Mielipide

Pasilasta uusi portti itään?

KHL / Kolumni
Alkavan kauden kuumin suomalainen kiekkoperuna sisältää sanat Jokerit ja KHL. Niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Mitä annettavaa KHL:llä on?

Jokereiden uuden venäläisomistajan Roman Rotenbergin maalaama visio koko Suomen joukkueesta on kiehtova, mutta käytännössä vain tyhjiä sanoja.

Pelkästään Helsingissäkin jakautuminen puolesta ja vastaan on erittäin vahva. Miten fanien asenteet yhtäkkiä kääntyisivät keltapunaisten tueksi?

Jokaisella tuntuu kuitenkin olevan mielipide Jokereista. On vaikea tehtävä puhua alkavasta kiekkokaudesta ilman, että Jokerit nousisi esiin.

Aktiivinen kahvipöytäkeskustelu sataa suoraan Areenakuja 1:ssä sijaitsevan Jokerit-toimiston laariin. Tasaiseen tahtiin tippuneet uutiset ja julkaisut tulevan kauden suunnitelmista pitävät keskustelua yllä.

Jokerit on tekemässä historiallisesti merkittävää liikettä, joka tuo parhaimmillaan paljon hyvää suomalaiseen (kiekko-)kulttuuriin.

Ennakkomarkkinointi täyttää kansainväliset standardit, organisaation ammattitaidottomuuteen menestys ei kaadu.

Pasilaan avautunut linkki itään on merkittävä verkostoitumiskanava myös talouskurimuksessa painivalle Suomen elinkeinoelämälle. Venäjässä on tämänhetkisistä jännitteistä huolimatta valtava potentiaali. Asetelma on tuonut Jokereille ennätysmäärän yhteistyökumppaneita. Uskoa positiiviseen näkyvyyteen riittää riskeistä huolimatta.

Kääntöpuolena KHL linkittää Jokerit vahvasti kansainväliseen politiikkaan. Oligarkkien ruplien voimin pyörivä kiekkoliiga antaa itsestään horjuvan ja äkkipikaisen kuvan, joten riskit jatkuvuudesta ovat todellisia.

Lisäksi keskimääräinen jääkiekon ystävä tuntee ehkä KHL-seurat nimeltä, mutta seurojen identiteetit ja kulttuurit ovat vielä pimennossa. Tämä tuo oman haasteensa marraskuisen kotiottelun houkuttelevuuteen.

Yleiset asenteet itäistä naapuriamme kohtaan ovat tiukassa, siksi KHL-tulokkaan "Tehtävä idässä" on merkittävä myös yhteiskunnallisen avoimuuden kannalta.

Kun jättää poliittiset näkökulmat taustalle, KHL:ssä pelataan mantereen laadukkainta jääkiekkoa.

Suomalaisella kiekkokansalle on aukeamassa elämänsä tilaisuus tutustua Itä-Euroopan kiekkokulttuureihin lähempää kuin koskaan aiemmin.

Syyskuun seitsemän ensimmäistä kotiottelua määrittävät askelmerkit kunnianhimoisen projektin onnistumiselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös