Mielipide

Olli Juolevia on turha tuomita paluustaan Suomeen

LIIGA / Kolumni
TPS ja Vancouver Canucks uutisoivat tahoiltaan, että 19-vuotias puolustaja Olli Juolevi pelaa tämän kauden TPS:n riveissä Liigassa. Kyse on silti kehitystoimenpiteistä, ei Juolevin epäonnistumisesta pelaajana.

Vancouver Canucksin kannattajat ovat näreissään. Useimmat ovat torpanneet Juolevin jo tässä kohtaa epäonnistuneeksi varaukseksi. He ovat kiukkuisia, koska Canucks ei valinnut viidennellä vuorollaan yhdysvaltalaishyökkääjä Matthew Tkachukia, jonka Calgary Flames varasi kuudentena ja joka murtautui viime kaudella Calgaryn miehistöön erinomaisilla otteillaan.

"Liiga ja TPS ovat näyttäneet, että myös täällä pelaajia kasvatetaan ja valmennetaan oikein."

Vielä pettyneempiä kannattajat olivat, kun Juolevi ei osoittanut tämänkään syksyn leirillä olevansa valmis NHL:ään. Moni on sitä mieltä, että sitä päivää ei nähdä.

Moni tuntuu kuitenkin unohtavan, että Juolevi on vasta 19-vuotias raakile, jonka kehitys puolustajana on vielä keskeneräistä. NHL-paikan aukeamattomuus oli pettymys Canucksin ja sen kannattajien lisäksi ennen kaikkea Juoleville itselleen, mutta osoitus floppaamisesta se ei ole.

Suitsutus Juolevin ympärillä lähti käsistä kaudella 2015-16. Tuolloin Juolevi voitti Suomen riveissä alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ollen Suomen paras puolustaja ja iskien kisoissa uuden alle 17-vuotiaiden puolustajien syöttöennätyksen yhdeksällä syöttöpisteellään.

Myöhemmin keväällä Juolevi johdatti Mitchell Marnerin, Tkachukin, Christian Dvorakin ja muiden Londonin nuorisotähtien kanssa seuran ensin OHL:n mestaruuteen ja tämän jälkeen vielä Kanadan juniorisarjojen järjestämän Memorial Cupin voittoon. Juolevi nousi vuoden aikana NHL-varaustilaisuuden ennakkosijoituksissa, ja lopulta Canucks poimi hänet koko varauksen viidentenä pelaajana. Vuosi oli kaikin puolin nappisuoritus.

Tämä on iso syy siihen, miksi niin monen kannattaja on pettynyt. Juolevin otteista paistoivat harjoitusleirillä virhealttius sekä fyysiset puutteet, eikä peli ollut lähellekään sellaista, mihin Juolevi parhaimmillaan pystyy.

Nykypäivänä ani harva juuri varattu puolustaja pystyy tekemään valtavan loikan juniorisarjoista suoraan NHL:ään ja pärjäämään siellä. Puolustajat kehittyvät keskimäärin hitaammin kuin hyökkääjät, ja usein juuri fysiikka tahtoo olla heikko kohta, kun pitäisi ponnistaa juniorisarjasta kohti NHL:ää.

Juolevin varausvuonna varatuista pelaajista yli kymmenen ottelua viime kaudella pelasivat hyökkääjät Auston Matthews, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Tkachuk. Puolustajista ainoastaan Arizona Coyotesin Jakob Chychrun pelasi vakituisessa roolissa NHL:ssä. Luetelluista nimistä Matthews, Laine sekä Puljujärvi tulivat jokainen suoraan kovatasoisista miesten peleistä NHL:ään.

Ei ole häpeä, että Juolevi ei ollut vielä valmis NHL:ään. Juolevi tarvitsee nyt nimenomaan kovia pelejä miesten parissa ja hyvässä valmennuksessa, jotta hän saa vietyä pelissään kaivattuja osa-alueita, kuten fyysistä peliä, eteenpäin. Liiga ja siinä samassa TPS ovat näyttäneet viime vuosina, että myös täällä pelaajia kasvatetaan ja valmennetaan oikein. Sami Vatanen, Rasmus Ristolainen, Sami Niku, Esa Lindell ja Markus Nutivaara toimikoot esimerkkeinä.

TPS:ssä Juolevi pääsee suureen rooliin ja saanee mahdollisesti paikan NHL-konkari Henrik Tallinderin rinnalta. Juolevi pääsee samalla imemään vaikutteita TPS-ikoni Tomi Kalliolta urheilijan elämästä ja treenaamisesta. Valmennuksessa Kalle Kaskinen ja Vancouverin kesäleirillä vapaaehtoisvalmentajana toiminut Sami Salo tuovat oman näkemyksensä Juolevin harjoitteluun ja pelaamiseen. Haittaa ei varmasti ole siitäkään, että muuan Saku Koivu vaikuttaa organisaatiossa nuorten pelaajien kehittäjänä.

Turussa Juolevi on hyvissä käsissä. Alku vaatii varmasti totuttelua, mutta Juolevista on varmasti paljon iloa Turun Palloseuralle. Ja Turun Palloseurasta Juoleville.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös