Mielipide

NHL:n huhtikuu toimittajien silmin

NHL / Kolumni
Huhtikuu ja pudotuspelien alku ovat NHL:ssä värikästä aikaa. Kuka tällä kertaa onnistui? Ketkä pettivät? Jatkoajan NHL-toimitus vastaa.

Kuluvan kiekkokauden aikana Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat terävät kommenttinsa joka kuukauden merkittävimpiin tapahtumiin. He pohtivat, ketkä olivat kovimpia onnistujia ja missä suunnalla oli vielä peiliin katsomisen paikka. Tällä kertaa huomio kiinnittyi luonnollisesti pudotuspelien alkuun.

1. Mikä joukkue on yllättänyt pudotuspeleissä positiivisesti?



Vili Pihlajamäki: Los Angeles Kings teki loistavaa jälkeä lähettämällä viime vuoden finalistin Vancouver Canucksin laulukuoroon. Pelaaminen ei tilastollisesti paljoa muuttunut runkosarjasta, sillä maaleja tehtiin vähän. Useimmiten se riitti voittoon, koska maalilla Jonathan Quick oli totutun hyvä. Los Angeles lähti vastustajaa energisemmin sarjaan ja halu voittaa oli suurempi. Tällä kertaa yrittäminen palkittiin.

Marianne Suntio: Los Angeles Kings. Joukkue taiteili ensin pitkään pudotuspeliviivan molemmin puolin, mutta kampesi sitten itsensä viime metreillä mukaan ja sai vastaansa runkosarjan voittaneen Vancouver Canucksin. Kings sai Canucksin vaikuttamaan käytännössä hölmöltä, eikä viime vuoden finalistin pudottaminen näyttänyt tulosten perusteella edes tuottavan vaikeuksia.

Ville Lankinen: Washington Capitals. Pudotuspeleihin lähdettäessä Capsin viisikkopeli vaikutti vähintäänkin sekavalta ja ykkösveskarina peleihin lähti Braden Holtby, joten Bostonille saattoi ounastella helppoa jatkopaikkaa. Lopulta Washington kuitenkin kampesi karhut lomalle Holtbyn huikeiden esitysten ja kenttäpelaajien tasonnoston kautta. Jos Holtby, Alex Ovechkin ja Mike Green jatkavat samanlaisia otteita, voi Washington jatkaa vaikka mihin asti.


Jonathan Quickin pudotuspelikunto on kohdallaan.

2. Minkä jo kesälomansa aloittaneen joukkueen kausi oli pahin pettymys?



Pihlajamäki: San Jose Sharks lähti kauteen täysin realistisesti voittamaan divisioonaansa ja saamaan kotietua pudotuspeleihin. Tasaisesta Tyynenmeren divisioonasta ei selkeää kärkijoukkuetta erottunut missään vaiheessa ja Särjet seilailivat pudotuspelirajan molemmin puolin. Joukkueen peli ei lähtenyt missään vaiheessa käyntiin maailmanluokan kalustosta huolimatta. Kauden suurimpiin yllättäjiin lukeutuvan St. Louisin tehtäväksi jäi vapauttaa joukkue kesäharjoituksiin.

Suntio: Jos kaikkia joukkueita ajatellaan, niin ensimmäisenä mieleen tulee Minnesota Wildin ja Edmonton Oilersin romahtaminen erinomaisen alkukauden jälkeen. Oli syy sitten tärkeiden pelaajien loukkaantumisessa tai muiden joukkueiden otteiden paranemisessa, molemmille olisi toivonut menestystä. Myös Montrealin alennustila näyttää näin sivusta seuraajalle surkealta, ja nythän maassa olevan potkiminen vielä konkretisoitui, kun paljastui, ettei seuran johtoon ole vielä ilmestynyt uutta naamaa.

Lankinen: Detroit Red Wingsin aneeminen esitys pudotuspeleissä oli pettymys. Nashvillen ja Detroitin välisestä sarjasta saattoi etukäteen odottaa yhtä jännittävimmistä, mutta Predators käveli lopulta Punasiipien yli aivan liian helposti. Jimmy Howard ja Pavel Datsyuk pelasivat aivan luokattomasti, eikä Johan Franzeninkaan otteissa nähty edellisvuosilta tuttua pudotuspeliliitoa. Sarja osoitti auttamatta, että Detroitin kultaisen sukupolven aika on jo takana.

3. Menneen kuukauden kuumin pelaaja?



Pihlajamäki: Phoenixin maalivahti Mike Smith on ollut hurjalla päällä. Hän johdatti joukkueensa ensimmäistä kertaa organisaation historiassa toiselle kierrokselle loistavilla tilastoilla. Sarjan seitsemästä pelistä peräti viisi meni jatkoeriin, joten henkistä kanttia mitattiin heti alusta alkaen. 

Suntio: Olen ilmiselvä ja sanon Jonathan Quick. Positiivisesta ilmeestä huolimatta Kings ei olisi siellä missä on nyt ilman Quickin tasoista maalivahtia ja toivon vilpittömästi miehen vireen jatkuvan. Hyökkääjistä Claude Giroux on luonnollisesti myös ollut omaa luokkaansa ja on palanut kuumalla liekillä koko kauden.

Lankinen: Dustin Brownin panos Los Angelesin menestykseen on ollut hurjan kova. Kovien alivoimaminuuttien ja uhrautuvan puolustuspään pelaamisen lisäksi mies on kerännyt pudotuspeleissä jo kiitettävästi pisteitäkin. Kun vielä lisätään tähän arvokas rooli pukukopissa joukkueen kapteenina, voidaan Brownia pitää Kingsille vähintään yhtä tärkeänä palasena kuin Quickia.

4. Pelaaja, jolta odotas loppukeväästä huomattavasti nähtyä enemmän?



Pihlajamäki: Runkosarjan kolmanneksi tehokkain maalintekijä Marian Gaborik on hävinnyt kuvasta pudotuspelien aikana. Yksi tehty maali joukkueen supertähdeltä on liian vähän ja kentällä taisteluilme on loistanut poissaolollaan. Gaborikin pitäisi käyttää nopeuttaan ennakkoluulottomammin hyödyksi ja olla rohkeampi ratkaisuissaan.

Suntio: Vapun kunniaksi voisin olla kohtuuton ja vaatia Pekka Rinnettä ottamaan vielä yhden askeleen eteenpäin. Rinteen valmentaja Barry Trotz kommentoi Rinteen Phoenix-pelien olleen ”ok-suorituksia.” Nyt ollaan pudotuspeleissä ja ok ei riitä.

Lankinen: Jos Philadelphia meinaa jatkaa kevättään vielä pitkäänkin, on Ilja Bryzgalovin terästäydyttävä. Pittsburgh-sarjan ilotulituksen jälkeen heikot otteet ovat jatkuneet myös toisella kierroksella, ja varsinkin ensimmäisen Devils-ottelun hörpyt olivat onnettomia. Flyersilla ei ole maalivahdin paikalle muuta pätevää vaihtoehtoa, joten Bryzgalovin on löydettävä itseluottamuksensa pikaisesti.


Marian Gaborikilta odotetaan lisätehoja.

 

5. Huhtikuun kovin puheenaihe?



Pihlajamäki: Raffi Torresin saama 25 ottelun pelikielto. Pelikiellon pituus on mielestäni ylimitoitettu, vaikka kyseessä onkin paatunut rikoksen uusija. Marian Hossaan kohdistunut taklaus on täysin tuomittava, mutta 25 peliä! Ensimmäinen neljäsosa runkosarjasta menee katsomossa laskiessa menetettyä palkkaa. Tällä varmasti halutaan näyttää, että sillä on merkitystä, onko sääntöjen rikkojalla aiempaa taustaa.

Suntio: Tämä on kahden kauppa Battle of Pennsylvanian ja Shanahanin tuomioiden välillä. Itse kallistun monimuotoiseen kurinpitolinjaukseen, jossa nähtiin kirjavia tuomioita Raffi Torresin 25 ottelun pannasta Shea Weberin nuhteluun sakoilla, joiden suuruus vastasi miehen koiran viikkorahaa. Vaikea löytää ketään, joka olisi ollut tyytyväinen, sillä tekojen seuraukset tuntuivat olevan järjestään ylimitoitettuja tai liian pieniä.

Lankinen: Pittsburghin ja Philadelphian sarja. Vaikka kurinpitolinjauksistakin virisi kovaa keskustelua, veivät Pens ja Flyers parrasvalot huikealla ilotulituksella, jollaista ei pudotuspeleissä ole nähty moneen vuoteen. Viimeistä ottelua lukuunottamatta peli oli niin kaukana perinteisestä pudotuspelikiekosta kuin mahdollista. Tällaisesta sarjasta sopeutuminen voi varmasti olla hankalaa, joten toisella kierroksella huomio kiinnittyykin siihen, miten Flyersin paukut riittävät kurinalaisempia joukkueita vastaan.

6. Läntisessä konferenssissa pudotuspelien avauskierros tarjosi yllätyksiä. Kuka lännestä nyt nappaa paikan finaaleihin ja miksi?



Pihlajamäki: Positiivisin yllättäjä Los Angeles on lähimpänä finaalipaikkaa pelityylinsä ja nykyisen meiningin vuoksi. Koko joukkue on selvästi lähtenyt puolustuksen kautta lähtenyt voittamaan pelejä, blokattujen laukausten määrä on kasvanut hienosti runkosarjasta. Viimeisenä lukkona Quick maalilla, joten ne vähäisetkin tehdyt maalit riittävät voittoihin ja askeleen lähemmäksi Lordi Stanleyn pokaalia.

Suntio: Itse en oikeastaan hämmästynyt läntisen konferenssin jatkoon päässeistä joukkueista, mutta jäljelle jääneestä nelikosta onkin vaikea sanoa kuka menee finaaliin asti. Ennen toisen kierroksen alkamista olisin ollut täysin vakuuttunut siitä, että Stanley Cupista jäisi taistelemaan Nashville, mutta Phoenix on jotenkin onnistunut kampittamaan poppoon kesken juoksun, ja on vaikea sanoa, miten sarja tulee päättymään. Uskon kuitenkin, että finalisti tulee tästä otteluparista.

Lankinen: Veikkaan itsekin Los Angeles Kingsiä, sillä sen pelityyli on tosiaan kuin luotu pudotuspeleihin. Kun vielä maalin suulla häärii tämän hetken kuumin maalivahti, on joukkuetta vaikea lyödä. Jotain joukkueen henkisestä kantista kertoo sekin, että Kings ei ole tämän vuoden pudotuspeleissä hävinnyt vielä yhtään vierasottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle