Mielipide

Myrskyinen liitto päättyi helpottavaan eroon

NHL / Kolumni
Evander Kane pääsi lopultakin pois ahdistavaksi muuttuneesta kodistaan, ainoasta organisaatiosta, jota oli edustanut NHL-uransa aikana.

Evander Kanen ja Winnipeg Jetsin suhde on koko parivaljakon yhdessäoloajan ollut kaikkea muuta kuin seesteinen. Keski-ikäisen pariskunnan harmoniasta ei ole ollut tietoakaan, kun astiat ovat lennelleet ja kirosanat sinkoilleet. Kane on ollut siirtospekulaatioiden vakiokasvo ja media heittänyt lisää vettä kiukaalle.

Kuluva kausi näytti alkavan Jets-fanin silmin onnellisten tähtien alla. Kane tuli harjoitusleirille huippukuntoisena ja muodosti tehokkaan hyökkäyskolmikon Blake Wheelerin ja Mark Scheifelen kanssa. Ehkäpä tänä talvena Kanen pinnan alla kytevä potentiaali konkretisoituisi 40 maalin kautena.

Toisin kävi. Potentiaali ei ole sulanut mihinkään, mutta harppaus NHL-maalitykkien eliittiin on edelleen tekemättä.

Sen sijaan Kane on löytänyt uuden roolin kolmosketjun energialaiturina. Hän riistää, karvaa, taklaa, häiritsee. Ja on uudessa roolissaan kiistatta joukkueensa parhaimmistoa yhdessä ketjukaveri Adam Lowryn kanssa.

Jetsin ja Kanen riitaisa suhde on ohi, Kane voi taas hengittää vapaasti

Kanen kannalta valitettavasti vain yli viisi miljoonaa dollaria kaudessa ansaitsevalta, urallaan jo 30 maalia kaudessa tehneeltä 23-vuotiaalta laiturilta on lupa odottaa muutakin. Maaleja ja tehopisteitä. Kane on nykyvireessään joko liian kallis jarruketjuun tai liian tehoton kärkiketjuihin.

Kanen tuskaillessa viimeistelynsä kanssa on miehen rooli muuttunut enemmän kiekottoman pelin suuntaan. Eikä tämä muutos ole sujunut Vancouverissa kasvaneelta entiseltä maalitykiltä ongelmitta.

Kane on tullut tunnetuksi vaikeana joukkuetoverina, sooloilijana ja egoistina, jonka voi olla vaikea mukautua auktoriteettien edessä tai asioiden mennessä vastoin omaa tahtoa. Kane on tahtopelaaja, joka pelaa upeasti, jos koko paketti korvien välissä on kunnossa. Muutoin, no, mitä vain voi tapahtua.

Tuskaisuus on silmin nähden kasvanut jokaisen maalittoman kamppailun jälkeen. Kane on ollut jo pidempään tyytymätön oloonsa Winnipegissä, mutta kuluneena talvena epämukavuus on korostunut. Kane on halunnut pois ja näyttänyt sen joukkuetovereilleen selkeästi. Tunnelma pukukopissa kiristyi vähitellen, kunnes vesilasi läikkyi yli.

Vancouverissa sitten lainehti kunnolla. Kane rikkoi kauden alla sovittuja sääntöjä esiintymällä ottelua edeltävässä joukkuepalaverissa verryttelyasussa puvun ja solmion sijaan. Tätä joukkueen johtohahmot eivät enää sietäneet, vaan tiettävästi päättivät ojentaa niskoittelijaa Dustin Byfuglienin johdolla. Illan ottelu oli sivuseikka, kun koko valtakuntaa puhutti läpimärkä verryttelyasu ja nöyryytetty laitahyökkääjä.

Vancouverilaisen pukukoppiselkkauksen jälkeen oli selvää, että Evander Kane oli pelannut viimeisen ottelunsa Jets-paidassa. Media täyttyi siirtohuhuista, joissa Kanea heiteltiin jokaiseen ilmansuuntaan. Samalla Kane ilmoitti edustajansa välityksellä joutuvansa olkapääleikkaukseen. Kuinka sopivasti, ehtivät kyyniset ajatella, vaikkakin talven aikana oli liikkunut huhuja Kanen pelaamisesta toipilaana tai jopa loukkaantuneena. Olkapään piti joka tapauksessa hankaloittaa Kanen kauppaamista.

Lopulta uusi koti löytyi jälleenrakennustilassa olevasta Buffalosta. Sabres maksoi Kanesta kalliin hinnan. Se osoitti myös uskovansa Kanen potentiaaliin 30-40 maalin miehenä. Jääkiekkoromantikot Niagara-joen suistossa näkivät jo mielissään ensi kauden tehokaksikon: Evander Kane – Connor McDavid.

Jos on Kane helpottunut päästyään pois Winnipegistä, ollaan varmasti myös Jets-organisaatiossa tyytyväisiä. Ensisilmäyksellä Jets sai kaupassa haluamansa: se pääsi eroon pukukoppia jo pidempään myrkyttäneestä ongelmatapauksesta ja täydensi hyökkäystään TOP 6 –laiturilla. Tyler Myers on Zach Bogosiania monipuolisempi takalinjojen jätti eikä ensi kesän ykköskierroksen varaus tee Jetsille pahaa.

Kanella on yhä kaikki edellytykset nousta liigan eliittimaalitykkien joukkoon. Toisaalta aivan yhtä hyvin miehen pääkoppa saattaa olla tuon kehityksen tiellä. Seuraava vuosi tulee määrittämään Evander Kanen jääkiekkoilijan uran suunnan. Kanen ja Jetsin riitaisa parisuhde on ohi, Kane voi taas hengittää vapaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös