Mielipide

Paré on TPS:lle enemmän kuin pelkkä hankinta

LIIGA / Kolumni
Francis Paré pelasi Turussa kaudella 2013-14 vain 30 ottelua. Miten on mahdollista, että kahden vuoden tauon jälkeen TPS:ään palanneella kanadalaisella on jo nyt niin mustavalkoinen sydän?

Kävin sunnuntaina TPS:n ulkojäätapahtumassa Turun Parkin kentällä. Aistin ilmapiiriä, joka vaikutti pienestä pakkasen kirpeydestä huolimatta positiiviselta. Perimmäinen syy visiittiini oli kuitenkin paikallisen Palloseuran tuorein pelaajahankinta, sillä Francis Paré oli ensimmäistä kertaa jäällä uuden joukkueensa mukana.

Vaihdoin sanoja 28-vuotiaan kanadalaishyökkääjän kanssa ulkojäiden päätyttyä. Paré oli puhuessaan aito, ja hänen olemuksestaan ja vastauksistaan huokui levollisuuden ohella vilpitön ilo. Kaikesta pystyi päättelemään, että mies oikeasti halusi palata juuri Turkuun ja TPS:ään.

Pari vuotta sitten kiekkopiireissä huhuttiin, että organisaatio halusi päästä Parésta eroon syystä tai toisesta. Oli jopa puhetta, että hyökkääjä olisi ollut jonkin sortin syöpä pukukopissa. Huhut voitaneen nyt kumota, sillä miksi kukaan ylipäänsä hankkisi syöpäläistä takaisin?

Kaiken viime päivinä tapahtuneen valossa on vaikea uskoa, että näillä huhuilla olisi mitään totuuspohjaa. Parén läsnäololla näytti olevan pikemminkin hyvä vaikutus ympärillä käyskennelleisiin ihmisiin. TPS:n kapteeni Tomi Kallio on ehtinyt luonnehtia uutta pelikaveriaan nöyräksi joukkuepelaajaksi.

Tällainen kuvaus ei luo käsitystä ilmapiirin myrkyttäjästä. On totta, että pari kautta sitten turkulaisjoukkueella meni erittäin huonosti, eikä Parékaan joka pelissä suoriutunut moitteitta puolustusvelvoitteistaan. TPS on kuitenkin muuttunut merkittävästi sitten Parén aiemman vierailun, ja olosuhteet ovat tällä kertaa aivan erilaiset.

Paré pelasi Turussa vain 30 ottelua, kunnes Liigan pistepörssin kärkipaikkaa hallussaan pitänyt kanukki myytiin kesken kauden Magnitogorskiin. Hän voitti Gagarin Cupin ja vaihtoi sittemmin kahdesti seuraa: Metallurg vaihtui Traktor Tšeljabinskiin, ja takaisin Suomeen ja TPS:ään Paré siirtyi lopulta Slovan Bratislavasta.

Slovanin sopimuspelaajana ollessaan Paré antoi kanadalaismedialle ylistäviä kommentteja Turusta ja TPS:stä. Hyökkääjä kertoi, että tekisi sopimuksen TPS:n kanssa ja palaisi Turkuun vaikka heti, mikäli se olisi jonain päivänä mahdollista. Kun peliaika alkoi olla slovakialaisseurassa kortilla, Paré yhdistettiin heti spekulaatioissa Turun Palloseuraan.

Paré on nyt palannut Turkuun. Tultuaan takaisin hän on kertonut kaivanneensa oikeastaan kaikkea kaupungissa. Jos ei tietäisi, että TPS:n hankinta on puolikkaan kauden pari vuotta sitten Turussa pelannut kanadalaishyökkääjä, voisi hyvin luulla, että paluumuuttaja olisi kotiin palaava messiaaninen seuraikoni.

Miten Quebecissä syntyneestä Francis Parésta tuli niin lyhyessä ajassa turkulaisempi kuin turkulaiset itse?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös