkaantumisista. Nivusvamma piti toisen polven kiekkoilijan sivussa kymmenestä ottelusta. Hjerpe on urallaan iskenyt pisteitä noin puolikkaan peliä kohden, niin myös tällä kaudella. Aktiivinen pelitapa luo ystäviä katsomoon.

31 Niklas Fogström B, Täyttää roolinsa mainiosti 3- tai 4- ketjun sentterinä. Lisää roolia voi antaa, koska taidot riittää.

Tilastot: 40 6+10=16 +6 32min / 5 0+0=0 -1 0min

Fogströmillä olisi kaikki ainekset nousta hallitsevaksi pelaajaksi Mestiksessä, mutta aina jokin este on matkalla. Tällä kaudella ne olivat loukkaantumiset, jotka poikkoiluttivat Fogströmiä roolista ja pelipaikasta toiseen. Fogström pelasi monta peliä jopa puolustajana pahimpien haavereiden aikaan.

Pisteiden valossa kehitystä ei tapahtunut. Ainekset ovat paljon parempaan.

41 Ari-Pekka Pajuluoma A-, Teki kovat pistemäärät ennen loukkaantumistaan. Monen mielestä ei pitäisi mahtua edes joukkueeseen.

Tilastot: 32 10+14=24 +2 38min / playoff 0

Miika Jämsää Sportin kapteenina tuurannut Ari-Pekka Pajuluoma pelasi jälleen suurella sydämellä Sportille. Kauden lopetti kesken olkapäävamma, joka tuli selkään taklauksesta. Loukkaantumisen jälkeen Pajuluoma kävi Kokkolassa kaatamassa sen ainoan kerran Hermeksen vain, että seuraavana päivänä lääkärit kieltäisivät pelaamisen. Moista kipukynnystä ei nykykiekkoilijoilla enää usein näe.

Pajuluomalla ei ole juuri mitään ominaisuuksia mitä tehokkaalla pelaajalla usein on. Silti mies keikkuu aina sisäisen pistepörssin kärkisijoilla. Kovalla intensiteetillä pelaava Pajuluoma oli jälleen suuressa roolissa Sportin hyökkääjistössä.

71 Kim Nabb A, Loistava läpimurtokausi, nöyrää työntekoa ja kaikin puolin monipuolisesti hyvää peliä.

Tilastot: 38 6+5=11 +6 14min / playoff 5 0+0=0 -1 0min

Kim Nabb palasi kotikaupunkiinsa Raumalta Lukon A:ssa vietetyn kauden jälkeen. Alkukausi meni jännittäessä, mutta loppukaudesta Nabb alkoi taistella kaukalossa omilla aseillaan, jotka ovat nopeus ja taito. Alkukaudella mies säväytti myös kiekottomia taitojaan, kun antoi muutaman todella kovan taklauksen. Kohokohtana puolet isomman Marko Fromin torppaus.

Hattutemppu Kirkkonummen Salamoita vastaan näytti, että maalien tekeminen on edelleen verissä. Otteet alle 20-vuotiaiden kevät turnauksessa Pietarissa oli menestys. Sport-fanit odottavat innoissaan Nabbin otteita ensi kaudella.

94 Teemu Kuusisto A+, Katso tilastot.

Tilastot: 44 35+20=55 +22 48min / playoff 5 1+4=5 +1 0min

Piste- ja maalipörssin voittaja Teemu Kuusisto ei jättänyt yhtään Mestis-katsojaa tällä kaudella kylmäksi. Vastaavaa maalintekohalua, haastamista, laukomista ja röyhkeyttä ei allekirjoittaneet ole nähneet pitkään aikaan Vaasassa. Kuusiston maalintekovimmaa ei vähentänyt edes se, että loukkaantumisten takia miehet vaihtuivat rinnalla.

Kuusisto iski maaleja joka paikasta. Vanha Mestis-ennätys, 30 maalia, rikkoutui viidellä osumalla.

Ainoa kuivakausi sattui runkosarjan loppuun ja playoffeihin. Playoffseissa Kuusistolla oli paikkoja, vaikka muille jakaa, mutta ei uponnut. Vasta neljäs puolivälieräkamppailu toi muutoksen, kun Kuusisto siirsi ratkaisun viidenteen peliin iskemällä ottelun ainoan osuman.


Muut

45 Patrik Westerback ei arvosteltu.

Tilastot: 13 0+13=13 -1 20min / playoff 0

Paikallinen Vapahtaja ei polvivammojen vuoksi pelannut yhtään harjoitusottelua. Kausi lähti nihkeästi liikkeelle ja muutaman pelin jälkeen Westerback uupuikin kokoonpanosta useasti. Polvivamma äityi niin pahaksi, että juonikas sentteri ilmoitti jo lopettavansa uransa.

Joulutauolla lepäilyn jälkeen Westerback ilmestyi Sportin harjoituksiin. Polvi tuntui kestävän ja paluu kokoonpanoon varmistui. Samaan aikaan palasi myös Markus Jämsä Lukosta ja kaksikon yhteispeli alkoi taas sujua.

Westerbackin peli alkoi näyttää jo todella hyvältä, kun taas epäonnen soturi näyttäytyi Westerbackille. Ahma-pakki kaatui harmittoman näköisessä tilanteessa Westerbackin jalan päälle ja nilkka murtui. Kausi jäi jälleen kesken.

11 Markus Jämsä ei arvosteltu.

Tilastot: 15 7+3=10 +2 26min / playoff 5 0+2=2 -1 16min

Jämsä palasi jo tutusti Raumalta kesken kauden Vaasaan. Alku sujui mukavasti Westerbackin rinnalla. Westerbackin loukkaannuttua Jämsä jäi jotenkin yksin ja tutut maalit jäivät näkemättä.

Jämsä oli ollut koko alkukauden sivussa nivusvamman takia ja senkin takia miehen liike ei ollut ihan parhaimmillaan.

Dusan Halloun ei arvosteltu.

Tilastot: 21 2+2=4 -6 66min

Tsekkiläinen fysiikka ihme Dusan Halloun tuli Sportin kokoonpanoon ylimääräisenä pelaajana kauden kynnyksellä. Hallounilla oli kaikki ominaisuudet tehdä paljon maaleja Mestiksessä, mutta vikkelä liikkeinen laituri arkaili turhaan ja pakoili vastuuta. Halloun pelasi lopulta kymmenen peliä Sportissa tehoilla 1+2=3. Lopulta laituri päätti kautensa Hyvinkään Ahmoissa.

Mikko Mäenpää ei arvosteltu.

Tilastot: 2 1+0=1 -1 0min / playoff 0

Mikko Mäenpää oli lainalla Jypistä kaksi ottelua Sportin puolustajapulan aikaan. Pirteästi esiintynyt puolustaja iski maalin Jukureita vastaan. Laina päättyi ennen aikojaan, kun Jyp tarvitsi apua niin ikään loukkaantumisten takia.

Sami Tuominen ei arvosteltu.

Tilastot: 2 0+1=1 +3 2min / playoff 0

Sami Tuominen sai Sportiin kauden avauksen alla kahden kuukauden sopimuksen. Oletusarvoltaan heikko pelaaja vakuutti puolustuksessa kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Kahden ottelun jälkeen isokokoinen puolustaja johti Sportin tehopörssiä.

Tuominen sai kahden ottelun jälkeen tarjouksen Italiasta ja Sport ei halunnut pidätellä pelaajaa, joka ei kuulunut Sportin suunnitelmiin pitkällä tähtäimellä.

Matthieu Descoteaux ei arvosteltu.

Tilastot: 6 0+1=1 +2 35min / playoff 0

Tapparassa alkukaudella flopannut Descoteaux tuli Sportiin paikkaamaan, niin kuin moni muu, loukkaantumisia. Odotukset eivät olleet korkealla ja Descoteaux ei häikäissyt. Maalinedustalla alivoimalla mies oli elementissään, mutta silti suurimmaksi meriitiksi jäi vahingossa neck lockiin napattu linjatuomari. Matka jatkui Sportista Saksan kautta Italiaan.

Jussi Heikkinen ei arvosteltu.

Tilastot: 5 0+1=1 +1 14min / playoff 0

Sport-kasvatti Jussi Heikkinen kävi Vaasassa lainalla viiden ottelun verran. Puolustuspelaamisessa kehittynyt Heikkinen palasi Lahteen ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

3 Teemu Viemerö ei arvosteltu.

Tilastot: 6 0+1=1 18min 0 / playoff 0

Sportin kiekottomaan osastoon kuuluva Viemerö oli yksi monista vaasalaispelureista joiden kausi meni kokonaan mönkään loukkaantumisten vuoksi. Alkukaudella muutamassa pelissä pelannut Viemerö ei pelillisesti kuulunut Sportin tärkeimpiin miehiin, mutta rooli kiekottomana kovanaamana on ainakin yleisön mieleen. Kauden päätti rannevamman jälkeen tullut polvivamma, joka lopulta vaati puukkoa.

Niissä muutamassa pelissä mitä Viemerö pelasi, oli hän takuuvarma itsensä. Hanskatkin putosivat kerran, mutta linjatuomarit ehtivät Red Armyn harmiksi väliin.

5 Miika Jämsä ei arvosteltu.

Tilastot: 5 0+0=0 +1 10min / playoff 5 1+1=2 +4 2min

Joukkueen kapteenin rikkonainen ura sai jatkoa jo ennen kauden alkua, kun salibandyharjoitteessa hajosi polvi. Pitkään oli epävarmaa jatkuuko isokokoisen puolustajan ura ollenkaan. Kenneth Westerbackin ja Jari Kiviniemen poistuttua taka-alalle valmennuksesta Jämsä liittyi Mikko Mannerin ja Jukka Sepon avuksi.

Jämsä pelasi runkosarjassa viisi peliä ja koko kauden pelaamattomuus näkyi niissä karusti. Jämsän peluuttaminen ja pelinkuntoon saaminen oli kuitenkin valmennusjohdolta hieno oivallus, sillä pikku hiljaa, tulostenkin kustannuksella, Jämsän pelivire alkoi löytyä.

Playoffseissa Jämsä olikin jo sitten lähellä omaa itseään. Liike oli tietysti jähmeämpää kuin parhaimpina päivinä. Pelisilmän ja kokemuksen ansioista Jämsä nousi joukkueen tärkeimmiksi pelaajiksi playoffseissa. Varsinkin Jämsän hyökkäyspään pelaaminen oli totutun vaarallista. Mikä tärkeintä Miika Jämsä pystyy jatkamaan uraansa kiekkoilijana.

Johnny Martin ei arvosteltu.

Tilastot: 7 0+0=0 0 14min / playoff 0

Sportin 1987 syntynyt oma kasvatti Johnny Martin pelasi edustusjoukkueessa seitsemässä ottelussa. Kiekottomassa roolissa kypsät esitykset tehnyt Martin voi olla tulevaisuuden Jari Kiviniemi Sportille.

Oskar Osala ei arvosteltu.

Tilastot: 5 0+0=0 -4 0min / playoff 0

Oskar Osala teki debyyttinsä edustusjoukkueessa jo 15-vuotiaana. Martinia kiekollisempi pelaaja ei onnistunut yhtä hyvin.

Yllä olevien pelaajien lisäksi Sportissa pelasivat kauden aikana Janne Suominen (1 peli), Juho Autio (1 peli), Henri Hietaharju (2 peliä).

» Lähetä palautetta toimitukselle