Mielipide

Nestori Lähde – työn kautta tuloksiin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen 18-vuotiaiden maajoukkueen laituri Nestori Lähde on suomalaisen Leijonatien kulkija. Jo kolme vuotta hän on ollut maajoukkueen vakiokasvoja.

Hämeenkyrön Pinsiöstä kotoisin oleva Nestori Lähde aloitti kiekkoilun Ylöjärven Ilveksen riveissä. Kymmenvuotiaana - vuotta, paria aloittamisen jälkeen - hän siirtyi Tampereen Ilvekseen. Viime kauden päätteeksi hän teki harvinaisemman hyppäyksen ja vaihtoi ilvesnutun Tapparan kirvesrintaiseen paitaan.

Paikallisvastustajan riveihin siirtymiseen oli yksinkertainen syy. Ilveksellä on ylimmissä ikäluokissa paljon lupaavia pelaajia ja taistelu peliajasta oli tiukkaa.

- Pelasin toissa kaudella Ilveksen B:ssä ja pudotuspeleissä Ilveksen A:n pudottua jatkossa omissa pleijareissaan sieltä tuli -88 syntyneitä pari ketjullista ja minä putosin nelosketjuun. Pelattiin muutama vaihto erään eikä ollut mitään vastuullista roolia. Siinä sitten kypsyi ajatus, että Tapparassa olisi paremmat mahdollisuudet päästä pelaamaan.

Siirto osoittautui Lähteelle ja Tapparalle hyväksi ratkaisuksi.

- Peliaika oikeastaan ylitti odotuksetkin. Syksyllä olin tietenkin vähän pienemmässä roolissa, kun sarjaan häkkipäänä, mutta kauden mittaan rooli nousi aika hyvin. Sain pelata joulun jälkeen paljon ykkösketjussa Niclas Luceniuksen ja Joonas Koskisen kanssa. Pudotuspeleissä pelasin Ilves-sarjan aika pitkälle tuossa ketjussa, mutta Blues-sarjaan vaihdettiin vähän ketjuja. Siinä pelasin kolmosessa Jussi Taipaleen ja Antti Höllin kanssa jokusen pelin ja sitten taisi olla Tomi Peltonen ja Teppo Tieranta, kuvaili Lähde kulunutta kautta ja ketjukavereitaan.

- En tuntenut kaveria ennestään tarkemmin ja häntä suunniteltiin lähinnä kolmos-nelosketjuun. Kauden mittaan hän kuitenkin nousi omalla tekemisellään ykkös-kakkosketjun pelaajaksi. Nestori ehdottamasti ylitti odotukset ja kauden aikana hän "kasvoi" pelaajistamme eniten. Nuoreksi pojaksi hän pelasi yllättävän tasaisen kauden, kertoi Tapparan A-nuoria valmentanut entinen huippupelaaja Pauli Järvinen.

Likaisen työn tekijä

Pauli Järvinen sanoi Lähteen onnistuneen kauden yhdeksi syyksi sitä, että seurajoukkueesta ei oikein löytynyt muita tämän kaltaisia pelaajia. Siis millaisia? Millainen pelaaja 181-senttinen ja 87-kiloinen Nestori Lähde on?

- Omasta mielestäni? Hyvin luisteleva, joukkueessa ehkä sellainen kovan työn tekijä, teen tilaa kavereille. Pystyn taklaamaan ja pelaamaan fyysistä peliä – A:ssa pärjäsin ainakin siinä ihan hyvin. Kyllä laukauskin ihan hyvä on, mutta en minä varsinaisesti mikään maalintekijätyyppi ole, vaikka joskus tuleekin tehtyä, kuvailee Lähde itseään.

Maajoukkueen valmentajan ja ketjukaverin mielestä?

- Nessu on tällainen luotettava, vahva vääntäjä, turvallinen. Ajattelee kentällä myös puolustuspelillisesti, että tuo ketjuun puolustuspeliin varmuutta. Malttaa pelata kolmantena hyökkääjänä takana, kuvailee maajoukkueen valmentaja Harri Laurila Tshekki-ottelussa aloituskentälliseen nostettua tapparalaista.

- Lähde on voimahyökkääjä, puolustava hyökkääjä. Karvaa, pyrkii taklaamaan, kiekonriistäjä. Tulee pelaamaan varmasti paljon alivoimaa, sanaili maajoukkueessa Lähteen ketjun toisessa laidassa pelaava Antti Roppo ennen turnausta.

Seurajoukkueen valmentajan Pauke Järvisen mielestä?

- Nestori on vankka, luonnostaan vahva, rouhija, taistelija. Kuuntelee mitä valmentaja sanoo ja pyrkii toteuttamaan ohjeet. Ei pelaa pelkällä fiiliksellä, vaan omaa duunarimentaliteettia. Uskaltaa taklata. Käsiin on saatava lisää pehmeyttä terävyyttä eikä pelin organisointi ole vielä vahvuus.

Lausuntoja kuunnellessa huomaa että pelikaveri että valmentajat arvostavat Lähteen kaltaista pelaajaa. Luotettavilla asennepelaajilla on aina paikka joukkueessa, oli sitten kyse hyvästä seurajoukkueesta tai taistelevasta maajoukkueesta.

Tapparassa Lähteen rooli oli kuitenkin hyökkäävämpi kuin leijonapaidassa. Vaikka A-nuorten pudotuspeleissä maaliverkko ei vielä heilunut, niin runkosarjassa Lähde ehti tehdä kahdeksan maalia ja kaikkiaan kuusitoista pistettä.

- Kun pelasin [maajoukkueessa] samassa ketjussa [Lassi] Kokkalan ja Ropon kanssa, niin minulle sanottiin että Kokkalalla ja Ropolla on pisteistä paineita ja minulta ei niitä niin hirveästi odoteta. Tapparassa sain pelata vapaammassa roolissa, ei käsketty puolustaa niin paljon. Sain hyökätä ja yhdessä vaiheessa tein pisteitäkin jonkin verran, peräkkäisissäkin otteluissa, Lähde analysoi maajoukkueen ja seurajoukkueen erilaisia rooleja.

Kun Lähteeltä kysyy kehitettäviä alueita, niin vastauksena tippuu selvästi mietittyjä asioita.

- Kehittämistä on paljon. Se kyllä [kauden aikana] näkyi, että itsellä ei välttämättä pysynyt se hyvä vire pitkää aikaa, tuli niitä lamaantuneita jaksoja jonkin verran ja sitten taas tuli parempaa. Kyllä se varmuus pelien ja vuosien myötä paranee. Maalintekoon on saatava rentoutta, maalintekoa yleensä pitäisi parantaa. Syöttäminen, kaikki tällaiset perusasiat, niissä on vielä parannettavaa. Hyökkäyspään asiat, kyllä minä puolustuspään perusasiat hallitsen, mutta hyökkäyspäähän lisää neuvokkuutta.

Lähde, lukio, liiga

Nokian lukiota käyvä Lähde aikoo kirjoittaa osan aineista ensi syksynä. Opiskelun lisäksi hän on asettanut urheilullisia tavoitteita.

- Enköhän jatka Tapparassa, viime kausi meni kuitenkin siellä niin hyvin. Tavoitteena on päästä Tapparan liigajoukkueen kesärinkiin. En minä ensi kaudeksi mitään liigatoiveita ajattele, kunhan pääsisi muutamaan peliin haistelemaan ilmapiiriä, niin se olisi hyvä. A:ssa tulee ensi kaudella pelattua paljon ja tavoitteena on olla siellä joukkueen johtavia pelaajia.

- Pitemmällä tähtäimellä tavoitteena on SM-liiga. Ja siinä tulee väliin 20-vuotiaiden MM-kisat, kun me ollaan vanhempi ikäluokka – kisat taitaa olla Ottawassa silloin [kahden vuoden päästä]. Armeija parin vuoden päästä, sen suhteen ei ole mitään kiirettä, Lähde hahmottelee lähi- ja vähän pitemmänkin ajan suunnitelmiaan.

Tapparalle ja Suomen nuorten maajoukkueelle Lähteen ajatukset kuulostavat varmasti hyviltä. Jokaisessa joukkueessa – varsinkin voittavassa joukkueessa – tarvitaan Lähteen kaltaisia ”joukkue ensin, minä sitten” –pelaajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle