Mielipide

NHL-viikko 15: Potkut, sakot ja varausvuoroarvonta

NHL / Kolumni
Edmonton Oilers sai ensimmäisen varausvuoron kolmatta kertaa perättäin. Miten se käyttää sen ja miltä seuran tulevaisuus näyttää? Miltä näyttää Calgarysta pois potkitun Brent Sutterin tulevaisuus? Shea Weber sai 2500 dollarin sakot käsiteltyään Henrik Zetterbergin päätä pudotuspelien avauskierroksella, mitä tästä ratkaisusta pitäisi ajatella? Jatkoajan NHL-toimitus vastaa.

Edmonton Oilers voitti arvonnan ensimmäisestä varausvuorosta kesällä 2012. Tämä on kolmas perättäinen kerta, kun Oilersilla on varausten piikkipaikka. Tuleeko seuran toimitusjohtaja Steven Tambellini käyttämään tämän varausvuoronsa vai käytetäänkö sitä kauppatavarana?

Markus Pakala: Varaustilaisuuden ehdoton kärkinimi on venäläishyökkääjä Nail Jakupov ja Oilersin hyökkäys näyttää jo vaaralliselta tulevaisuutta ajatellen. Joukkueen puolustuksesta ei sen sijaan löydy tulevaisuuden tai nykyhetken johtohahmoa. Tulevaisuuteen joukkueen on joka tapauksessa satsattava, ja jos jonkin sortin siirto tapahtuisi, olisi kohteena luultavasti jo liigassa pelaava nuori puolustaja ykköspakin potentiaalilla varustettuna.

Jos itse olisin Tambellinin asemassa ainakin tutkisin kaikki mahdolliset siirtomahdollisuudet, mutta huippulupaavan hyökkääjänkään varaaminen ei ole ikinä huono ratkaisu. Yksi vaihtoehto olisi treidata varaustilaisuudessa sija tai kaksi alaspäin ja valita puolustajien kärkinimi Ryan Murray. Mutta, jos ei ihmeitä tapahdu löytyy Jakupovin uusi koti Edmontonista.

Virpi Puumalainen: Edmontonilla on kasassa joukko nuoria hyökkääjiä, joista odotellaan tulevaisuudessa huippupelaajia. Jordan Eberle, Taylor Hall ja Ryan Nugent-Hopkins ovat vielä vuosien päässä huippuvuosistaan. Vaikka kehityksessä voi tulla takaiskuja ja loukkaantumiset muuttaa uran laskusuuntaan tai jopa katkaista sen, pitäisin nämä munat omassa korissani ja lisäisin siihen vielä kesällä yhden Jakupovin, ellei sitten todella kaupassa varausvuorosta saisi Edmontoniin päin hyvää nuorta puolustajaa. Tällä hetkellä hyökkäys ja puolustus ovat epätasapainossa.

Ensimmäisen varausvuoron myötä onko Edmontonilla milloin realistisia toiveita pudotuspelipaikasta?

Pakala: Joukkueessa on toki todella paljon potentiaalia. Siitä huolimatta sijoitus oli kauden lopussa taas pohjamudissa, viimeistä edellisenä. Menee kahdesta kolmeen vuotta, ennen kuin Oilersista aletaan puhumaan pudotuspelijoukkueena. Hyökkäys tulee olemaan tulevaisuudessa erittäin vahva, mutta puolustukseen tarvitaan lisävahvistuksia. Mitä ikinä Tambellini tekeekään seuraavalla varausvuorollaan, on Oilers seura, jolla on edellytykset jopa voittaa mestaruus vielä 2010-luvulla.

Puumalainen: Edmontonin heikkoudet ovat tällä hetkellä enemmän puolustuspäässä ja maalivahtiosastolla. Myös kovuutta puuttuu kautta linjan. Niihin pitäisi ensisijaisesti saada korjausta maksamatta kuitenkaan liian kovaa hintaa tulevaisuudesta. Hyökkäysvetoinen nuori porukka parantaa tästä vuosi vuodelta. Ellei Tambellini menetä yhtäkkiä täysin järkeään, hänellä on runko, jonka varaan tulevaisuutensa miehistön rakentaa. Kärsivällisyyttä kypsyttely vaatii ja järkeviä ratkaisuja puolustuspäähän. Parissa vuodessa sen pitäisi alkaa näkyä, onko tästä nuorten pelaajien joukosta johtamaan Edmonton pudotuspeleihin vai ei. Kasvaako joukkueesta voittajia vai ei.

Mikä oli ensimmäisten pudotuspeliotteluiden suurin yllätys?

Pakala: Yllätyksiä ei nähty kovin monessa ottelussa, mutta Los Angelesin voitot runkosarjan voittajasta Vancouverista olivat jopa shokki. Läntisen konferenssin kahdeksannelta sijalta pudotuspeleihin päässyt Kings onnistui avausottelussa rokottamaan vastustajansa jäähyilyt ja iski 4-2 voitossa puolet maaleistaan ylivoimalla. Myös toisesta pelistä tuli voitto. Tulee vielä korostaa sitä, että ottelut pelattiin Kanadassa, Vancouverin kotiareenalla. Pudotuspelikiekon suoloja.

Puumalainen: Los Angeles Kingsin vahvuus ei ole sinänsä niin suuri yllätys, mutta Vancouver Canucks oli omissa puusilmissäni muotoutunut niin ennakkosuosiksi, eikä runkosarjan ykkössija vähentänyt odotuksia joukkuetta kohtaan, että Los Angelesin voitot nimenomaan Vancouverissa yllättivät. Myös Pittsburghin viisikkopuolustus on hajonnut Philadelphiaa vastaan pahemmin kuin olisin etukäteen arvellut.


Henrik Sedinin Vancouver on ihmeissään Los Angeles Kingsin kanssa

Calgary Flames päätti vaihtaa valmentajaa ja ilmoitti, että kolme vuotta seuraa luotsannut Brent Sutter saa lähteä. Sutterin aikana Flames ei selvinnyt kertaakaan pudotuspeleihin. Onko Sutterilla tulevaisuutta NHL-valmentajana?

Pakala: Vaikkei Sutter Flamesista parasta saanutkaan irti, löytyy hänelle liigassa varmasti vielä käyttöä. NHL:ssä arvostetaan Sutterin kaltaisia hahmoja, joilla on kokemusta ja suhteita. Se, että aika on jo saattanut ajaa Sutterista ohi ei niinkään ole oleellista, koska verkostot ovat kunnossa. Työpaikka miehelle kyllä löytyy, mutta vaikea nähdä tulevaisuutta, ainakaan voittavana valmentajana.

Puumalainen: Sutterin valmennustaidot eivät vakuuta, mutta toisaalta sitäkään ei tiedä kuinka paljon tai kuinka vähän seurajohdon tekemät muut pelaajaratkaisut ovat olleet hänen ansiotaan tai syytään. Kyllähän hyvä valmentaja saa joukkueestaan maksimin irti ja sitä ei mielestäni nähty. Sutter luultavasti löytää itsensä ensi kaudella jonkun kompuroivan, epätoivoisen NHL-seuran peräsimestä, ellei onnistu jo kesällä saamaan sopimusta jonnekin.

Shea Weber sai Henrik Zetterbergin pään iskemisestä pleksiin 2 500 dollarin sakot. Koska tilannetta ei voi pitää tahattomana, pitäisikö näistä antaa kovempia rangaistuksia vai kuuluvatko ne osana kiihkeään pudotuspelitaisteluun?

Pakala: Tuomio oli täysin naurettava. Ensinnäkään en näe, miten pelaajan pään paiskaaminen pleksiin niskaotteella olisi peliin kuuluva, tunteiden velloessa tehty teko. Käsitän rumat taklaukset siinä mielessä, että ne voidaan osittain selittää pelin kuohahtaessa yli. Tuo teko sen sijaan vaikutti täysin tietoiselta ja tahalliselta, jääkiekkoon kuulumattomalta.

Vielä ihmeellisempää oli liigan toiminta tapahtumassa. Jos ajatellaankin, että teko ei ollut pelikiellon arvoinen, niin mikä idea on antaa Weberilla tuollainen - lähinnä vitsiltä tuntuva - sakko? Vertailun vuoksi James Wisniewski sai kauden alla harjoituspelissä tapahtuneesta sääntöjen vastaisesta taklauksestaan yli puoli miljoonaa dollaria sakkoja. Weber tienaa kuluvalla kaudella 7,5 miljoonaa ja kuittaa tämän naurettavan kokoisen sakon noin kolmen tunnin ”olemisella”. NHL teki itsestään pellen.

Puumalainen: Ilmeisesti ratkaisussa katsottiin seurauksia enemmän kuin itse tekoa. Kun ei verta tule eikä tajukaan ole kankaalla, ei voi rankaista. Mutta kun ajattelee sitä, että Weberin teossa ei millään voi puhua tahattomuudesta, nämä pitäisi kitkeä mieluummin kovemmalla kädellä pois. Eikä voi millään välttyä miettimästä sitä, mikä merkitys on pelaajan nimellä. Jos tekijän nimi ei olisi ollut Shea Weber, Nashvillen ykköspuolustaja, rangaistuskin olisi voinut näyttää joltain muulta. Suuremmat sakot saa suutaan soittamallakin, mikäli on valmentaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle