Mielipide

Paranee kuin viini vanhetessaan

NHL / Kolumni
Moni kiekkotietäjä on joutunut pyörtämään puheensa Ken Hitchcockin suhteen. Kokenut kiekkomies on osoittanut olevansa edelleen kovan luokan tekijä NHL-valmentajien keskuudessa. Pelissä tapahtuneet muutokset eivät ole suistaneet konkaria kehityksen kelkasta.

St.Louis Bluesin alkukausi oli todellinen kujanjuoksu. Umpikujaan ajautunut tilanne ratkaistiin perinteisellä tavalla. Päävalmentajan vaihdolla haettiin nopeaa suunnanmuutosta.

Marraskuun 8.päivään ajoittunut vallanvaihto toi St.Louisiin kokeneen kiekkomiehen. Ken Hitchcockin valinta yllätti monet kiekkoasiantuntijat. Jo uransa ehtoopuolelle tuomittu kanadalainen nousi tuhkasta kuin Egyptin mytologiasta tuttu Feenikslintu.

Silminnäkijähavaintoja

Ken Hitchcock täyttää 60 vuotta kuluvan kuukauden 17.päivä. Hän kuuluu harvalukuisten NHL-valmentajien joukkoon. Tällä hetkellä liigassa toimivista päävalmentajista vain kuusi on 55-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Harmaantuneen konkarin persoona on aina kiinnostanut minua. Pyysin St.Louisissa asuvaa ystävääni Ryan Johnsonia välittämään näköhavaintoja Hitchcockin tämänhetkisestä valmennustyylistä. Ryanilla on kausikortti Scottrade Centeriin. Ystäväni on pitkän linjan kiekkomies, jonka intohimoihin kuuluu joukkueiden pelitaktiikoiden avaaminen.

Ryan toteutti toiveeni 25.11. pelatussa ottelussa, jossa Bluesin vieraana oli Calgary Flames. Ottelu päättyi kotijoukkueen 2-0-voittoon. Scottrade Centerin lehtereillä olleet 19150 katsojaa näkivät tasaisen ja hyvätasoisen kohtaamisen, joka ratkesi Bluesin tehokkaampaan viimeistelyyn ja maalivahti Brian Elliottin huippuvireeseen.

Ken Hitchcock oli kotijoukkueen vaihtoaitiossa oma itsensä. Hän oli äänessä tarpeen mukaan jakaen käsimerkeillä vahvistettuja ohjeitaan erityisesti joukkueensa nuorimmille pelaajille. Hitchcock ei ottanut ottelun aikana liian isoa roolia. Hän antoi joukkueelleen työrauhan.

Ryan näki Hitchcockin läsnäolossa penkin takana rauhoittavan vaikutuksen. Bluesin pelaajat vaikuttivat seesteisiltä. Joukkue oli keskittyneen ja levollisen oloinen.

Karisma

Blues on kuin uusi joukkue Hitchcockin alaisuudessa. Se on voittanut viimeisistä 12 ottelustaan kahdeksan. Kyseisen ajanjakson voittoprosentti on liigan toiseksi paras. Ennen viime yönä pelattua Chicago-ottelua Blues oli päästänyt vähiten maaleja viimeisten 12 ottelunsa aikana. Joukkue oli itse tehnyt tuona aikana 2,45 maalia ottelua kohti. Bluesin maalivahdit Brian Elliott ja Jaroslav Halak ovat koonneet puhuttelevan yhteistorjuntaprosentin – 95,2 – Hitchcockin valtaannousun jälkeen.


Jason Arnott kuuluu St.Louis Bluesin tärkeimpiin pelillisiin johtajiin.

Päävalmentajan vaihtuminen noudattaa aina samaa säännönmukaisuutta. Muutoksella haetaan uutta nostetta. Pelaajat reagoivat johtajan vaihtumiseen omalla tavallaan. Mitä kollektiivisempi tunnetilan siirtymä on, sen pitkäkestoisempi tulee muutoksen vaikutuksesta.

St.Louisissa pelaajat kokevat Hitchcockin saapumisen motivoivana haasteena. Ilmassa ei ole merkkejä muutoksen väliaikaisuudesta. Kuten odotettua, pelaajat yrittävät ostaa valmentajansa luottamuksen. Jokainen haluaa pelata kovaa ja jalka kaasulla.

Hitchcockin maine tunnetaan. Vuosien saatossa hänen valmentamansa pelaajat ovat kuvailleet harmaantunutta herrasmiestä sekoitukseksi hauskuutta ja pelkoa. Hänen läsnäolollaan on myös rauhoittava vaikutus. Pelaajat varovat visusti joutumasta Hitchcockin identiteetin "väärälle puolelle".

Kokeneella kehäketulla on käytössään salainen ase. Hänen persoonassaan olevaa karismaa on vaikea kyseenalaistaa. Siitä kumpuava kiekkotietämys raivaa pelkällä olemassaolollaan monta näkymätöntä seinää. Kenellä on pokkaa epäillä Hitchcockin sanoja? Kun hän päättää erikoistilanteen pelistrategiasta, kuka uskaltaa asettua poikkiteloin? Ei kovin moni.

Modernia kiekkoilua

Kun Hitchcock otti Bluesin päävalmentajuuden, uskottiin hänen vannovan puolustusvoittoisen pelityylin nimeen. Hänen maineensa vanhanaikaisen puolustuspelin puolestapuhujana tunnetaan. Dallas Starsin Stanley Cup-voitto keväällä 1999 oli pitkälti hyvin organisoidun puolustuspaletin sinetöimä.

Kehäkettu yllätti asiantuntijat. Hänen Bluesinsa onkin pelannut modernia nykykiekkoa. Kaukalossa nähdään asennetta ja liikettä. Pelaajat blokkaavat laukauksia ja ajavat vastustajan maalille kovien maalien toivossa. Blues ei keskity pelkästään puolustamiseen. Pelaajat reagoivat aktiivisesti pelitilanteiden aaltomaisuuteen ja säntäävät nopeasti organisoituihin vastahyökkäyksiin.

Bluesin pelin selkärankana on intensiivisyys. Nuoret pelaajat saavat aiempaa enemmän vastuuta. He pelaavat ennakkoluulottomasti vahvalla itseluottamuksella. Jo ehtoopuolen veteraaneiksi tuomitut Jason Arnott ja Jamie Langenbrunner tuovat kaukaloon energiaa, jonka olemassaolo ehdittiin jo kieltää.

Hitchcock suosii kovatempoista peliä. Joukkue pelaa erittäin lyhyillä vaihtoväleillä. Ennen Chicago-kamppailua pelatuissa 11 ottelussa Blues teki ällistyttävät 4776 vaihtoa. Se merkitsee 434 vaihtoa ottelua kohden. Lukema on eniten NHL:ssä. Statistiikassa seuraavana oleva Vancouver Canucks on tehnyt 21 vaihtoa Bluesia vähemmän.

Hitchcock peluuttaa koko rosteriaan. Neljän hyökkäysketjun käyttö mahdollistaa kollektiivisen tunnetilan synnyn. Jokainen pelaaja saa tuoda esiin oman merkityksensä. Lyhyet vaihdot mahdollistavat nopean ja volyymiltaan kattavan energiamäärän esilletuomisen.

Tasaisesti jaettu peliaika palvelee joukkuetta kauaskantoisella tavalla. Pelaajat pysyvät vireessä, hereillä ja terävinä. Samalla luodaan suojapanssari loukkaantumisia vastaan. Väistämättä eteen tulevia aukkoja on helpompi täyttää pelituntumaa omaavilla paikkaajilla.

Uusi kevät

St.Louis Bluesin loppukausi ei tule olemaan pelkkää riemumarssia. Edessä on vuorollaan makeita voittoja ja katkeria tappioita. On epärealistista odottaa pitkiä voittoputkia. Sen sijaan olemassaolevan voittavan trendin säilyttäminen on joukkueen omissa käsissä.

St.Louisissa asuva ystäväni tunnustautuu raskaan rockin ystäväksi. Hän on tyytyväinen Hitchcockin saapumisen jälkeiseen aikaan. Muistan Ryanin taipumukset kielikuvien käyttöön. Hän näkee Hitchcockin Bluesin tuovan kaukaloon raskaan rockin sanansaattajana tunnetun Metallican identiteetin.

Ken Hitchcock on luonut nahkansa. Hän on kokenut ammatillisen reinkarnaation. Penkin takana on yhä tilaa kypsälle ja älykkäälle herrasmiehelle, jolla on takataskussaan puhutteleva CV – yli 600 NHL-voittoa.

Moderni nykykiekkoilu ei ole onnistunut tekemään Hitchcockista fossiilia. Kaukaloiden konkari ei ole pudonnut kehityksen kelkasta. Ken Hitchcock palasi kehiin levänneenä ja valmiina.

» Lähetä palautetta toimitukselle