Mielipide

NHL-viikko 14: Kuudentoista kauppa

NHL / Kolumni
NHL:n runkosarja saatettiin viimein päätökseen, mitä jäi käteen? Mitä ajatuksia John Tortorellan myrskyäminen herätti? Onko Jonathan Quick liigan kuumin maalivahti? Jatkoajan NHL-toimitus vastaa.

Loputkin pudotuspelijoukkueet ratkesivat torstain ja perjantain välisenä yönä. Oliko joukossa yllätyksiä ja mitä runkosarjasta jäi päällimäisenä mieleen?

Vili Pihlajamäki: Viime vuodesta vaihtuvat konferenssivoittajat jäivät mieleen ainakin positiivisena asiana. Phoenixin ja Floridan ensimmäiset voitot koskaan piristävät pudotuspelikevättä.

Lännen puolella ihan odotetunlaiset joukkueet jatkavat kevättään. Idässä Floridan lisäksi myös Ottawan kahdeksatta sijaa pidän yllätyksenä. Niin kuin moni muukin varmasti. Tervettä ja mielenkiintoa lisäävää vaihtuvuutta. Pitkästä runkosarjasta päällimmäisenä jäi mieleen NY Rangersin sekä St. Louisin kovat otteet sekä Steven Stamkosin 60 täysosumaa.

Marianne Suntio: Pudotuspelijoukkueet eivät juuri yllättäneet, joskin yllä mainitun Floridan korkea sijoitus oli positiivinen käänne. Ehkä eniten hämmensi Dallasin putoaminen kyydistä viime metreillä, ja se miten San Jose onnistuikin vielä kampeamaan itsensä mukaan.

Tästä kaudesta on jäänyt parhaiten mieleen joukkueiden hyvin selkeät ailahtelut. Marraskuussa en olisi suostunut uskomaan, että loistavasti pelannut Minnesota tulee jäämään niinkin paljon pudotuspeliviivan alapuolelle. Myös Edmonton rysähti alas korkealta ja kovaa, ja Detroit hyytyi lähes täysin tehtyään liigan kotivoittoennätyksen. Kiinnostavaa nähdä mitä muutoksia lomalle lähteneet joukkueet keksivät ensi kaudeksi.


Pukeutuuko Loui Eriksson ensi kuussa kolmeen kruunuun?

Neljätoista joukkuetta pääsee nyt kesälaitumille ja monet MM-kisafanit hierovat karvaisia käsiään yhteen. Hyötyvätkö maajoukkueet pudonneista pelaajista vai pitäisikö nämä päästää leikkimään uusilla rantapalloillaan?

Pihlajamäki: Pohjois-Amerikkalaiset maajoukkueet saavat varmasti tarvitsemansa pelaajat, riippumatta siitä mitkä joukkueet jatkavat pudotuspeleissä. Eurooppalaisilla tilanne on mielenkiintoisempi. Toisaalta heidän on rakennettava runkonsa Euroopassa pelaavista ja toisen kautta NHL-pelaajista yritetään leipoa ratkaisijoita muutamassa viikossa.

Halukkaat varmasti jäävät kokeilemaan uusia rantapallojaan vaivojensa tai "vaivojensa" vuoksi. Oman mielenkiintonsa luo myös se seikka, että NHL-seuroilla on viimeinen sana. Esimerkiksi Suomen maajoukkue voi joutua vaihtamaan ykkössentteriään viime kisoista.

Suntio: Joukkue mikä joukkue, Ruotsilla käy aina hyvä munkki. Ensimmäisenä tulee mieleen Dallasin sisäisen pistepörssin vienyt Loui Eriksson ja Coloradon supertulokas Gabriel Landeskog.

Suomen kannalta NHL:llä on tarjottavanaan vain muutama ihminen, jonka läsnäololla olisi oikeasti väliä joukkueelle. Olennaisin asia lienee jälleen se tuttu klisee – ei etsitä parhaita pelaajia vaan parasta joukkuetta. Euroopan mitat vaativat kuitenkin taas oman totuttelunsa Pohjois-Amerikasta saapuvilta pelaajilta, eikä motivaatiota myydä alemarketissa.

New York Rangersin päävalmentaja John Tortorella avautui viime torstaina Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta, kun Penguinsin Brooks Orpik osui polvellaan Rangersin Derek Stepanin polveen kovassa vauhdissa. Orpik sai tilanteesta viisiminuuttisen, joka ei Tortorellan mielestä ollut riittävä rangaistus. Valmentajan mielestä seuraukset olisivat olleet kovemmat, jos isku olisi kohdistunut Pittsburghin tähtikaksikkoon. Ylireagoiko Tortorella vai onko hänen kritiikissään perää?

Pihlajamäki: Taklaus oli ehdottomasti sääntöjen vastainen ja tuomio jäällä oikea. Suurempiin pelikieltoihin ei ollut aihetta. Asiaan vaikutti varmasti se, ettei Derek Stepan loukkaantunut pahasti tilanteessa.

Tulisieluisen John Tortorellan lausunnot alkavat rönsyillä pahasti, kun mies on lämpimänä. Taklaukseen puuttuminen oli oikein, mutta Pittsburghin organisaation sekä tähtikaksikkoon sekaantuminen oli ylireagointia. Sanktiota siitä seurasi ja mielestäni asia hoidettiin kunnolla loppuun.

Suntio: Stepanin tilanne näytti pahemmalta kuin mitä todellisuudessa olikaan ja Brooks Orpikin ottelussa saama sanktio oli riittävä. Tortorella kuitenkin erehtyi sanomaan ääneen sen, mitä moni Pittsburghiin turhautunut muun joukkueen fani ajatteli. Uskon, että jos tällin kohteena olisi ollut esimerkiksi Tortorellan nimeämä Sidney Crosby, median huomio olisi ollut jossain muualla kuin valmentajan sanomisissa. Sadattelusta ei kuitenkaan ole yleensä joukkueelle hyötyä ja siksi Tortorellan pitäisi pystyä pysymään tyynenä, vaikka "viihdearvoltaan" se ei olisikaan paras ratkaisu.

Penguins oli tapahtumien keskiössä myös aprillipäivänä, kun Philadelphia Flyersia vastaan pelattu ottelu huipentui joukkotappeluun. Joukkueet kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kerroksella. Millaista sarjaa näiltä kahdelta voidaan odottaa?

Pihlajamäki: Kyseessä on ehdottomasti Idän mielenkiintoisin kamppailu, jonka alkutahdit lyötiin viikko ennen runkosarjan loppua. Molemmat joukkueet ovat todistaneet kykenevänsä pelaamaan pitkälle kevääseen, joten sarja tulee ratkeamaan pieniin asioihin.

Tämän sarjan voittajasta tulee välittömästi Idän vahvin ehdokas Stanley Cup -finaaleihin.

Suntio: Kun pakettiin isketään Crosby, Jevgeni Malkin, Scott Hartnell ja Claude Giroux, saadaan varmasti pudotuspelien seuratuin pelaajanippu. Paneutumatta asiaan sen syvemmin uskon, ettei ainakaan hampaiden kirskuttelulta säästytä, mistä kauden päätösottelussa jatkunut kärhämöinti antoi jo osviittaa.


Kuka kesyttäisi Jonathan Quickin?

Maalivahdit ovat saaneet kauden aikana paljon suitsutusta osakseen. Joukkueiden nykyisistä sijoituksesta on kiitelty etenkin Phoenix Coyotesin ja Los Angeles Kingsin veskareita. Onko Mike Smithillä tai Jonathan Quickillä saumaa kauden päätteeksi jaettavaan Vezina-palkintoon?

Pihlajamäki: Molempien nimet varmasti esiintyvät, kun mietitään mahdollisia voittajia. Näistä kahdesta nähdäkseni Jonathan Quick on lähempänä palkintoa. Kings teki runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja koko liigasta, joten Quickin otteilla pelastettiin monta pistettä. Kauden 10 nollapeliä auttavat varmasti kisassa.

Suntio: Mike Smith kuuluu ehdottomasti sarjaan, jolta ei kauden alkaessa odottanut oikeastaan mitään. Silti mies vastasi käytännössä omahanskaisesti siitä, että Phoenix on nyt siellä missä on. Sama pätee Quickiin ja Los Angelesiin. Vaikka kumpikin heistä kärsi hetkellisesti suvantovaiheesta, mielestäni molemmat ansaitsisivat paikan New York Rangersin Henrik Lundqvistin rinnalta kesän palkintojenjakopippaloissa.

Pihlajamäen mainitsemista syistä en pitäisi sitä vääryytenä, jos Quick kiitäisi loppusuoralla ohi ja veisi Vezinan kotiinsa. Smith jäänee äänestyksessä sijoille 3-5 riippuen siitä miten Nashvillen Pekka Rinne ja St. Louisin maalivahdit hajauttavat ääniä.

» Lähetä palautetta toimitukselle