JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30
Mielipide

Oskar Essénin paluu SaPKoon – Kaikki voittavat

MESTIS / Kolumni
Oskar Essén palaa naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa viettämänsä rikkonaisen vuoden jälkeen takaisin oopperakaupunkiin. Ja miksi ei palaisi? Mies kotiutui kahden Savonlinnassa pelaamansa kauden aikana kaupunkiin ja pelasi siellä uransa parhaimmat kaksi vuotta.

Kaudeksi 2009–2010 SaPKoon saapui mielenkiintoinen uusi tuttavuus, 24-vuotias Turun Tovereiden kasvatti, Oskar Essén. Mies oli ehtinyt iästään huolimatta kiertää jo muutaman Mestis-seuran ja edellisellä kaudella hän oli pelannut Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla iskien 29 pelissä tehot 30+31.

Miehestä kierteli myös melko ikäviä huhuja, pidettiin Esséniä ongelmatapauksena ja kynnyskysymys oli, pystyykö mies keskittymään olennaiseen ja jättämään turhat diivailut pois.

Isokokoisella, oikealta ampuvalla, pelaajalla oli kuitenkin kaikki mahdollisuudet kehittyä Mestiksessä tähtiprofiilin maalintekijäksi. Puheet eivät myöskään jääneet pelkiksi puheiksi.

Heti ensimmäisellä kaudellaan Essén muodosti Mestiksen pelätyimmän ykkösnyrkin Ville Eskelisen ja Kalle Konstin kanssa. Valitettavasti miehen kausi katkesi ennen aikojaan olkapäävammaan, mutta mies rukkasi henkilökohtaisen Mestis-piste-ennätyksensä uuteen uskoon iskemällä tehot 17+14 vain 24 pelissä. Ketjukaveri Konsti toki pisti paremmaksi iskemällä 37 kaappia, joka on edelleen Mestiksen maaliennätys.

Essénin ja Eskelisen loukkaantumiset pilasivat kuitenkin SaPKon kauden ja liian paljon ykkösketjunsa varassa ollut savonlinnalaisjoukkue jäi lopulta sijalle kymmenen ja katkerasti pudotuspelien ulkopuolelle.


Tämä on tuttu näky Savonlinnassa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Kauden 2010-2011 alussa Essén haki pelipaikkaa KalPasta, mutta miehen rahkeet eivät vielä riittäneet liigatasolle. Heti KalPa-pestin tyrehdyttyä Essénin agentti jätti SaPKolle tarjouksen, jonka se myös hyväksyi.

Toinen kausi SaPKossa näytti, ettei ensimmäinen kausi Savonlinnassa ollut mikään onnenkantamoinen, vaan mies jatkoi siitä, mihin jäi ennen joulukuista loukkaantumistaan. 49 runkosarjapeliä toivat mukanaan tehot 20+21 ja myös joukkue pelasi hienon runkosarjan napaten jopa kotiedun pudotuspeleihin.

Avauskierrokselle tyssänneen pudotuspelikevään jälkeen Essén tarttui hieman yllättäen Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Asplöven HC:n haaviin. Ruotsissa homma ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista ja Essén pyörähtikin vielä mutkan Norjan pääsarjan Manglerud Starissa, jonka kausi päättyi tippumiseen Norjan pääsarjatasolta.

Nyt 27-vuotias "Talvisalon Kovalchuk" palaa takaisin tuttuihin maisemiin, sinne missä hän nousi suuren, ainakin Mestistä seuraavan yleisön tietoisuuteen. 27-vuotiaalla Essénillä on pelivuosia vielä reilusti edessä ja napakymppikausi Savonlinnassa voisi vielä kerran avata liigaportit. Potentiaalia miehessä on vaikka kuinka paljon.

SaPKo puolestaan saa Essénistä takuuvarman ykkösketjun maalipyssyn, jonka hintalappu on todennäköisesti tippunut rikkonaisen viime kauden jälkeen. Kun koko viime kauden ykkösketjun Konsti–Eskelinen–Toni Hyvärinen liikkeistä ei ole vielä tietoa, vähentää Essénin sopimus varmasti myös stressiä SaPKon toimistolla.

Tässä diilissä ei ole kuin voittajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle