Mielipide

NHL-puolustajien puute näkyi MM-finaalissa hitaina ratkaisuina

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomi joutui tyytymään 2016 MM-kisoissa hopeaan jäätyään finaalissa Kanadaa vastaan nollille. Maalipaikkojen puuttumisen lisäksi Leijonien ongelma MM-finaalissa oli liian hitaat ratkaisut kiekollisena, mikä johtui suomalaisten NHL-kokemuksen puutteesta.

Suomen MM-finaalissa pelanneen puolustuksen NHL-kokemus oli Esa Lindellin neljä ottelua. Kokoonpanosta puuttuneella Lasse Kukkosella olisi ollut yli 100 NHL-pelin kokemus, mutta nekin ovat viime vuosikymmeneltä.

Käytännössä olematon NHL-kokemus oli Kanadaa vastaan merkittävä tekijä, koska leijonapuolustajilta nähtiin toistuvasti kiekon kanssa hitaita ratkaisuja, joihin Kanadan hyökkääjät pääsivät väliin. Suomen puolustus pelasi kokonaisuutena hienot MM-kisat, mutta haparointi finaalissa jätti karvaan jälkimaun. 

Kanadan hyökkääjät olivat jatkuvasti suomalaispuolustajien iholla ja pakottivat Leijonat huonoihin ratkaisuihin tai riistivät kiekon.

Lindellin lisäksi vain Ville Pokka pelasi päättyneellä kaudella Pohjois-Amerikassa. Muut puolustajat pelasivat Liigassa tai KHL:ssä. Molemmat ovat kovatasoisia sarjoja, mutta intensiteetissä ero NHL:ään on valtava.

Euroopan sarjoissa puolustajilla on aavistuksen verran enemmän aikaa pelata kiekon kanssa, odottaa tai etsiä syöttöpaikkaa. NHL-pelaajat eivät kuitenkaan antaneet sekunnin sadasosiakaan suomalaisille aikaa kiekollisena.

Kanadan hyökkääjät olivat jatkuvasti suomalaispuolustajien iholla ja pakottivat Leijonat huonoihin ratkaisuihin tai riistivät kiekon.

Suomi ei päässyt koko MM-finaalissa kunnolla hyökkäämään, mikä ei ollut yksinomaan hyökkäyksen ongelma. Leijonapuolustajat eivät löytäneet kovassa ja intensiivisessä paineessa syöttöpaikkoja, minkä vuoksi organisoituja hyökkäyksiä ei Suomelta nähty.

NHL-pelaajia ei pysty joukkueeseen taikomaan kuin kaniinia taikurin hatusta, mutta ei Kanadan karvauspelin pitäisi yllätyksenä tulla. Jokaisen leijonapuolustajan olisi pitänyt MM-finaalissa Kanadaa vastaan tiedostaa, että kiekkoa ei voi hautoa edes puolta sekuntia.

Kanadan ylivoimaisuus ei toki rajoittunut pelkästään karvauspelaamiseen. Vaahteranlehtipaidat pyörittivät leijonapuolustusta myös kiekon kanssa ja rakensivat vaihdosta toiseen painostusta ja maalipaikkoja.

Lopputuloksen kannalta kuitenkin oleellisempaa oli se, että Kanada esti rajulla karvauksella Suomen hyökkäyspelin käytännössä täysin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös