Mielipide

Miten ihmeessä Espoo United voi olla nyt jo pulassa?

MESTIS / Kolumni
Kovalla hypellä toimintansa aloittaneen yleisseuran Espoo Unitedin taloudesta kuuluu ikäviä. Miten se on mahdollista, vaikka selkänojana on rikas pääomistaja Jussi Salonoja? Syyttävä sormi osoittaa seuran operatiiviseen johtoon.

Kuinka vasta reilun vuoden verran pystyssä ollut Espoo United on onnistunut sotkemaan asiansa näin nopeasti? Vai onko kyseessä jokin rakenteellinen seikka?

Unitedin pääomistaja on Jussi Salonoja, joka aiemmin omisti viime vuoden maaliskuussa konkurssiin ajautuneen liigaseuran Espoo Bluesin. Vaikka myös United pyörittää jääkiekkotoimintaa sekä miehissä että naisissa, on huomioitava, etteivät nämä kaksi seuraa ole klooneja keskenään. United on yleisseura, Blues oli jääkiekkoseura. Unitedista on useasti vakuutettu julkisestikin, että edesmenneen Bluesin ajoista on otettu opiksi, eikä konkurssiin ajautuneen jääkiekko-osakeyhtiön virheitä toisteta.

Siltä ei kyllä vaikuta. Käytännössä samoihin miinoihin on ajettu, vaikkakaan ei samassa mittakaavassa. Kauppalehti uutisoi eilen, että United on jo verottajalle velkaa reilut 10 000 euroa, maksuhäiriömerkintöjä on noin 5000 euron edestä ja luottohallintayhtiö Lindorffkin karhuaa jo nuorelta yhtiöltä saatavia. Lisäksi Urheilulehti uutisoi tänään, että Blues Juniors ry:llä on yli 90 000 euroa saatavia Espoo Unitedilta.

A-, B- ja C-juniorit liittyivät keväällä Bluesin nimistä Unitedin alle. Yhteistyösopimus solmittiin viime syksynä. Juniorien tuleminen ei kuitenkaan helpota espoolaisseuran taloutta, pikimmiten päinvastoin. On myöskin mahdollista, että jos maksuvaikeudet jatkuvat, ne heijastuvat negatiivisesti myös espoolaiseen juniorituotantoon. Salonoja on mediassa kertonut tavoitteekseen parantaa juuri espoolaista junioripolkua, jotta mahdollisimman moni pelaaja kasvaisi aikanaan suuremmille areenoille. Junioripolun parantaminen ja rakentaminen vaativat rahaa.

Salonoja on monesti kertonut julkisesti, ettei aio maksaa Unitedin toimintaa omasta pussistaan, vaikka teki niin Bluesin aikoina. Herää kysymys, miksi ei maksa? Johtuuko se mahdollisesti menneisyyden pettymyksistä Bluesin kanssa? Jos Salonoja avustaisi parilla ensimmäisellä kaudella anteliaasti, United voisi luoda vakaan pohjan, josta olisi hyvä jatkaa tulevaisuudessa.

Hän on myös ilmoittanut, että espoolaisseura aikoo hakea miesten jääkiekon edustusjoukkueelleen liigalisenssiä kaudeksi 2018-2019. Ilmoituksen sävy on ollut tulkittavissa peräti vaatimukseksi. Maksuvaikeudet tai maksuhäiriömerkinnät eivät edesauta tulevaisuudessa liigakartalle pääsemistä. Liigaan pääsemisen yksi edellytyksistä on omavaraisuus. Tällä toiminnalla espoolaiset eivät todellakaan sellaista osoita. Jos Salonoja ei hoida velkoja omasta pussistaan, ainoa vaihtoehto on, että United löytää jostain yllättävän rahoittajan, mikä on epätodennäköistä. Nykyiset velat hoitunevat aikanaan normaaleilla liiketoimintatuloilla, mutta saatavista syntyy herkästi kierre.

Tietenkään Unitedin yllättävän nopeasti kohtaamia pulmia ei voi sysätä koko toiminnan mahdollistavan pääomistajan harteille. On Salonojalta epärealistista odottaa reilun vuoden vanhan urheiluyhtiön selviävän jo omillaan, mutta taloudenpidosta on kuitenkin vastuussa yrityksen operatiivinen johto. Vaikka nyt esiin nousseet summat ovat pieniä, olennaista on, millaisen mielikuvan nämä uutiset jättävät aloittelevan seuran taloushallinnasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle