Mielipide

Nyt saa itkeä, nyt saa nauraa

LIIGA / Kolumni
SM-liigan kurinpito ansaitsisi primetime-sarjan.

Karille karahdettiin jo viime kaudella Kamil Krepsin ja Masi Marjamäen tilanteessa. Silloin tuloksena oli muutos SM-liigan organisaatiossa, kun toinen päävideotuomareista jätti liigan kurinpitosekoilun seurauksena.

Syvemmällekin voi silti vajota, sen SM-liiga osoitti puolivälierien seitsemänsien otteluiden alla.

Miikka Salomäki sai kolmen pelin pelikiellon – eipäs saanutkaan. Kuten Kaleva ensimmäisenä uutisoi, Salomäki ehti kärsiä kakkuaan kahden päivän ja yhden ottelun ajan, ennen kuin joku keksi, että eihän tämä voikaan mennä näin.

Kurinpitoryhmä jyräsi kurinpitäjän päätöksen yli. Sadan ihmisen ryhmään mahtuu 101 mielipidettä Salomäen perjantaisesta taklauksesta, mutta niistä jokainen on yhtä mieltä SM-liigan maanantaina kertomasta uutisesta.

SM-liiga teki kurinpitäjästään narrin.

Liiga otti päätöksenteossaan hiljattain askeleen eteenpäin ottaessaan hallitukseensa ulkopuolista asiantuntemusta ja tuoreutta, mutta karmaa tasoittamaan kauden mielenkiintoisimpiin kuuluva pelipäivä piti tahrata Sampo Liusjärven päätöksen kumoamisella.

Kärpät teki alkuperäisestä päätöksestä protestin, joka meni lopulta läpi, ja uhrin selvitessä pelättyä helpommalla myös rangaistus unohdettiin. Tietääkö kukaan, annetaanko SM-liigan tuomiot tekojen vai seurausten perusteella? Ei ainakaan nyt. Sillä ei nyt ole enää edes väliä, koska ongelmakohdaksi muodostuu taklauksen sijaan SM-liigan toiminta.

Kuten Niki Andersson reilu vuosi sitten, Liusjärvi tuskin jatkaa SM-liigan palkkalistoilla pitkään – ei ainakaan pitäisi. Miten Liusjärvi voi toimia kurinpitäjän kaltaisessa roolissa ja kantaa merkittävää vastuuta pelaajien turvallisuudesta, kun liiga vei kaikita tulevilta päätöksiltä pohjan ja näytti, ettei itsekään luota hänen mielipiteeseensä?

Kurinpitopäätöksistä kinastelu kuuluu kiekkokansan arkeen, ja näinkin merkittävän päätöksen heittäminen silppuriin tuskin ainakaan parantaa kurinpitäjän – nykyisen ja tulevan – arvostusta.

Hienoa, että SM-liiga reagoi edes johonkin, mutta kurinpitäjän uskottavuuden kannalta nyt mentiin pahasti metsään.

Kirjoittaja on Jatkoajan SM-liigatoimituksen päällikkö ja 1.6. alkaen verkkolehden uutispäällikkö.
Twitter: @MaStrozyk

» Lähetä palautetta toimitukselle