Mielipide

Pelaajakartta: Jokerit

LIIGA / Kolumni
Jokerit lähtee alkavaan kauteen suhteellisin pienin muutoksin. Joukkue on nyt ensimmäistä kertaa täysin Jarmo Kekäläisen rakentama, ja se näkyy myös pelaajavalinnoissa. Kekäläinen on yhdessä päävalmentaja Erkka Westerlundin kanssa rakentanut joukkueen, joka koostuu taidosta, työteliäisyydestä ja joukkuepelaamisesta.

Jokerien pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei olla aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.

Eniten muutoksia joukkueessa on kokenut maalivahtiosasto. Kesken viime kauden ykkösmaalivahdin tontille hankittu Jan Lasak siirtyi KHL-seura Amur Habarovskiin. Viime kaudella Lasakin varjoon jäänyt Mika Järvinen vaihtoi myös maisemaa ja siirtyi HPK:hon.

Täksi kaudeksi ykkösmaalivahdiksi Helsingin kirkkaisiin valoihin hankittiin Ässissä viime kaudet torjunut Eero Kilpeläinen. Kilpeläiselle on tarjolla suuri rooli, sillä Frans Tuohimaa ja Zoltán Hetényi eivät ole vielä täysin valmiita liigaympyröihin. Vaikka Kilpeläisen otteet eivät ole harjoitusotteluissa vakuuttaneet, on hän silti liigatasolle huippuluokan maalivahti.

Kilpeläisen takana käydään mielenkiintoista taistelua, kun A-junioreiden viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Tuohimaa ja Unkarin maajoukkuevahti Hetényi taistelevat kakkosvahdin roolista. Molemmat pelasivat harjoitusotteluissa vaihtelevasti, mutta Tuohimaan eleetön torjuntatyyli näytti valmiimmalta liigakaukaloihin kuin Hetényin hasekmainen säntäily.

Keskikaistalla tungosta

Vaikka Jokerit menetti kultaleijona Petteri Nokelaisen, on sillä silti kasassa todella kova sentterinelikko. Jo viime kaudella joukkueessa hetken viihtynyt Ilari Filppula on palannut AHL-visiitiltään, ja on jokerihyökkäyksen kiistaton ykkössentteri. Filppulan otteissa näkyy selvästi AHL-vuoden tuoma iskunkestävyys, ja hän on harjoitusotteluissa jaellut jopa muutamia hyviä taklauksia.

Toinen kesän suurista hankinnoista on Riku Hahl, jolla on kokemusta niin NHL:stä kuin maajoukkueestakin. Keskushyökkääjä tuo joukkueeseen kokemusta sekä asennetta, ja hän pelaa todennäköisesti kolmoskentän keskellä. Hahl on hyvä kahden suunnan pelaaja, ja hän pystyy pelaamaan alivoimalla isoja minuutteja.

Nelosketjun keskellä häärii viime kaudella Pelicansista hankittu Henri Heino. Heino kuuluu liigatasolla haalarimiesten eliittiin, ja lahtelainen on parhaimmillaan vastustajien tähtipelaajien pimentämisessä.

Kakkosketjun keskellä jatkaa hyvän tulokaskauden pelannut Antti Kerälä. Kerälällä on edessään toisen kauden kova koitos, mutta ainakin harjoitusotteluissa miehen peli on Teemu Pulkkisen ja Janne Lahden keskellä näyttänyt hyvältä. Kerälän suurin ongelma hyökkäyspäässä on ajoittainen ylipelaaminen. Kerälällä on hyvä laukaus, mutta taiteilijasielu yrittää siitä huolimatta usein hakea syöttöä avoimestakin paikasta.

Viime kaudella kootun kakkosketjun peli on alkanut pienen alkukankeuden jälkeen löytää jälleen yhteisen sävelen, joten ainakin Pulkkinen ja Lahti ovat pistepörssissä korkealla myös tällä kaudella.

Neljän varsinaisen keskushyökkääjän lisäksi myös ykkösketjun laidassa pelaava Ben Eaves on liigatasolle huippusentteri. Westerlundin kuvioissa jenkki pelaa kuitenkin laidassa ja muodostaa Filppulan kanssa yhden liigan vaarallisimmista tutkapareista.

Alemmissa ketjuissa pelaava Tomi Mäki on myös hyvä aloittaja, joka etenkin alivoimalla saattaa pelata tarvittaessa myös keskellä. Viime kaudella liigassa debytoinut huippulupaus Alexander Ruuttu on junioreissa pelannut keskellä, mutta ainakin vielä tällä kaudella nuorukainen joutunee liigaringissä tyytymään laitahyökkääjän paikkaan.

Ykkösketjun toiseksi laitahyökkääjäksi on tarjolla useampikin pelaaja. Pelipaikalle on ennen kauden alkua soviteltu ainakin uutta tanskalaishankintaa Nichlas Hardtia, entistä SM-liigan maalikuningasta Jani Ritaa ja huippulupaavaa Ruuttua. Westerlundin sanojen mukaan seura kuitenkin etsii vielä yhtä laitahyökkääjää, joka todennäköisesti sijoittuisi juuri ykkösketjun laitaan.

Alempiin ketjuihin riittää yrittäjiä useammankin kentällisen verran. Rita pelaa todennäköisesti vanhan tuttunsa Hahlin laidassa kolmosketjussa. Pelicansista täksi kaudeksi narripaitaan siirtynyt Juhani Tyrväinen on myös vahvasti tyrkyllä Heinon laituriksi neloskenttään. Kun Semir Ben-Amor on loukkaantunut, ottaa Mäki todennäköisesti nelosketjun toisen laidan haltuunsa.

''

Teräväinen on fyysisesti vielä raakile, mutta pojassa on potentiaalia jopa uudeksi Joel Armiaksi.

Kolmosketjun toisen laitahyökkääjän paikasta käydään kova kilpailu. Vahvimmin tällä hetkellä siinä kiinni on Hardt, mutta nuoret juniorit kärkkyvät pelipaikkaa nälkäisinä. Harjoituspeleissä hyvin esiintynyt Eetu Koski on Hardtin jälkeen lähimpänä pelipaikkaa. Fyysisesti lähellä liigatasoa oleva hyökkääjä näytti harjoitusotteluissa hyvää asennetta ja maalintekotahtoa, ja hän sopii pelaajatyypiltään parhaiten kolmosketjun laitaan.

Kolmosketjun laitahyökkääjää miettiessä kannattaa Teuvo Teräväisen nimi laittaa muistiin jo nyt. Muutama päivä ennen liigakauden alkua 17 vuotta täyttävä nuorukainen on osoittanut harjoitusotteluissa pystyvänsä huimiin ratkaisuihin miestenkin tasolla. Teräväinen on fyysisesti vielä raakile, mutta pojassa on potentiaalia jopa uudeksi Joel Armiaksi. Hyvin peliä lukeva laitahyökkääjä aloittaa pelit melko varmasti junioreissa, mutta loukkaantumisten sattuessa saa nuorukainen varmasti jossain vaiheessa kautta tilaisuutensa.

Ykköspakki puuttuu

Puolustuksen johtohahmona häärii edelleen joukkueen kapteeni Ossi Väänänen. Vahva oman pää luutija ei kuitenkaan ole kiekollisilta taidoiltaan ykköspakin edellyttämällä tasolla. Lisää kiekollista osaamista joukkueeseen hankittiin Turusta, kun Markus Nordlund liittyi joukkueeseen.

Viime kaudella puolustajien maalipörssin voittanut Nordlund on kuitenkin harjoitusotteluissa ollut todella flegmaattinen, eikä miehestä ole joukkueen ykköspakiksi. Nordlundin pelaamisen taso on ennen kauden alkua kysymysmerkki, ja se voi olla mitä tahansa surkeasta loistavaan. Turkulaispakilla on hyvä lyöntilaukaus, jolle on käyttöä etenkin ylivoimalla, mutta puolustuspäässä hän on usein täysin tuuliajolla.


Karistaako Markus Nordlund flegmaattisuuden otteistaan ennen kauden alkua?
Teemu Eirtovaara - http://eirten.kuvat.fi

Ykköspakin viittaa sovitellaankin jo muutaman harjoitusottelun jälkeen hieman yllättäen nuorelle John Klinbergille. Ruotsista hankittu nuori lupaus on osoittanut harjoitusotteluissa hyvää kiekollista osaamista, mutta miehen fyysisyyden puute rajoittaa otteita etenkin puolustuspäässä. Kiekollisena rightin puolen pelaaja on kuitenkin todella lahjakas, ja hänellä on eväitä läpimurtoon SM-liigassa.

Klinbergin lisäksi kiekollisuutta puolustuksessa edustavat Jeremy Dehner ja Teemu Eronen. Kaksikossa olisi eväitä todella hyviksi kiekollisiksi puolustajiksi, mutta huono laukaus rajoittaa molempien hyökkäyspeliä. Antti-Jussi Niemen peli hidastuu vuosi vuodelta, ja konkari ei ole enää entisvuosien vireessä. Niemi pelaa hyvin silloin kun häntä ei huomaa, mutta valitettavan usein hänet näkee jäähyaitiossa.

Niemen lisäksi nuoret Nico Manelius ja Tommi Kivistö koettavat pitää huolen oman pään puhtaudesta. Kivistö on saanut kesän aikana otteisiinsa lisää fyysisyyttä, ja hän nousee todennäköisesti jo tällä kaudella Niemen ohi puolustuksen hierarkiassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös