Mielipide

NHL-vuoden 2012 ensimmäisen varauspäivän jälkilöylyt

NHL / Kolumni

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros on takana. Mikä oli sinulle suurin yllätys?

Eetu Huisman: Puolustajien kypsyminen on yleisesti ottaen hyökkääjiä hitaampaa ja epävarmempaa, joten tuon pelipaikan osuus kärkivarauksista oli yllätys. Tulevina vuosina tämän vuoden varauksia kertaillaan ja ihmetellään taatusti moneen kertaan.

Antti Wennström: Myllerrys. Sillä sanalla voidaan kuvailla etenkin ensimmäisen 20 varauksen asettumista. Pakkien rynnistys kympin sakkiin tiputti useamman kärkihyökkääjän yllättävän alas.

Teuvo Teräväisen ja Olli Määtän varausnumerot tippuivat, miksi? Mitä mieltä olet valinnoista Chicago Blackhawksiin ja Pittsburgh Penguinsiin?

Wennström: Kympin sakissa meni paljon puolustajia, ja se tiputti Teräväistä alas. Sen jälkeen otettavina oli Teräväisen edelle rankattuja hyökkääjiä, kuten Mihail Grigorenko ja Filip Forsberg. Lisäksi väliin sattui pari selkeää suosikkihakua, kuten Anaheim Ducksin Hampus Lindholm, pelaajia, jotka seura halusi etukäteisrankingiin tuijottamatta.

Minusta molemmille kävi oikein hyvin. Pelipaikka on lähivuosina otettavissa, mutta seurat ovat hyvinkin kilpailukykyisiä valmiiksi. Miksi mennä pohjajoukkueeseen, jossa haetaan vuosikausia menestystä ja samanikäisiä yrittäjiä on paljon, jos vaihtoehtona on hakea pelipaikkaa suoraan huipulta?

Huisman:

Malcolm Subban valittiin Boston Bruinsiin. Miten se vaikuttaa Bostonin maalivahtitilanteeseen?

Wennström: Eipä lähitulevaisuudessa mitenkään. Subban on vielä kaukana siitä, että NHL-paikan nappaaminen on realistista. Tuukka Raskin ykköspaikkaa ei ensi kaudella uhkaa mikään.

Huisman:

Kuka oli tämän kierroksen paras "steal" eli myöhimpään varattu, loistavasti onnistuva pelaaja?

Wennström: Minusta Filip Forsbergin, ykköseksi rankatun eurooppalaisen nappaaminen sijalla 11. on loisto-onnistuminen Washington Capitalsilta. Niin iso, että George McPhee joutui arpomaan asiaa kykyjenetsijöidensä kanssa tovin pöytänsä ääressä. Tilanne oli hauska. Pittsburghin yleisö tykkäsi asiasta isoilla buuauksilla, josta McPhee leikkisästi puolestaan kiitti heitä sydämellisesti.

Minkä varauksen nostat suurimmaksi floppivaaraksi?

Huisman:

Wennström: Calgary Flamesin Mark Jankowski oli tietoinen riski Flamesilta. Iso potentiaali, jossa kuitenkin on floppivaara siksi, että pelaaja on taidoiltaan raakile.

Mike Ribeiro kaupattiin Dallas Starsista Washington Capitalsiin vaihdossa Cody Eakiniin ja toisen kierroksen varaukseen. Kommenttisi kaupasta?

Wennström: Jokaiselle Dallas-fanille tämä tuntui varmasti pettymykseltä. Jos Paul Gaustadista maksettiin kova hinta viime keväänä, niin miksi päästää Ribeiro halvemmalla? Dallas-faneista tuntuu varmasti paremmalta jo huomenna, kun Dallas käyttää kaupassa saadun toisen kierroksen varauksensa, ja vielä paremmalta jos Eakin, kenties myös ykkösvaraus Radek Faksa nappaavat pelipaikan ensi kauden joukkueesta.

Huisman:

Capitalsille kyseessä on pitkää kaivattu kunnollinen kakkossentteri, erityisesti pelintekijä, joka tekee laitureistaan parempia. Jotain, mitä Brooks Laich, Marcus Johansson tai Eakin eivät ole.

Pittsburgh Penguins kauppasi Jordan Staalin Carolina Hurricanesiin ja Zbynek Michalekin Phoenixiin. Mitä mieltä olet siirroista?

Wennström: Todella maistuva siirto. Staal-Staal-kaksikko Carolinassa tulee olemaan todellinen lyömäase ketä tahansa vastaan. Penguins puolestaan sai erittäin hyvän kahden suunnan sentterin ja yhteensä neljä lupaavaa puolustajaa, kun Määttä lasketaan mukaan. Isosti tämä kutisee myös siltä, että Penguins on mukana joko Ryan Suterin tai Zach Parisen jahtaamisessa, sillä myös palkkapuolelle tuli mukavasti liikkumavaraa.

Huisman: Staalin kauppaaminen oli näköpiirissä ennen pitkää ja hintakin näyttää hyvältä. Michalek-kauppa taas vaikuttaa tällä hetkellä jälleen yhdeltä sulalta Don Maloneyn hattuun. Vielä kun Coyotes lopettaisi "vanhojen tuttujensa" varaamisen...

Lubomir Visnovsky kaupattiin Ducksista Islandersiin toisen kierroksen varausoikeutta vastaan, ja Sergei Bobrovski Columbusiin yhteensä kolmea varausvuoroa vastaan. Poimi kaupoista yksi ja arvostele se.

Huisman: Visnovskyn hinta on järkyttävän alhainen, kun ottaa huomioon, kuinka kovasta hyökkäävästä puolustajasta on kyse. Tuskin Sami Vatanen aivan vielä on valmis ottamaan slovakkipakin paikkaa ylivoiman ja vastahyökkäyspelaamisen ykköspakkina.

Wennström: Bobrovskin hankinta oli yllättävä haku maalivahtimarkkinoilta, huumorimielessä myös siksi, että joku turvautuu Philadelphiaan pyrkimyksessään ratkaista maalivahtipula. Nuori maalivahti ei ole ehtinyt vielä onnistua pudotuspeleissä, mutta Blue Jacketsille riittäisi tässä vaiheessa tason säilyttäminen runkosarjassakin.
__________________

» Lähetä palautetta toimitukselle