Mielipide

Pärnänen: Mestis-seurat, lopettakaa se kitiseminen

MESTIS / Kolumni

Julkisessa jääkiekkokeskustelussa on puhuttu viime aikoina paljon Liigan ja Mestiksen välisestä suhteesta. On kirjoitettu avoin kirje, puhuttu kaverikartellista ja ihmetelty osana keskustelua, miksi keskustelua ei käydä.

Tämänhetkisellä keskustelulla on muutama leimallinen piirre. Sitä käyvät lähinnä Mestis-seurojen edustajat journalistisessa mediassa ja Mestis-seurojen kannattajat sosiaalisessa mediassa. Useimmiten Mestiksen suurimpien seurojen edustajat ja kannattajat, eivät niinkään Lempäälän Kisan, Heinolan Peliittojen tai Rovaniemen Kiekon. Sitä eivät käy myöskään he, jotka asioista todella päättävät eli Jääkiekon SM-liiga Oy:n edustajat ja Suomen jääkiekkoliiton johto.

Ja tärkeimpänä piirteenä: puheenvuorot ovat kitinää. Hätähuutoja ja ärtymystä. Niissä todetaan kerta toisensa jälkeen, että miesten jääkiekon korkeimpien suomalaisten sarjatasojen välinen suhde ei ole ideaali ja Liigan alapuolella voidaan huonosti. Toisto on toki perinteisesti hyvä tehokeino, mutta jos ei halua vain inistä, vaan olla aidosti mukana rakentamassa tulevaisuutta, tulisi esittää pohdittuja ja perusteltuja korjausehdotuksia. On yleisesti tunnustettua, että tilanne ei ole hyvä. Se tiedetään. Mitä ei tiedetä, on se, mitä muutetaan ja kuinka edetään. Olisiko kenelläkään tarjota siihen mitään?

Mestis-väellä on myös tapana suunnata kritiikkinsä väärään osoitteeseen, Liigan talvisin ainoastaan lisäpatterien avulla lämpimään keskustoimistoon Helsingin Itä-Pasilaan. Vaikka kuinka vikisisi, siellä ajatellaan lähtökohtaisesti Liiga-seuroja, ei Mestis-seuroja. Mestis on Jääkiekkoliiton alainen sarja. Oikea osoite on siis pääkaupungin Ilmalan Niemi Center. Sieltä Mestis-väen ideat etenevät, jos etenevät.

Ja kun uudelleensuuntaa sisäistä ja ulkoista vaikutusviestintää, kannattaa aluksi selvittää perinjuurin, millaisilla liikkeillä liitto on 2010-luvulla yrittänyt muuttaa omiensa suuntaa. Mestis on ainakin juhlapuheissa Jääkiekkoliiton ykkössarja – ja Suomi-sarja kai sitten kakkossarja. Nyt Mestis on totaalikuralla, ja Suomi-sarja ehkä vähän vähemmän kuralla. Liikkeet eivät näytä onnistuneen.

Entä kitisevä Mestis-väki itse? Kykeneekö se ottamaan kohtalonsa omiin käsiinsä? Vai vain kitisemään? Sarjan taustayhdistyksen Jääkiekon sarjaseurat ry:n päätöksenteko oli vuosia vuorotellen Liigaan nousseiden seurojen vaikutusvallassa. Ensin Sport, sitten KooKoo ja viimeisimpänä Jukurit. Silloin päätöksissä saattoi välillä painottua kokonaisuuden edun sijaan liigapaikkaa tavoitelleiden etu. Kannattihan Jääkiekon sarjaseurat ry itsekin esimerkiksi liigakarsintojen lopettamista. Syy oli se, että pelkällä lisenssihaulla matka pääsarjaan on lyhyempi kuin urheilullisten karsintojen kanssa. Se oli lueteltujen kolmen nykyisen liigaseuran etu, mutta oliko lopulta sarjan etu puoltaa urheilullisen unelman rikkomista? Viime aikoinahan Mestis on ottanut kehitysaskelia. Sillä on kattava televisiosopimus, joka tuo näkyvyyttä myös Yleisradion suorissa lähetyksissä, viestintätoimisto koordinoimassa ulkoista sekä sisäistä viestintää ja kesällä sarjalle haettiin omaa kaupallista johtajaa – jonka nimeä ei muuten ole sittemmin julkistettu.

Nyt Mestiksen tulisi kasata rivinsä näivettymisongelmansa ratkaisumallien luomiseksi ja edistämiseksi. Vaikka Sarjaseurat on sekalainen seurakunta esimerkiksi suurseura TUTOa, sarjanousija Ketterää ja KHL-Jokerien harjoituspaidoissa pelaavaa Kiekko-Vantaata, siellä ilmeisesti vallitsee jonkinlainen yksimielisyys yhteisestä tavoitteesta.

Liiga avoimeksi -keskustelu on aktivoitunut julkisuudessa nyt, koska Jääkiekkoliiton ja Liigan välinen yhteistyösopimus päättyy kuluvaan kauteen ja uudesta neuvotellaan. Kyse on vaikuttamispyrkimyksistä – halvahkoista sellaisista. Liiga sai vastikään valmiiksi oman uuden toimintastrategiansa, johon kuuluu muun muassa käynnissä oleva työntekijähaku keskustoimistolle. Nykyisessä yhteistyösopimuksessa on optio kaudesta 2018–2019, mutta osapuolet eivät haluaisi turvautua siihen, sillä kaikki tietävät, että suomalainen seurajääkiekko tarvitsee roiman uudistuksen. Nykyisellään jatkaminen ei ole vaihtoehto, eikä myöskään Liigan välitön avautuminen. Vyyhti on paljon tuollaisia monimutkaisempi. Jos tulevaisuuteen haluaa vaikuttaa rakentavasti, sen aika on nyt.

Yhtälö on vaikea, ja yhteistyösopimusneuvottelut ovat jo käynnissä. Silti. Mestis-seurat. Kasatkaa rivinne, pyytäkää Suomi-sarja saman agendan taakse, luokaa kokonaisuuden näkökulmasta pitkän aikavälin realistisia ratkaisumalleja, varmistakaa, että liitto ajaa asiaanne ja aloittakaa lopuksi massiivinen julkisuuskampanja. Jos tämä kaikki on jo tehty, muuttakaa julkisuuskampanjanne tulokulmaa. Lopettakaa se kitiseminen.

Päätoimittajan Pärnänen-palstaa julkaistaan viikoittain. Tekstit eivät ole pääkirjoituksia, mutta ne ovat päätoimittajan näkemyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle