Mielipide

Parittelu täyteen vauhtiin! Play-off rintama lähestyy! Varma kevään merkki!

LIIGA / Kolumni
SM (Surutta Mailalla) -liigan runkosarja on ohi. Homma säilytti mielenkiintonsa viime metreille saakka. Kaksi viimeistä play-offaajaa, ja näiden vastustajat ratkesivat vasta sunnuntain päätöskierroksella. Hienosti pelannut, liigan pienimmän pelaajabudjetin joukkue, JYP, jätettiin tylysti rannalle.

Viimeinen putoaja saa sympatiani, mutta totuus on, että loppupeleihin selvinneet Ilves ja Blues tulevat tarjoamaan kärkikaksikolle kovemman vastuksen kuin mihin Nykäskylän ihmeet olisivat kyenneet. Puolivälierien parikaksikot ovat mielenkiintoisia: Ilves ja Blues voivat viimeisinä mukaanhuolittuina molemmat mennä vaikka hamaan loppuun saakka. Tsekataampas hommat kaikkien osalta. Jos aiot jännittää katsomossa pleijareiden ekan rundin ajan, voi olla viisaampaa jättää loput lukematta.

Tappara - Blues

Kerrassaan mielenkiintoinen kaksikko. Tampereen suunnassa lienee kiitelty Taivaanisää siitä, ettei Ilves kävele vastaan heti ensimmäisellä kierroksella. Blues ei tosin ole yhtään Ilvestä kevyempi vastus.

Tapparan kone on jauhanut pahemmin yskimättä halki pitkän ja synkeän runkosarjan. Pärjätäänkö pleijareissa tasaisen vauhdin taulukolla hyvää tulosta tekevillä eväillä? Epäilen vahvasti että ei pärjätä. Blues on täynnä värikkäitä, persoonallisia ja taitavia pelaajia. Tappara on joukkue sanan varsinaisessa merkitysksessä, oikeastaan turhankin yhtenäinen, jopa kaavamainen. Blues on ennemminkin artistiryhmä kuin joukkue. Blues muuttuu joukkueeksi pleijareiden alkaessa ja tulee vaikeuttamaan vakavasti Tapparan etenemismahdollisuuksia. Jan Caloun on edelleen liigan paras maalintekijä ja Bluesin koko joukkue tulee nostamaan tasoaan kun tosipelit alkavat. Tappara on enemmän harmaata massaa, jossa johtajuus ja profiilipelaajien taso ja määrä ei pärjää Bluesille. Jos harrastaisin vedonlyöntiä, löisin roponi likoon espoolaisten puolesta.

Pelaaja, jonka henkilökohtaisella onnistumisella on suurin merkitys lopputulokseen, suuntaan tai toiseen (PJHOOSMLSTT): Jan Caloun

HPK - Ilves

Tähän pariskuntaan pätee pitkälti samat faktat kuin edelliseen. David Nemirovski on paras kesken kauden tehty hankinta ja Ilves suosikki. Johtajuus, persoonallisuus ja kokemus ovat Ilveksessä huomattavasti paremmalla tolalla kuin hämeenlinnalaisten virkaveljien piirissä. Jos HPK:n vauhtikone ei lähde jauhamaan maaleja alusta lähtien vie kokeneempi, voimakkaampi ja värikkäämpi tamperelaisjoukkue sarjan, eikä siihen välttämättä tarvita edes kaikkea viittä mahdollista peliä. HPK on SM-liigan virallinen kiusanhenki. Isommille saa aina välillä laittaa kampoihin, eihän liiga muuten mielenkiintoisena pysyisi. Mestaruus hämeenlinnalaisilta on kuitenkin kielletty hedelmä. Kevään mestarijoukkue ei siis pelannut tämänkään kauden kotiottelujaan Rinkelimäellä. HPK:n akilleen kantapää on samassa jalassa kuin Tapparalla. Hyviksi havaitut aseet runkosarjassa eivät toimi yhtä hyvin pleijareissa, ne on pojat eri pelejä ne.

PJHOOSMLSTT: David Nemirovsky

Jokerit - Kärpät

Viime pelien alisuorittajat kohtaavat päivän muita aikaisemmin. Voitaisiinko viimeaikaisten pelien perusteella puhua ensimäisen play-off-kierroksen ja kevään jumbofinaalin yhdistelmästä? No, mikä ettei.

Tämä sarja näyttää jälleen niin selkeästi Jokerien heiniltä että aivan naurattaa. Jos Tim Thomas innostuu pelaamaan, voi Kärpät laittaa jonkin verran kampoihin. Jokerit alkaa muutaman viikon tauon jälkeen pelaamaan jälleen tuloksesta, unohtaen kaikenmaailman hienot kokeilut ja teoriat joilla joukkuetta on kiva sekoittaa. Kun katsoo jengejä paperilla, ei kertakaikkiaan mikään puolla Kärppien mahdollisuuksia jatkoonpääsyn suhteen. Jokerit vie kaikkien todennäköisyysfaktoreiden mukaan homman puhtaasti 3 - 0.

Vaan kuinka käy? Menevätkö Jokerikädet lukkoon ratkaisevalla hetkellä? Jos homma takkuaa kaksi ensimmäistä erää, alkaako kaukalosta kuulua mailanvarsien rusahtelua kovan puristuksen seurauksena. Mailanvarsien rusahteluun on kiva sekoittaa naksahtelevien selkärankojen tasaista pauketta. Jos Kärpät onnistuu jäädyttämään pelin, ja saa pari maalia alkuun, voi homma kääntyä kuinka tahansa. Tässä on jääkiekon hienous ja kirous: huonompikin joukkue voi voittaa, ja tehdä sen vielä useasti. Tällöin huonompi ei tosin ole enää huonompi, vaan parempi.Tästä parista ei lyödä vetoa. Kärpillä ei ole mitään hävittävää, Jokereista ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa samaa. Joukkueella on joka syksy liigaan lähdettäessä vain yksi tavoite: mestaruus.

PJHOOSMLSTT: Tim Thomas

TPS - Pelicans

Tästä parista en ymmärrä yhtään mitään. Ei vaiskaan, mutta älkää tulko ainakaan voittajajoukkueen nimeä etukäteen kyselemään. Kuinka tahansa voi käydä. No, sama taitaa päteä kyllä noihin muihinkin parittelijoihin, joten...

Voittamisen kulttuuri ja perimä kääntänevät sarjan TPS:n eduksi. Toisaalta mikä on turkulaisten maalivahtitilanne? Kuinka Norrenan sormi jaksaa? Kärsivällisellä puolustamisella, josta Pelicans-koutsi Eloranta on tehnyt taidetta, voivat lahtelaiset sinnitellä pitkäänkin. Kun soppaan lisätään kovalla prosentilla tehdyt vastaiskumaalit ja ripaus onnea ovat pussileuat pitkällä. Pitkin hampain suostuisin laittamaan senttiseni likoon turkulaisten puolesta, jos siis vetoa löisin.

PJHOOSMLSTT: Kai Nurminen

Hyvä soppa

Play-offien puolivälieräkierroksesta tulee jännittävä, mielenkiintoinen ja yllätyksellinen. Kasassa on vuosikausiin hienoin keitos mitä on kasaan saatu. Mitäs sanoisitte jos Tappara, HPK, Jokerit jas TPS eivät olisi mukana enää välierävaiheessa? Kyllä meillä olisi mukavaa. Tuo vaihtoehto ei ole edes kovin epätodennäköinen.

Yhtä suosikkia on paha, very baaad, mennä nimeämään. Sanottakoon kuitenkin että nyt kun Bluesissa ei jostain syystä onnistuttu tällä kertaa ryssimään yhtä liigan kalleimista jengeistä pleijareiden ulkopuolelle, saatetaan tuolla joukkueella mennä vielä pitkälle.

Pitäkää hatuistanne kiinni. Pian lähdetään.

että sikäli...

Lapanen

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös