Mielipide

Nordlund-päätös kumartaa ja pyllistää

LIIGA / Kolumni
SM-liigan johdon päätös langettaa kahden ottelun pelikielto Markus Nordlundin taklauksesta sekoittaa kurinpitopakkaa entisestään. Kumarrus ulkopuolisen paineen suuntaan ei ole syvä, mutta jääkiekolle se pyllistää kunnolla.

SM-liigan hallituksen päätös langettaa Markus Nordlundille kahden ottelun pelikielto saa aikaan poikkeuksetta negatiivisia reaktioita.

Tavoiteltu kasvojenpesu se ei ole. Lajin ulkopuolelta aktiivisesti kommentoineiden tahojen suhtautumista jääkiekkoon ja siinä esiintyvään väkivaltaan tämä tuskin muuttaa mihinkään suuntaan. Loukkaantumisia se ei lopeta, eikä myöskään ristiriitaista suhtautumista nyrkillä lyömiseen. Ulkopuolisille laji näyttäytyy tämänkin jälkeen ihan samalta - kenties entistä sekavammalta.

Lajin piirissä toimiville pieni pelikielto näyttäytyy eteen nousseena takapuolena. Taklauksesta langetettu tuomio on vain kaksi ottelua, mutta symbolisena paljon suurempi. On menty rajan yli.

Kurinpitäjien toimet jättävät aina eriäviä mielipiteitä. Nyt onkin otettu askel siitä eteenpäin, kun SM-liigan hallitus tekee asiassa jopa omien perusteluidensa kanssa ristiriidassa olevan päätöksen. Se luettelee perusteissaan, kuinka Nordlund ei pelaa tilannetta sääntöjen vastaisesti, mutta langettaa tälle tuomion kohtuuttoman kovasta pelaamisesta ja laitataklauksesta.

Tulkinta ontuu pahasti, ja tulemme muutoksen ongelmaan. Hyvät perustelut tuomitsematta jättämiselle kumotaan, ja se tehdään lennosta. Pelikiellon osalta tulkintaa venytetään ilman pätevää pohjustusta asialle.

Pyörä lähtee pyörimään väärinpäin liikkeelle. Oli haluttu suunta mikä tahansa, pelaajien ja lajin seuraajien pitäisi ensi kuulla linjaus siitä, että tietynlaiset toimet kaukalossa ansaitsevat jatkossa pelikiellon. Mieluiten niin, että suuntaa muutetaan kauden ulkopuolella, ei kesken yksittäisen tapauksen käsittelyn.

Videokoulutusta tuomareille, pelaajille ja toimihenkilöille. Fiksusti pohjustettu ja perusteltu uutinen myös koko kansan näkyville. Pohjatyö kuntoon, ajoissa ja oikealla tavalla liikkeelle.

Ja tämä vain siinä tapauksessa, että tämäntyyppinen taklaus edes oikeasti ansaitsisi rajumpaa raippaa liigaa johtavilta ratsumiehiltä.

Minun mielestäni ei ansaitsisi, mutta oikein perusteltuna ja linjattuna isompikin linjaus on helpompi ymmärtää sekä hyväksyä. Silloin tietäisimme, että kyseessä on viisas visio eikä hätäsammutuksen yritys.

Linjakas toiminta vakuuttaa jääkiekon sisäiset ja ulkopuoliset henkilöt. Hätäily ei.

Nyt tarjoiltuna on uunissa tuntikausia haudutetun porsaskastikkeen sijaan raakaa hevosenlihaa, joka todellisuudessa vielä tarjoillaan väkisin kurkkuun kaadettuna. Kuka tämän tilasi puolestamme?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös