Mielipide

Niklas Bäckström teki HIFK:lle palveluksen, jonka seuraukset voivat vihdoin tehdä siitä suurseuran

LIIGA / Kolumni
Tähtimaalivahti Niklas Bäckströmin raju purkaus maanantaina HIFK:n entisestä urheilujohtajasta Tom Nybondaksesta on herättänyt valtavasti keskustelua. Tärkeintä 39-vuotiaan konkarimaalivahdin purkauksessa ei ollut huoli omasta roolista, vaan seurasta.

HIFK:n Niklas Bäckströmin ulostulo seuran entisestä urheilujohtajasta Tom Nybondaksesta oli raju, ensin Ilta-Sanomissa ja tämän jälkeen Ruutu Urheilun livevideolla Facebookissa.

Bäckström kertoi, että Nybondas oli kertonut hänelle elokuussa Kevin Lankisen loukkaannuttua, että hänen rinnalleen tulee Atte Engren, joka korvaisi vain syksyn ajan Lankista. Kaksikko Bäckström-Lankinen jatkaisi keväällä maalin suulla.

Engren saikin jatkosopimuksen, Bäckström tunsi olonsa huijatuksi ja koki, että hänelle on valehdeltu.

Huomioitavaa on, että purkauksessa ei ollut kyse Bäckströmin omasta roolistaan. Hän kyllä tiedostaa, että oma suoritustasonsa ei riitä tällä hetkellä kuin kolmosvahdin rooliin. Hänen sivuuttamisensa on pelillisesti perusteltua.

Pääpointti oli hänen huolensa yleisesti seurasta, arvoista ja sen urheilullisesta johtamisesta. Huoli, joka on ilmeisesti kytenyt hänen sisällään jo tovin. Nyt vain oli aika, jolloin mitta tuli täyteen. Näyttää, että Bäckström pyrkii omalla arvovallallaan ja osaomistajuudellaan kääntämään HIFK:n kurssia ja synnyttää keskustelua seuran sisällä.

Arvot, joista Bäckströmkin oli huolissaan ovat asioita, joiden mukaan seuraa johdetaan. Ne ovat asioita, joiden tulee olla kunnossa, mikäli seura haluaa ikinä nousta suurseuraksi. Arvot pitävät seuraa liiman tavoin kasassa, ja viestivät seurasta ulospäin. Jos johtajat johtavat tunnustettujen arvojen mukaan, heijastuu se myös muuhun henkilöstöön.

Bäckströmin kohtelu kertookin karusti, miksi HIFK ei tule ikinä nousemaan todelliseksi suurseuraksi Suomessa - ellei mitään muutoksia johtamisessa tapahdu.

Seuraikonien kohtelu on todella tärkeää seuran identiteetin, perinteiden ja arvojen takia. Jos näitä omia kasvatteja - jotka pitävät seuraa lähellä sydäntään - kohdellaan näin, mitä se viestii ulospäin? Ei mitään mairittelevaa. Se kertoo myös, miten heikolla tasolla HIFK:n urheilullisen puolen johtaminen on ollut. Miten kunnioituksen puute ihmisiä kohtaan on pesinyt seuran sisällä. 

Kun asiaa miettii enemmän ja enemmän, nousee vielä muutama kysymys esiin.

Miten tästä eteenpäin, miten HIFK pystyy unohtamaan tämän?

Ehkä ei pidä edes unohtaa. Pitää ottaa opiksi.

Kaikkein tärkeintä on se, miten tämä kohu hoidetaan. Ei pidä vain lakaista ongelmaa maton alle, vaan käydä asia läpi jokaisen osapuolen kanssa tarkasti läpi.

Se, joka tämän sotkun joutuu siivoamaan on uusi urheilujohtaja Tobias Salmelainen. Miten hän tämän hoitaa, heijastuu koko seuran toimintaan ja tulevaisuuteen. Se viestii myös koko jääkiekkoväelle, mitkä ovat jatkossa HIFK:n arvot. 

Nyt eletään HIFK:n kannalta tärkeitä aikoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös